Home > Circuit > Fred Caprasse wil het vel van de leeuw, John Rasse de Lotus bloemen

Fred Caprasse wil het vel van de leeuw, John Rasse de Lotus bloemen

Het is aftellen voor de Royal Automobile Club de Spa, organisator van de Spa Euro Race voor de editie 2018 van de Klassieker in de Ardennen. En deze uitgave verwacht veel en schoon volk, met uiteenlopende competities op het mooiste circuit van de wereld tijdens het eerste weekend van juni. Bij die competities onder meer de Peugeot 308 Racing Cup en de Lotus Cup Europe! In de beide competities zien we een Belg vooraan: met name Fred Caprasse bij Peugeot en John Rasse in het merk van Colin Chapman.

Na de traditionele start van het kampioenschap tijdens de Paastrofee in Nogaro, beleeft de Peugeot 308 Racing Cup zijn tweede meeting tijdens de het weekend in de Belgische Ardennen. Fred Caprasse – onder meer ook 3de in de Legend Boucles in Bastogne, die andere grote proef van de mensen van Pierre Delettre –, wil in Spa van de aanval zijn strategie maken.

“Ik kom naar Francorchamps met het mes tussen de tanden, want in Nogaro maakten technische problemen dat mijn weekend echt niet goed verliep”, vertelt de rijder van Tenneville, in de buurt van Bastogne. “Ik heb dus geen andere keuze. Om nog een rol in het kampioenschap te spelen, moet ik punten scoren en liefst veel! Nu, autosport is autosport en in een competitie als de 308 Racing Cup, kan alles gebeuren. Zowel goede dingen als slechte dingen.”

Op goed een week van de start van de trainingen in Spa, is Fred Caprasse eerder optimistisch… “Ik ken de wagen beter en beter, en de recente testen in Spa lieten me toe om een goede set-up te vinden”, aldus de rijder van JSB Compétition. “Ik kan de afstelling echter nog verfijnen. Als het zou regenen, dan is het nog beter voor mij, want ik ken het circuit en dat is eens te meer belangrijk als de condities moeilijk worden.”

Ook strijd voor Rasse

Nog zo’n sprintkampioenschap is de Lotus Cup Europe. Ook daar maakt een Belgische rijder mee het mooie weer: John Rasse. Hij doet dat met een Exige V6 Cup. De Brusselaar, ook ex-kampioen van de serie, racet met een bolide uit de stal van Racing Team Thierry Verhiest. In het begin van het seizoen was de strijd met de Evora GT4 intens. Hij reed naar het algemene podium in Hockenheim, een dubbel podium in Paul Ricard, en won al viermaal in de categorie V6 Cup. John Rasse is dus klaar voor de derde afspraak van het seizoen.

“Wat ik leuk vind aan een competitie zoals de Lotus Cup Europe, is de sportieve gelijkheid, de mogelijkheid om te strijden met identiek materiaal”, aldus de man van de #142. “De Evora GT4 zijn er nu al geruime tijd bij en ze hebben een 4 liter Cosworth V6, terwijl de Exige V6 Cup het met 3,5 liter met compressor doen. De laatste jaren waren de iets zwaardere GT4 wat in het nadeel, maar in 2018 is het reglement anders en de teams met een Evora hebben nu ook meer kennis over hun bolides. De verhouding vermogen-gewicht is identiek voor de Evora GT4 en de Exige V6 Cup, maar de races waren dit seizoen allemaal bij warm weer, wat in het nadeel is van wagens met een compressor. Nu dat weerhield me er niet van om de snelste rondetijd in Paul Ricard te rijden. Het was echter niet mogelijk om beter te doen dan de Hongaar Bence Balogh.”

In Spa wil John Rasse er alles aan doen om een eerste algemene zege te behalen met een Exige Cup V6… “Ik voel me goed en ik ken het circuit van Francorchamps beter dan Balogh”, gaat Rasse verder. “Het is juist die wil om je tegenstander te verslaan en daar alles voor te doen, die de autosport zo aantrekkelijk voor me maakt. Het peloton van de Lotus Cup Europe telt 30 à 45 wagens en we zorgen voor een echte show. Eerlijk, ik kijk er naar uit om aan de start van de Spa Euro Race te staan…”

De Peugeot 308 Racing Cup en de Lotus Cup Europe rijden ieder twee races van 30 minuten tijdens het weekend. De leeuwen zaterdag tussen 15u20 en 15u50, en zondag van 12u35 tot 13u05, terwijl de Lotus de degens kruisen op zaterdag tussen 13u05 en 13u35 en zondagochtend van 9u40 tot 10u10.

You may also like
Spa Euro Race: het was warm in Francorchamps!
Spa Euro Race: Met getrokken messen tegenover elkaar in Spa!
Spa Euro Race: eerste polemen zijn gekend
Spa Euro Race: laat het spektakel beginnen!