Home > Circuit > Tweede ronde van de IAME Series Benelux in de Ardennen

Tweede ronde van de IAME Series Benelux in de Ardennen

Na een geslaagde seizoensstart in Mariembourg, strijken de IAME Series Benelux dit weekend neer op de piste van de Karting van Spa-Francorchamps voor de tweede afspraak van dit jaar. De kans voor de leiders om hun voorsprong te vergroten ten opzichte van hun volgers die het onderspit moesten delven tijdens de eerste ronde… of de mogelijk voor deze laatstvernoemden om het heft terug in handen te nemen vooraleer de tweede helft van het seizoen aan te vatten. Één ding is zeker, met 180 ingeschreven piloten zal er weer een felle strijd zijn in de Ardennen!

De seizoensopener van de IAME Series Benelux kende een echt succes tijdens het weekend van 10 en 11 maart in Mariembourg. De tweede van de vier manches van deze competitie maakt zijn opwachting op de piste van de Karting van Spa-Francorchamps! Het zijn niet minder dan 188 piloten, onderverdeeld in zes categorieën en komende uit de vier hoeken van Europa, die de strijd zullen aangaan dit weekend.

Het echte werk begint vanaf zaterdag met de oefensessies en de eerste kwalificatiesessies van elke categorie vanaf 14u15. Op zondag rijden de deelnemers hun 2de kwalificatiesessie tussen 9u40 en 12u40. Vanaf 14u00 worden de 6 Finales gereden die de grote dagwinnaars zullen aanduiden.

X30 Senior : Van Splunteren, de te kloppen man

Met 68 ingeschreven piloten voor slechts 34 plaatsen in de Finale, zal er in de koninginneklasse van de X30 Senior (14-30 jaar) wederom fel gestreden worden! Joey Van Splunteren, auteur van een foutloos parkoers, maakte een sterke indruk in Mariembourg. De Nederlander van 26 jaar – die intussen reeds de IAME International Open won – zal in Francorchamps dus de te kloppen man zijn. En de Nederlander zal natuurlijk worden opgejaagd door Corentin Collignon, de 2de in het kampioenschap. De Fransman die hier reeds vorig jaar als winnaar uit de bus kwam, heeft duidelijk als ambitie om deze stunt te herhalen.
William Godefroid, derde in de Finale op de Karting des Fagnes, zal geen figurantenrol willen spelen, net als Elie Goldstein, een “rookie” in de X30 Senior klasse die zijn snelheid tijdens de eerste ronde reeds liet zien. De regelmatige Rens Van Pelt zal zich ook zeker willen laten opmerken, terwijl de ervaren Olivier Palmaers, Mattéo Raspatelli of de Fransman Franck Chappard, titelhouder, zich terug volop zullen willen mengen in de titelstrijd! Tot slot zijn er ook nog de genaamde Aurélien Dasseleer, François-Xavier Venet of Christopher Chany die allen de capaciteit hebben om mee te draaien in de kopgroep. We noteren eveneens de deelname van O’Neill Muth, die zich parallel aan het Frans Kampioenschap Formule 4 wil mengen in de strijd.

X30 Master : als de kat van huis is dansen de muizen…

In Mariembourg, pakte hij reeds 40 punten tijdens de kwalificatiesessies vooraleer de Finale met overtuiging te winnen. Maar doordat hij de voorkeur geeft aan een internationaal programma, zal Fabien Kieltyka, de huidige Belgische Kampioen, de grote afwezige zijn in de X30 Master Klasse (ouder dan 25 jaar of zwaarder dan 75 kg) tijdens de afspraak in Spa! Het gedroomde moment voor zijn tegenstanders om hun weg naar de overwinning terug te vinden…
Doordat ook de Fransman Wilfried Lecarpentier afwezig zal zijn, is het het Belgisch-Franse duo Justin Bonnes-David Chenillot die de favorieten zijn in de pronostiek. Doordat ze eenzelfde aantal punten hebben, hebben ze eenzelfde doel: de kop van het kampioenschap pakken! In deze strijd moeten we ongetwijfeld op de terugkerende Hubert Bauthier rekenen, die zich verder in het voorlopige klassement bevindt, net als de Duitser Sebastian Voges, Jan Van Assche en de Fransman Jonathan Wemaux.

X30 Super Shifter : wie zal er strijden met Piirimagi?

