Home > #Hoofdnieuws > Loeb verovert Mettet

Loeb verovert Mettet

De Fransman Sébastien Loeb won voor Peugeot de derde manche van het WK Rallycross, dat werd verreden op het Circuit Jules Tacheny te Mettet. De ultieme finale van een topweekend rallycross werd een titanenstrijd met alle vertegenwoordigers van de drie topteams Peugeot, Volkswagen en Audi. Op zondag kregen we na twee zonovergoten wedstrijddagen heel ander, veeleer druilerig weer en dat maakte het de rijders niet makkelijker.

Loeb en Johan Kristoffersson (VW) bezetten de eerste rij op de startgrid, met achter hen de Noren Petter Solberg (VW) en Andreas Bakkerud (Audi), de Zweden Mattias Ekström (Audi) en Timmy Hansen (Peugeot) namen plaats op de laatste rij. Eens het startschot gegeven voltrok het gevecht zich waarbij vooral Peugeot en Volkswagen uiteindelijk om de overwinning streden. Loeb kwam het beste weg uit de startblokken en zou zijn positie niet meer afstaan, hoewel Solberg na het jokeren niet veraf was. Na dit duo was Timmy Hansen, kersvers vader, erin geslaagd zich vanop de laatste rij naar de derde en laatste podiumplaats op te werken. Met Loeb, Solberg en Hansen kreeg Mettet een prachtpodium. Na vernoemd trio werden Ekström, Kristoffersson en Bakkerud respectievelijk vierde, vijfde en zesde.

We kregen dit weekend nog maar eens bevestiging dat Audi, Peugeot en Volkswagen echt in elkaars buurt zitten met Ekström die de beste was na vier reeksen waarbij hij twee snelste reekstijden neerzette terwijl Timmy Hansen en Petter Solberg de andere besttijden achter hun naam schreven. Ook in de halve finales ging het er stevig aan toe waarbij vooral Timmy Hansen in zijn halve finale even alle hoop op beter leek te verliezen in de startschermutselingen. Maar de jonge Zweed vocht zich vanop de laatste positie een weg naar voren om de  derde plaats te grijpen, het laatste ticket voor de finale. In de andere halve finale verschalkten de VW-rijders Solberg en Kristoffersson Audi-rijder Ekström. Johan Kristoffersson blijft leider maar ziet Loeb naderen tot 9 punten.
Onze landgenoot Francois Duval heeft met zijn Audi van Comtoyou gevochten voor wat hij waard was, maar strandde op de dertiende plaats na optelling van de reekspunten. Daarmee belandde hij net buiten de finales.

RX2: De Ridder strandt in de halve finale
Pech was er voor onze landgenoot Guillaume De Ridder die zich met een derde plaats na de reeksen mooi wist te plaatsen voor de halve finales. Maar na contact in zijn halve finale waren er problemen met de stuurinrichting. De onfortuinlijke De Ridder voelde zich nochtans zegezeker. De Noor Ben-Philip Gundersen, vorig jaar nog actief bij de Touringcars, won deze eerste manche van RX2. Twee andere Noren, Sondre Evjen en Henrik Krogstad vervolledigden het podium.

EuroRX Supercars: De Keersmaecker haalt de halve finales
Met Michael De Keersmaecker kregen we ook in het Europese kampioenschap voor Supercars een Belg in de halve finales. Na een 9de tijd in Q3 en een tiende in Q4 veroverde hij een negende plaats na vier heats. Maar net als De Ridder verloor ook “M.D.K.” in de startschermutselingen alle hoop op een mogelijke finale. De Keersmaecker kon nog wel verder met de Fiesta, maar hij strandde op plaats vijf. Vooraan maakten de Zweed Anton Marklund, de Let Reinis Nitiss en de Fransman Cyril Raymond er in de finale een prachtige driestrijd van, uiteindelijk gewonnen door Marklund met zijn VW Polo.

EuroRX Touringcars: Volders wordt tweede
In de klasse Touringcars wist onze landgenoot Steve Volders (Ford Fiesta) via een tweede plek in zijn halve finale de finale te bereiken, waar hij beslag legde op de tweede podiumplaats. Er leek nochtans meer in te zitten, maar de Zweed Fredrik Salsten kwam terug vanuit de achtergrond om met zijn Citroën DS3 de race te winnen. Volders mag in juni wel als leider naar het Noorse Hell, voor de tweede wedstrijd van het seizoen.

Over twee weken is er op het circuit van Silverstone de vierde WK-wedstrijd en tevens de tweede wedstrijd voor RX2.

(foto’s Johan Dingenen en Lorenz Deschuyttere)

You may also like
WRX en Euro RX: enkele kalenderwijzigingen
GSeries 2023: De Ridder kampioen, Vranckx derde
GSeries 2023: drie op een rij voor De Ridder, Vranckx op het podium
GSeries 2023: Vranckx en De Ridder domineren opnieuw