Home > Circuit > Mooi programma voor Spa Euro Race

Mooi programma voor Spa Euro Race

Volgend weekend presenteert de Royal Automobile Club de Spa op het mooiste circuit ter wereld de 29ste editie van de Spa Euro Race. Het is een zomerse meeting die zijn glans van destijds helemaal heeft teruggevonden. En dat vertaalt zich in een opmerkelijke lijst internationale series, en een programma dat amper een rustpauze bevat.

Het is met plezier dat de R.A.C. Spa deze affiche voorstelt”, legt Pierre Delettre, de organisator uit. “Om in een en dezelfde meeting de Peugeot 308 Racing Cup, de FFSA F4 competitie, de Lotus Cup Europe, de Britse GT Cup & LMP3 Cup, het Belcar Endurance Championship en de Nederlandse ACNN te verzamelen, dat toont aan dat de aantrekkingskracht van de Spa Euro Race niet stopt met groeien. Met een cocktail van sprintwedstrijden, semi-endurance en endurance uithoudingswedstrijden zal er voor elk wat wils zijn. En de weersvoorspellingen klinken eerder goed, wat kan men meer wensen?”

A fond sprinten

De Cups en de promotieformules zijn altijd een sleutelelement geweest in het succes van de Spa Euro Race. Deze editie 2018 bevestigt dat gegeven, met de komst van de officieel ondersteunde Peugeot 308 Racing Cup – waar de Belg Fred Caprasse vastbesloten is aan zijn Franse collega’s te tonen dat hij Francorchamps als zijn broekzak kent – en de aanwezigheid van de Lotus Cup Europe, waarvan het succes niet te ontkennen valt. Het is echt een verzamelplaats voor de liefhebbers van deze competitie met daarin de Lotussen van de types Evora, Exige, 2-Eleven, Elise en een 340R. De Belgische kleuren worden er verdedigd door John Rasse, een zegekandidaat, Thierry Verhiest en Denis van den Savel.

Eerste stappen naar F1?

Belgische kandidaten voor de overwinning, die zijn er ook in het Franse kampioenschap F4, waar Ugo de Wilde, Ulysse De Pauw, Baptiste Moulin, Esteban en O’Neill Muth zullen trachten beter te doen dan de Braziliaan Brésilien Caio Collet en de Monegask Arthur Leclerc (de jongere broer van Charles…) tijdens de drie sprintwedstrijden van 20 minuten plus één ronde. Het zal er heet aan toegaan!

Uithouding in alle maten en soorten

De GT Cup & LMP3 Cup is een competitie van Britse origine en brengt bolides van het type Ligier en Norma LMP3 op de baan, maar ook nog Aston Martin, McLaren, Lotus, Ginetta, Lamborghini, Ferrari, Porsche, Marcos, BMW en zelfs een Chevron, en dat alles in verschillende configuraties. Als gangmakers zien we er Aron Scott, Pantelis Christoforou, Colin Noble, Johnny Mowlem en consoorten. Het zijn allemaal Britten die snel, heel snel zijn…

Voor het Belcar Endurance Championship wordt het een van de twee bezoeken dit jaar aan Francorchamps (het tweede vindt plaats tijdens het Racing Festival, een andere organisatie van R.A.C. Spa, einde september). En ze komen op volle sterkte met niet minder dan 40 bolides voor een wedstrijd van 180 minuten op zondagnamiddag. Het is een startveld met heel wat vedetten zoals Tom Boonen, Anthony Kumpen, Bert Longin, Marc Goossens, Koen Wauters, Jeffrey Van Hooydonk, Gilles Magnus, Dylan Derdaele, Fred Bouvy, Grégory Paisse, Pierre-Yves Paque en vele anderen. Protos, GT en toerwagens zullen er tegen elkaar vechten en er zullen weinig toegevingen worden gedaan.

Wat betreft de ACNN, dat is een competitie voor Nederlandse amateurpiloten. Zij komen naar Spa met niet minder dan… 90 deelnemers! Het gros van het veld wordt gevuld met BMW’s, maar binnen het peloton zien we ook Porsche’s van verschillende types, Seat Leon, enz. Bovenaan de affiche, een zekere Cor Euser, op wie de tijd geen vat schijnt te hebben.

 

You may also like
Spa Euro Race: het was warm in Francorchamps!
Spa Euro Race: Met getrokken messen tegenover elkaar in Spa!
Spa Euro Race: eerste polemen zijn gekend
Spa Euro Race: laat het spektakel beginnen!