Net als in de X30 Master klasse was er in de X30 Super Shifter klasse van de 175cc karts met versnellingsbak (toegankelijk vanaf 15 jaar) één iemand die er bovenuit stak zes weken geleden. De Est Sten Dorian Piirimägi toonde er al zijn stuurmanskunst door het maximum van de punten mee te graaien na het openingsweekend. Zal de laureaat van de IAME International Open zo’n dergelijke suprematie kunnen behouden? Zijn concurrenten zullen zeker hopen van niet…
De Antwerpenaar Stephen Van Ginneken, momenteel tweede in het kampioenschap, kan alvast niet wachten om de tendens te veranderen, net als Sam Claes, de grote verliezer in Mariembourg door zijn opgave in de Finale. De Nederlander Roy Bakker zal van zijn kant zijn status van titelhouder alle eer willen aandoen door terug de hoogste trede van het podium in te nemen. Maar we moeten tevens rekening houden met Christof Huibers, polehouder (met de daaropvolgende pech…) in Mariembourg, en met de outsiders Thomas Vansteenberghe, Cédric Collaers of Fréderic Op de Beeck. Want allen hebben ze een goede kans om mee te spelen!

X30 Junior : Kan Lévêque zijn leidersplaats behouden ?

De seizoensopener van IAME Benelux Series leverde een mooi Europees duel op in de X30 Junior klasse (12-15 jaar)! Het bewijs: bij het samentellen van de punten behaald tijdens de kwalificatiesessies en vervolgens de Finale, is het de Fransman Enzo Lévêque die de voorlopige kop pakt in het klassement. Hij gaat Antwerpenaar Sam Balota, de recente winnaar van de IAME International Open, voor en de Brit Ben Fayers. Met slechts 6 punten verschil tussen deze drie is er geen twijfel mogelijk dat het weer een warm weekend zal worden! En zeker ook als we weten dat er achter hen nog 33 andere piloten klaar staan om op hun beurt te schitteren. Onder hen hebben we de Belg Valon Janssen en zijn zuiderbuur Victor Bernier, die eveneens nog hun laatste woord niet hebben gezegd. Respectievelijk tweede en derde tijdens de Finale in Mariembourg zullen ze zeker een bedreiging zijn voor de drie leiders. Maar in deze steeds op hoog niveau geanimeerde klasse zullen ook Loïs Delbart, Zacharias Ripley, Gilles Stadsbader of Noah Maton hun zeg willen doen. Alessandro Tudisco zal van zijn kant willen bevestigen na het behalen van de zilveren medaille tijdens de IAME International Open.

X30 Cadet : de weddenschappen zijn open

Na de eerste afspraak van de IAME Series Benelux is het moeilijk om één enkele favoriet aan te duiden in de X30 Cadet klasse (10-13 jaar). Mathematisch gezien is Mathias Focan (73 punten) nochtans de leider van de competitie, maar hij heeft slechts één punt voorsprong op Olivan Fayt en drie punten op de Luxemburger Maxime Furon-Castelain, die de Finale won tijdens de openingsmanche. Het is dus zeker dat dit trio zal rekenen op de overwinning in Spa. Maar Lucas Taelman en Nolhan Rairoux zouden ook wel eens de snelheid kunnen hebben om de bovenhand te nemen… Na een campagnedebuut die boter noch vis was, hoopt de Nederlander Youri Bonte te kunnen teren op zijn jaar ervaring om de lat wat hoger te leggen, terwijl Victor Louis zijn snelheid wil bevestigd zien in succes op het mooiste circuit ter wereld!

Mini : de jacht op Ottink is open

Er is geen twijfel over dat de Mini klasse (7-11 jaar) zich opwacht als de meest boeiende om te volgen dit weekend met maar liefst 32 “leerling”-piloten aan de start! Nathan Ottink, huidige leider in het voorlopige klassement, zal het doelwit zijn van alle aanvallen in Francorchamps. Maar de opdracht van de Nederlander zal alles behalve gemakkelijk zijn tegenover een sterke zwart-geel-rode delegatie aangevoerd door Aaron Ferrazzano, Jordi Drees, de kampioen van 2017 Kimmy Abraham en Amaury Meertens. In dit altijd zeer compacte peloton, kunnen we ook Sasha Van’t Pad Bosch, Horion Van Waes of nog Angelo Meli verwachten, welke reeds hun snelheid toonden in de openingsmanche. Dat voorspeld alvast een mooie strijd!

You may also like
KART: warme races voor IAME series op Spa
Kart: Francorchamps als keerpunt voor IAME Series Benelux
Kart: IAME Series enkel Benelux in 2019
Compleet succes voor de 24u Karting Francorchamps