Home > Circuit > Blancpain GT Series focust vanaf 2018 op Pro-Am

Blancpain GT Series focust vanaf 2018 op Pro-Am

In het seizoen 2018 van de Blancpain GT Series zijn een aantal veranderingen in het sportief reglement. SRO wil tegengaan dat de serie te snel uitsluitend professioneel wordt. Amateurs moeten ook kansen krijgen.

In 2011 reden slechts elf wagens in de Pro klasse, in 2017 waren dat er 32. Vanaf 2018 mogen nog maar 26 volledige Pro teams deelnemen, met uitzondering van de 24 Uur van Spa voor de Endurance Cup en de Intercontinental GT Challenge. In de Pro-Am Cup van de uithoudingsraces mogen nog maar één professionele piloot hebben en die krijgt minder rijtijd. Voor de 24 Uur van Spa mag dat twee keer Platinum en twee keer Bronze zijn. De samenstellingen voor Sprint Cups veranderen niet.

De Silver Cup krijgt nu ook een plaats in endurance races. Enkel Silver piloten mogen hieraan deelnemen, met uitzondering van de combinatie Silver/Silver/Bronze.

Kwalificatie

Ook in de kwalificatie moet iedereen een kans krijgen. Elke piloot een goede prestatie leveren tijdens de kwalificatie van Endurance Cup races. Het gemiddelde van de tijden van elke piloot in een team wordt samengeteld om de startgrid te bepalen.

De Sprint Cup hanteert een traditioneel GT3-format. Piloot 1 rijdt Q1, dat bepaalt logischerwijs de startgrid voor race 1. Piloot 2 doet dat voor race 2. Beide races tellen voor evenveel punten.

Veiligheidsmaatregelen

Zoals in Formule 1 met hun halo, heeft Blancpain ook ingezet op veiligheid. Zo is in alle races een camera aanwezig die gericht is op de piloten. Daarnaast krijgen de wagens een GPS en een sleepstang.

Het seizoen 2018 start officieel in Zolder op 6-8 april. Op 13-14 maart zijn de testdagen op het circuit Paul Ricard.

Foto © Blancpain GT Series

You may also like
Blancpain: Bentley en Mercedes tonen zich op eerste dag Blancpain in Monza
Blancpain Monza: Dries Vanthoor weet dat het hard zal zijn
Dries Vanthoor met nieuw podium in Blancpain GT Sprint
Enkele wijzigingen in Blancpain Endurance voor Paul Ricard