Home > #Hoofdnieuws > 15 permanente rijders voor World RX 2018

15 permanente rijders voor World RX 2018

De lijst met permanente rijders voor het WK Rallycross 2018 werd zopas vrijgegeven. Op die lijst vinden we 15 namen terug. Dat betekent dat het aantal permanente rijders stagneert of zelfs lichtjes achteruit nu het WK zijn vijfde jaargang ingaat.

Maar kwaliteit is er nog steeds en laten we niet vergeten dat de meeste manches wel een aantal wildcards op hun deelnemerslijst zien verschijnen. Zo gaf bijvoorbeeld de Duitser Timo Scheider reeds te kennen naast het testwerk voor GCK ook een select aantal wedstrijden te zullen rijden voor All-Inkl.com. En in Silverstone mogen we eind mei rallyrijder Mark Higgins verwachten. In ons eigen land lijkt het er toch op dat onze landgenoot Enzo Ide het strijdtoneel zal vervoegen met een ex-EKS Audi. En wat zal Francois Duval doen, die er de voorbije jaren in Mettet steeds bij was?

We overlopen samen met  u de lijst van teams en namen. We krijgen zes teams en drie individuele inschrijvingen.

EKS Audi Sport (Mattias Ekström en Andreas Bakkerud, Audi S1)
Er was lang onduidelijkheid maar plots kwam dan toch het verlossende nieuws dat Audi de Zweed Mattias Ekström blijft steunen in rallycross. Ekström zei ondertussen DTM vaarwel om zich ten volle op rallycross te concentreren en zocht en vond met de Noor Andreas Bakkerud een sterke teamgenoot.

GC Kompetition (Guerlain Chicherit en Jérôme Grosset-Janin, Renault Mégane RS)
Een Frans rijdersduo voor GCK, dat in samenwerking met Prodrive twee Mégane ontwikkelde. De Duitser Timo Scheider werd dan weer ingelijfd als testrijder voor de verdere ontwikkeling van de wagen.

GRX Taneco Team (Niclas Grönholm en Timur Timerzyanov, Hyundai i20)
Marcus Gronhölm kon zich mede dankzij een goeie relatie met Michel Nandan twee Hyundai i20 aanschaffen die geconverteerd werden naar rallycrossbolides. In tegenstelling tot sommige andere teams moet GRX het stellen zonder fabriekssteun, maar Grönholm heeft ondertussen genoeg ervaring opgedaan opdat men terdege rekening moet houden met deze formatie waarbij Niclas, de zoon van Marcus, en de Rus Timerzyanov de dienst uitmaken.

Olsbergs MSE (Kevin Eriksson en Robin Larsson, Ford Fiesta)
Het team gerund door Andreas Eriksson is terug van weggeweest na een avontuur in Global Rallycross en bouwde nieuwe Fiesta’s op om met het Zweedse rijdersduo Kevin Eriksson en Robin Larsson de strijd aan te gaan. Beiden toonden reeds hun talent èn wonnen al een wedstrijd op het hoogste niveau van rallycross. De oude Fiesta’s en de Honda’s die in GRC werden ingezet zijn ondertussen steeds te  huur of te koop.

PSRX Volkswagen Sweden (Petter Solberg en Johan Kristoffersson, VW Polo R)
Bij PSRX blijft alles bij het oude wat de rijdersformatie betreft. Een nieuwe Polo werd ondertussen al duchtig getest, zo konden we in Mettet eind februari met eigen ogen zien. PSRX is titelverdediger bij de teams èn rijders (Johan Kristoffersson).

Team Peugeot Total (Sébastien Loeb en Timmy Hansen, Peugeot 208)
Toch een kleine schok in Frankrijk toen Peugeot in oktober van afgelopen jaar te kennen gaf mogelijke Le Mans-plannen te laten varen om vol voor Rallycross te gaan. Meer betrokkenheid van Peugeot, dat mag ook blijken uit de naamswijziging van Team Peugeot-Hansen naar “Peugeot Total”. Een tijdlang was er onzekerheid over de toekomst van de familie Hansen maar recent werd de hernieuwde samenwerking met de Hansens bevestigd. Timmy Hansen blijft aan de zijde van Loeb strijden voor de ereplaatsen terwijl Kevin, de jongere broer van Timmy, een derde Peugeot mag besturen als individuele inschrijving.

Drie individuele rijders
De Let Janis Baumanis blijft bij team Stard, het Oostenrijkse team van Manfred Stohl. Team Stard kondigt in tegenstelling tot afgelopen jaar (nog) geen tweede rijder aan. De Zweed Kevin Hansen bestuurt een Peugeot 208 versie 2017 bij Team Peugeot Total en deFransman (of Belg?) Grégoire Demoustier zei het Franse DA Racing vaarwel en zal met een Peugeot 208 van Sébastien Loeb Racing rijden.

Het WK Rallycross begint in Barcelona, tijdens het weekend van 14 en 15 april en komt half mei (12 en 13 mei) naar ons land, meer bepaald naar het Circuit Jules Tacheny te Mettet. In Mettet komt overigens niet enkel het WK aan bod, maar ook het Euro RX voor Supercars en Touringcars en daar wordt de aftrap gegeven van het nieuwe seizoen RX2, waar onze landgenoot Guillaume De Ridder deelneemt.

You may also like
GSeries 2023: De Ridder kampioen, Vranckx derde
GSeries 2023: drie op een rij voor De Ridder, Vranckx op het podium
GSeries 2023: Vranckx en De Ridder domineren opnieuw
GSeries 2023: De Ridder en Vranckx op het podium