Home > #Hoofdnieuws > NASCAR Whelen Euro Series trekt zich op gang in Valencia

NASCAR Whelen Euro Series trekt zich op gang in Valencia

Het Circuit Ricardo Tormo, gelegen in het Spaanse Valencia, vormt dit weekend het strijdtoneel voor de eerste race van het NASCAR Whelen Euro Series kampioenschap 2018 waar best veel Belgen aan de start staan. In Elite 1 zien we Anthony Kumpen, Stienes Longin en Marc Goossens. Maxim Pampel, Guillaume Dumarey, Guillaume Deflandre, Pedro Bonnet en Tom Boonen en starten in Elite 2. Jerry De Weerdt heeft de smaak meer dan goed te pakken want hij start in beide reeksen.

De winnaar van het kampioenschap in 2017, de Israëliër Alon Day, gaat verder waar hij vorig jaar stopte. Met een tijd van 1:39,795 was hij vandaag het snelst tijdens de superpole. Onder de Belgen zijn dat Marc Goossens en Anthony Kumpen. Stienes Longin klokte tijdens de superpole af op de zevende plaats. In Elite 2 zien we twee landgenoten bij de snelste twaalf. Guillaume Dumarey reed de vijfde tijd, Guillaume Deflandre parkeerde zijn Chevrolet op de twaalfde plaats. De snelste tijd in Elite 2 was voor de Fransman Boucenna Wilfried.

Elite 1: drie Belgen in de top 5

De eerste race, die van de Elite 1, startte om 13.35 uur en het waren Alon Day en Marc Goossens die goed weg waren. Anthony Kumpen kende een mindere start en sloot de eerste ronde af op de zesde stek maar won wel weer een plaatsje na een inhaalmanoeuvre in het begin van de tweede ronde. Niet veel later kwamen Lucas Lasserre en Frederic Gabillon met elkaar in contact. Lasserre ging rond en zakte van de derde naar de elfde plaats. Kumpen schoof zo door naar de vierde plaats. Vooraan ging de strijd verder tussen Alon Day en Marc Goossens maar het was de Israëliër die de Chevrolet SS na zestien ronden op eerste plaats parkeerde. Goossens finishte tweede, de Fransman Frederic Gabillon pakte brons en de PK Carsport piloten, Anthony Kumpen en Stienes Longin vervolledigden de top vijf. Jerry De Weerdt werd 21ste.

We hebben in Zolder heel veel getest en ook hier in Valencia zijn we verder blijven testen,” laat Stienes weten. “Maar ondanks al dat testwerk waren we niet honderd procent tevreden. Uiteindelijk zijn we terug gegaan naar de setup van vorig jaar en dat was veel beter. Ik kom nog wat snelheid te kort om vooraan mee te strijden maar een vijfde plaats is helemaal niet slecht natuurlijk,” aldus Stienes Longin.

Anthony Kumpen blikt een beetje met ‘mixed feelings’ terug op zijn eerste race. “Tijdens de trainingen hebben we wat problemen met de setup gekend waardoor we wat achterstand hebben opgelopen. Mijn race was ok, met uitzondering van een incident bij de start waar Goossens tegen mij rijdt. Was dat niet gebeurd denk ik dat ik een betere race had gereden. New game tomorrow,” aldus Anthony Kumpen.

Update: ten gevolge van een incident tijdens de start waar Marc Goossens in betrokken raakte werd een penalty van 25 seconden toegekend waardoor Goossens van de tweede naar de achtste plaats terugvalt. Bijgevolg schuiven een aantal piloten een plaatsje hogerop en dat maakt dat Hasselaar Anthony Kumpen nog net op het podium komt te staan. Stienes Longin wordt zo vierde. Geen drie maar twee Belgen dus in de top 5.

Elite 2: verdeeld resultaat voor onze landgenoten

Maar liefst zes Belgische piloten stonden aan de start van de eerste race van Elite 2. Het beste resultaat was voor de #24 van Guillaume Dumarey die met een vierde plaats hetzelfde doet als zijn kopman. Dumarey ging thans halverwege de race heel even van de baan maar kon de Chevrolet toch terug op het asfalt brengen. Guillaume Deflandre eindigde nog net binnen de top 10 met een negende plaats. Maxim Pampel was de eerste Belgische ‘rookie’ met een 12de plaats, Tom Boonen eindigde 14de, Pedro Bonnet 21ste. Jerry De Weerdt viel in het begin van de wedstrijd uit. Vermelden we nog dat de Fransman Boucenna Wilfried de wedstrijd won, gevolgd door Ulysse Delsaux en Florian Venturi. Ook stonden er drie dames aan de start in de Elite 2. Arianna Casoli was de snelste van de drie met een 15de plaats, Jennifer Jo Cobb werd 17de gevolgd door Carmen Boix.

Voor het volledige videoverslag van beide races klikt u op … Elite 1Elite 2.

Morgen wordt verder gestreden in de Nascar Whelen Euro Series in Valencia. Om 11.00 start de Elite 2, de Elite 1 volgt in de namiddag om 14.30 uur.

Foto’s: Facebook NASCAR Whelen Euro Series.

GT2 European Series Red Bull Ring: Erhart stunt naar de winst en PK Carsport opnieuw sterk
American Festival Zolder: door de lens van onze fotografen
American Festival Zolder: Nascar Euroseries door de lens van Joachim Cieters
American Festival Zolder: races in Belcar Historic en Nascar Euroseries 2