Home > Circuit > BTCC: eerste zege voor Cook (Vauxhall) in Donington

BTCC: eerste zege voor Cook (Vauxhall) in Donington

Het tweede BTCC-treffen van het seizoen 2018 heeft drie verschillende winnaars opgeleverd, die na afloop van het weekend in Donington vooraan staan in de tussenstand. Josh Cook (Vauxhall) mocht voor het eerst van de zege proeven, terwijl ook Tom Ingram (Toyota) en Adam Morgan (Mercedes) dankzij hun overwinning een sterke zaak doen in het kampioenschap. En de ├ęchte favorieten, zoals regerend kampioen Ash Sutton (Subaru), Colin Turkington en Andrew Jordan (BMW) of Sam Tordoff (Ford)? Voor hen was niet meer dan een rol in de schaduw weggelegd, al kon Sutton de schade nog beperken.

Sleutelmoment

Als kampioenschapsleider maakte Tom Ingram (Toyota) al in de eerste race komaf met het maximale succesballast van 75 kilogram en de hardere bandensoort. In de tweede race kon hij zijn vleugels uitslaan en van de dertiende startplaats naar de overwinning rijden. Hij is zo de eerste rijder die dit seizoen twee keer wint, maar ook in 2017 kon ‘Tingram’ in de twee eerste weekends tweemaal zegevieren. De Toyota-rijder is dus in geen geval de favoriet voor de titel, maar zal op 19 en 20 mei proberen om in Thruxton het tegendeel te bewijzen.

Ontgoocheling

Jason Plato (Subaru) en Matt Neal (Honda) zijn met hun respectievelijk 50 en 51 lentes de ouderdomsdekens uit de discipline, maar lijken voor het eerst allebei voorbijgestreefd door de jongere concurrentie. De titanen uit de nillies komen niet verder dan een 17de plek voor drievoudig kampioen Neal en een belabberde 28ste plaats (op 32 rijders…) voor tweevoudig titelhouder Plato. 2018, het seizoen te veel?

Om naar uit te kijken

Josh Cook werd enkele jaren geleden onthaald als een groot talent, maar de 26-jarige Vauxhall-rijder kon die adelbrieven tot nog toe nooit bevestigen met een overwinning. Cook stormt na een eerste, een zevende en een tweede plek in Donington niet alleen naar de derde positie in de tussenstand, hij bewijst ook dat Vauxhall opnieuw een rol kan spelen in het BTCC.

Tussenstand: 1. T. Ingram (Toyota) 71; 2. Adam Morgan (Mercedes) 64; 3. Josh Cook (Vauxhall) 56; 4. Jack Goff (Honda) 55, 5. Ash Sutton (Subaru) 49; 6. Aiden Moffat (Mercedes) 45; 7. Dan Cammish (Honda) 44; 8. Chris Smiley (Honda) 33; 9. Rob Austin (Alfa Romeo) 32; 10. Colin Turkington (BMW) 31.

You may also like
In een notendop: Formule E, Alpine Elf Europa Cup en BTCC
BTCC: Turkington (BMW) slaat terug in Donington
BTCC: Josh Cook (Honda) neemt kopstart in Brands Hatch
Dunlop Saloon Car Cup: waar legendarische toerwagens samen racen