Home > #Hoofdnieuws > WK Rallycross naar Silverstone

WK Rallycross naar Silverstone

Volgend weekend vormt Silverstone het decor voor de Britse manche van het Wereldkampioenschap Rallycross 2018. Naast het WK is er ook de tweede wedstrijd voor de RX2-rijders met onder meer onze landgenoot Guillaume De Ridder en verder is er ook de seizoensopener voor “ARX”, het Amerikaanse rallycross.

In het WK zien we een mooi gevulde lijst met 25 deelnemers waar we naast de permanente rijders zoals Johan Kristoffersson, Sébastien Loeb, Petter Solberg en Mattias Ekström ook de Britse rally-rijder Mark Higgins terugvinden. Nog opvallende “wildcards” zijn de  Brit Andrew Jordan (Brits Touring car kampioen in 2013) , de Fin Toomas Heikkinen en de Chinees Ma Qinghua (Formule E-rijder). Jordan en Heikkinen zullen beide een Ford Fiesta besturen van MJP Racing, het team van de Oostenrijker Max Pucher en Qinghua rijdt dan weer met een Fiesta van STARD, het team van Manfred Stohl. Daarnaast is er nog voormalig Europees kampioen Tommy Rustad die voor een Marklund-Polo koos en daarmee samen met Anton Marklund, de regerend Europees kampioen, de WK-toppers het vuur aan de schenen wil leggen. Bij die toppers denken we vooral aan de fabrieksformaties van Peugeot (Sébastien Loeb en Timmy Hansen), Audi (Mattias Ekström en Andreas Bakkerud) en Volkswagen (Petter Solberg en Johan Kristoffersson), de onderlinge verschillen waren de voorbije wedstrijden uiterst klein.

Voor België is het uitkijken naar de prestatie van Guillaume De Ridder in RX2. De Ridder werd in Mettet karig beloond voor de snelheid die hij daar toonde. Dat was veelal te wijten aan een incident in zijn halve finale waarna hij alle kansen op een finale en eventuele winst zag verdwijnen. Het is de Noor Ben-Philip Gundersen die als leider naar Silverstone komt.

Dan is er het Amerikaanse Rallycross, kortweg “ARX”, dat begint in Silverstone. Daar zien we 10 deelnemers met onder meer Tanner Foust en Scott Speed met de VW Beetles en Chris Atkinson met Subaru. Nog opvallende namen hier zijn Timo Scheider en Réne Munnich, die aan de start komen met de Seat Ibiza’s van Munnichs team All-Inkl.com. ARX vervangt min of meer Red Bull Global Rallycross dat van het toneel is verdwenen nadat Red Bull er de brui aan gaf als sponsor.

Vrijdag zijn er trainingssessies gepland, waarna de actie wordt vervolgd op zaterdag met de reeksen, zondag zijn er nog twee heats waarna de finales volgen.

We geven nog mee dat de “Cooper Tires World RX  of Great Britain” onderdeel uitmaakt van een Speedmachine Festival waar ook diverse demo’s, muziekoptredens en streetfood aan bod komen. Tot vorig jaar hield het WK Rallycross nog halt in Lydden, nabij Dover.

(foto J Dingenen, Volkswagen en Peugeot vechten het uit in Mettet)

You may also like
GSeries 2023: De Ridder kampioen, Vranckx derde
GSeries 2023: drie op een rij voor De Ridder, Vranckx op het podium
GSeries 2023: Vranckx en De Ridder domineren opnieuw
GSeries 2023: De Ridder en Vranckx op het podium