Home > #Hoofdnieuws > Clean sweep voor Kristoffersson, De Ridder wint in RX2

Clean sweep voor Kristoffersson, De Ridder wint in RX2

In Hell, Noorwegen, werd afgelopen weekend de vijfde manche van het WK Rallycross betwist. naast het WK was er ook actie in RX2, met onze landgenoot Guillaume De Ridder, en in Touringcars en Super1600. In de klasse Touringcars zagen we twee Belgen in actie, met name Steve Volders en Filip Baelus.

WK Rallycross: Johan Kristoffersson oppermachtig
De Zweed Johan Kristoffersson liet de Noren Petter Solberg en Andreas Bakkerud geen schijn van kans om ook maar enigszins kans te maken op een thuisoverwinning. Kristoffersson was een heel weekend oppermachtig met zijn Volkswagen, won àlle heats en daarna ook nog eens zijn semi-finale evenals de ultieme finale van het weekend. Een clean sweep heet dat in sporttermen. De laatste die dat in het WK klaarspeelde was … Andreas Bakkerud in 2016, toen nog met de Hoonigan-Focus. Voor de Fransman Sébastien Loeb, na Hell nog steeds de dichtste belager van Kristoffersson, eindigde het verhaal in de halve finale waar hij met zijn Peugeot nipt de duimen moest leggen voor Solberg. Loeb verkleinde zijn kansen in feite al in reeks drie op zondagochtend toen hij vergat te jokeren. Daardoor viel hij terug in de ranking wat resulteerde in een minder voordelige positie in zijn halve finale. Vanop rij twee kon hij net niet genoeg meters goedmaken om toch nog aanspraak te maken op een finale. De broers Timmy en Kevin Hansen, elk met Peugeot, deelden de eerste rij in de andere halve finale en slaagden er wèl in beide door te stoten naar de finale. Daar liep het voor Timmy echter fout bij de start na contact met de Audi’s van Ekström en Bakkerud. In de finale was Kristoffersson meteen weg om te leiden van start tot finish. Na hem werd zijn landgenoot Ekström tweede en “Hollywoord” Solberg maakte het podium compleet.

RX2: De Ridder wint!
Hell werd wel degelijk de hemel voor onze landgenoot Guillame De Ridder die zijn weekend met een knalprestatie in zijn finale afsloot. De Ridder kwam in de finale als tweede weg na zijn na zijn Zweedse teamgenoot bij OMSE, Oliver Eriksson. Het duo breidde de voorsprong op de anderen stelselmatig uit waarbij Eriksson in de vierde ronde de jokerronde voor zijn rekening mee. De Ridder kon enkele snelle rondjes rijden en bleef ook nipt Eriksson voor nadat hij op zijn beurt ging jokeren in de laatste ronde. Na de pech in de twee eerste wedstrijden kan De Ridder dan eindelijk de trofee van de winst in ontvangst nemen. In de stand klimt De Ridder op naar de vierde plaats. De Ridders reactie: “Het doet deugd om mijn topsnelheid eindelijk te kunnen omzetten in een resultaat. Ik geef toe dat het seizoensbegin erg frustrerend was, maar ik wist dat het tij zou keren. Samen met MSE-Ohlsbergs had ik immers had gewerkt om enkele details recht te zetten, onder meer de start, en vandaag krijg ik loon naar werken. Ik ben opgelucht, maar vooral gelukkig. De batterijen zijn volledig opgeladen voor het vervolg van het kampioenschap!”

Touringcars: Volders op het podium
Onze landgenoot Steve Volders kon met zijn Ford Fiesta naar een derde plek rijden in Noorwegen en blijft met nog één race te gaan in deze klasse leider met 5 punten voorsprong op de Noor Jan-Emil Wilsberg, tweede in Noorwegen, en de Zweed Daniel Lundh. Filip Baelus werd vijftiende in Hell. Het was de Noor Daniel Holten die een thuisoverwinning boekte.

Super1600: Jesse Kallio wint
De Fina Jesse Kallio wist iin de klasse Super1600 te winst binnen te halen met zijn Renault Twingo van Set Promotion. Hij bleef daarmee de Skoda-rijders Aydar Nuriev en Rokas Baciuska voor. Na drie wedstrijden blijft de Let Artis Baumanis de stand aanvoeren.

De volgende wedstrijd vindt plaats in het Zweedse Holjes met naast het WK ook het EK voor Supercars en Touringcars en de RX2-klasse. Dat is tijdens het weekend van 30 juni en 1 juli.

(foto’s FIAWorldrallycross.com en Johnny Loix) 

You may also like
GSeries 2023: De Ridder kampioen, Vranckx derde
GSeries 2023: drie op een rij voor De Ridder, Vranckx op het podium
GSeries 2023: Vranckx en De Ridder domineren opnieuw
GSeries 2023: De Ridder en Vranckx op het podium