Home > Circuit > Winst voor AC Motorsport in Spa

Winst voor AC Motorsport in Spa

Een onvoorspelbare strijd voor de zege tussen een tiental teams, erg regenachtige omstandigheden en een ongelofelijke inhaalrace van 59 plaatsen voor de winnende wagen, de AC Motorsport #888 (Martin Leburton, Simon Tourneur, Stéphane Perrin en Alexandre Renneteau). De VW Fun Cup 2018 had meteen enkele verrassingen in petto tijdens de eerste afspraak van het seizoen!

De langverwachte aftrap van de European VW Fun Cup 2018 werd gegeven op paaszondag, op het circuit van Spa-Francorchamps en in het kader van het Franco Fun Festival. De regen zou de regio van Spa nooit verlaten, maar de tachtig ingeschreven bolides profiteerden wel van het mooiste circuit ter wereld om acht uur lang het beste van zichzelf te geven!

Zoals gewoonlijk werden de eerste ronden afgewerkt op het scherp van de snee, met een kopgroep die meteen een erg hoog ritme aan de dag legde. De positiewisselingen waren legio, maar ondanks een door- en doornatte piste en een gebrek aan grip, werden er in de openingsminuten amper wedstrijdfeiten genoteerd… tot wanneer polesitter en leider Lorenzo Donniacuo contact maakte met een tragere auto. Het gevolg: een beschadigde voorkant voor de #280 by Milo en meer dan vijftien minuten die wegtikten in de pitgarage. De zegehoop ging meteen in rook op.

Na de openingsfase verscheen de #255 DZ Racing by Acome in de spits van de wedstrijd, alvorens benzinepech te kennen… in de pitlane. Door benzine te sparen tijdens de eerste Full Course Yellow, mikten Sébastien Dorkel, Amine Zeghouani en Jean-Luc Vandormael op een gewaagde strategie, die uiteindelijk niet zou lonen.

Door de verplichte pitstopvensters die elke veertig minuten werden ingelast, werden de situatie en de verschillende strategieën geleidelijk aan duidelijk. Halfweg wedstrijd leidde de Fun #2 DRM Motorsport, met aan de knoppen de broers Guillaume en Edouard Mondron, Cédric Bollen en Stéphane Lémeret de dans, voor Acome Racing 1 (Manu Nava, Stéphane Charlier, David Doutrepont en Marc Van Cutsem) en de #888 AC Motorsport, nochtans vertrokken vanop de zestigste positie op de startgrid. Maar de veranderingen bovenaan de hiërarchie bleven zich opstapelen en drie andere teams maakten nog aanspraak op de hoogste podiumtrede: Jac Motors 1 (Laurent Jaspers, Mathieu Detry en Stéphane Henry de Frahan), 8KS Warner EXP (Claudio Cappelli, Frederico Sordini en Sean McInerney) en Jac Motors (Pieter Verlinde, Kris Cools en Johan Huygens).

De #888 AC Motorsport beheerste zijn strategie perfect en zegevierde… ondanks een verplichte passage door de pitlane wegens het niet respecteren van de limieten van het circuit. Een première sinds de 12 Uur van Mettet 2014. “Deze zege was onverhoopt. Door van zover van start te gaan, hadden we de moed al opgegeven. Maar het is gelukt! Dat bewijst eens te meer dat je in de VW Fun Cup-wedstrijd nooit mag opgeven”, glimlachte Stéphane Perrin.

De strijd in de achtervolging bleef eveneens boeiend tot het einde. Uiteindelijk deed de DRM Motorsport #2 beter dan de Italianen Claudio Cappelli en Frederico Sordini van 8KS Warner EXP, vergezeld door de Brit Sean McInerney. De top 5 werd vervolledigd door de #44 Jac Motors 1 (Laurent Jaspers, Mathieu Detry en Stéphane Henry de Frahan), maar ook door de #278 Acome Racing 1.

De zesde plek was voor de #269 Jac Motors, die met spijt zal terugkijken op een straf van twee minuten voor een inhaalbeweging onder geel. Johan Huygens, Kris Cools en Pieter Verlinde hadden kunnen winnen. Dat trio deed wel beter dan de #291 van Comtoyou Racing (Dominique Bustin, Maxime Lieutenant, Jordan Latragna en Gilles Verleyen), de #417 SP Racing by Jac Motors (Pascal Raes en Sébastien Incardona) en de #421 Mega Fun Team by DDK Racing, bestuurd door voormalig WTCC- en TCR International-rijder Pierre-Yves Corthals, Claude Pirson en Stéphane Boulanger. De #255 DZ Racing by Acome moest van zijn kant vrede nemen met de tiende plek, na veel pech in de openingsfase.

Het succes in Evo2 was tot slot voor de #331 SGRT.be, met aan het stuur Simon Lurkin, Eric Delnest, Kim De Cooman, Ludo Solheid, Raphaël Makowcynski en Thierry Halmes.

Biplaces: alleenheerschappij van Monster by Milo

De strijd voor de zege in Biplaces was er dan weer een van korte duur. “Maar een overwinning komt nooit zomaar”, herinnert Lorenzo Donniacuo aan de aankomst. Samen met zijn teamgenoten (Kevin Balthazar, Kevin Caprasse en Christophe Nivarlet) liet hij met de #342 Monster by Milo enkel kruimels over voor de concurrentie. Ze eindigden de acht uur van het Franco Fun Festival met zes ronden bonus.

Daarachter waren de verschillen met het zicht op de overige podiumplaatsen erg klein. Uiteindelijk veroverde de #365 Carpass LRE by DRT (met Stéphane Lémeret, Philippe Reynens, Miguel Coppieters en Philippe Wintgens) de zilveren medaille, met 58 seconden voorsprong op de #360 CBRS by AC Motorsport (Alain Dupont, Philippe Fisette en Michel Koning). Op amper 58 seconden van de top 3 vielen Xavier Mezquita, Reiner Weisshaupt en Tim de Toledo Sommerlath net naast het podium met hun vierde plek. Ze eindigden voor de #304 Sotraplan by Milo (Manuel Martin, Xavier Baugnet en Christian Wauthier).

Na deze eerste, knappe krachtmeting, verhuist de European VW Fun Cup van 27 tot 29 april naar het circuit van Dijon, in het kader van de Trophée de Bourgogne. Een ideale kans voor de ontgoochelden om sportieve revanche te nemen!

You may also like
Spa-Franchorchamps is weer open
VW Fun Cup: continuïteit op de kalender van 2022
VW Fun Cup – Zolder Racing Festival: Cédric Bollen met een zucht voorsprong in Zolder in de Hankook Qualifying Trophy
VW Fun Cup: een nieuw evenwicht voor 2022