Home > Circuit > Adam Morgan (Mercedes) voor het eerst BTCC-leider

Adam Morgan (Mercedes) voor het eerst BTCC-leider

Adam Morgan (Mercedes) mag zich na het weekend in Thruxton voor het eerst de nieuwe leider in het BTCC-kampioenschap noemen. Morgan, winnaar van de laatste race, profiteerde optimaal van een nulscore van voormalig leider Tom Ingram (Toyota) in de eerste confrontatie, waarin Matt Neal de nieuwe Honda Civic zijn eerste overwinning schonk. Josh Cook (Vauxhall) won de tweede manche op het circuit ten westen van Londen en telt slechts één punt achterstand voor aanvang van de races in Oulton Park, op 9 en 10 juni.

Sleutelmoment

Niemand kan Vauxhall-rijder Josh Cook wat in de weg leggen in de tweede wedstrijd van het weekend. Bij een inhaalbeweging op de BMW van Andrew Jordan snijdt Cook een stuk van de chicane af, waardoor hij het voordeel behoudt. De wedstrijdleiding beslist dat de Vauxhall al voor dat bewuste moment voorbij de BMW was gegaan en houdt ook rekening met een contact enkele ogenblikken eerder. De Vauxhall van Power Maxed Racing kan zijn weg voortzetten en verslindt prooi na prooi.

Ontgoocheling

Regerend kampioen Ash Sutton (Subaru) werd de sensatie van het kampioenschap door al in zijn tweede seizoen naar de titel te rijden, maar in 2018 loopt het voor geen meter. Het beste resultaat van de voormalig Clio Cup-kampioen is een vierde plek en in het kampioenschap staat hij pas negende. Het gebrek aan budget bij BMR – en dus ook aan testkilometers – speelt niet alleen Sutton parten, maar ook tweevoudig kampioen en teamgenoot Jason Plato, die na alweer een rampzalig weekend nog altijd geen punt heeft gescoord…

Om naar uit te kijken

Na een – misschien wel té – onvoorspelbaar en chaotisch begin van het seizoen beginnen de grote namen nu toch hun weg naar voren te vinden. BMW, Honda, Vauxhall, Toyota, Mercedes en in mindere mate Subaru vormden in Thruxton de kopgroep, met daarachter, in de tweede helft van het peloton, een ‘tweede divisie’ met jonge rijders als Bobby Thompson (VW), Tom Oliphant (Mercedes), Ollie Jackson (Audi), enzovoort. Naast Jason Plato is James Nash (Honda) de enige grote naam die de mindere seizoenstart nog niet heeft kunnen wegwissen.

Tussenstand: 1. Adam Morgan (Mercedes) 96; 2. Josh Cook (Vauxhall) 95; 3. T. Ingram (Toyota) 85; 4. Jack Goff (Honda) 83; 5. Colin Turkington (BMW) 78; 6. Matt Neal (Honda) 69; 7. Senna Proctor (Vauxhall) 62; 8. Dan Cammish 62; 9. Ash Sutton (Subaru) 55; 10. Chris Smiley (Honda) 52.

You may also like
In een notendop: Formule E, Alpine Elf Europa Cup en BTCC
BTCC: Turkington (BMW) slaat terug in Donington
BTCC: Josh Cook (Honda) neemt kopstart in Brands Hatch
Dunlop Saloon Car Cup: waar legendarische toerwagens samen racen