Home > #Hoofdnieuws > WRC: in cijfers

WRC: in cijfers

Het WK rally is en blijft een publiekstrekker, met vaak een grote mensenmassa op de diverse proeven. Wij volgen het WK op de voet en geven u alvast wat trivia mee om onderweg even mee uit te pakken.

13: het WK telt dit seizoen 13 proeven, zoals de voorbije jaren, maar Polen ging er uit en Turkije maakt een comeback

WRC2: ondertussen een waardig tweede kampioenschap, met zeven manches per rijder, waarvan er zes genomineerd worden. Ford, Skoda, Citroën, Hyundai, VW… ze hebben allemaal een bolide voor deze competitie. Het verschil zit in het vermogen, zo’n goede 100 pk minder en tevens minder aerodynamica. Van Belgische zijde zijn er de deelnames van Guillaume de Mévius, Louis Louka, terwijl ook Pieter Tsjoen, als co van Kevin Abbring een aantal wedstrijden rijdt.

WRC3: wagens uit R2 en R3, dus zonder vierwielaandrijving en voornamelijk gericht op jonge rijders die het WK willen ontdekken. Peugeot en Ford spelen hier mee, met onder meer onze landgenoot Amaury Molle. Ook hier gelden de beste zes resultaten.

98: aantal zeges van Citroën in het WRC, voor Ford (87) en Lancia (73)

78: aantal zeges van Sébastien Loeb, naast zijn 9 wereldtitels. Niemand raakt voorlopig ook maar in de buurt. De Fransman won ook 905 KP’s!

7: het aantal Belgische WK-zeges, daarmee is België 10de op de ranking. Frankrijk telt er 185.

400: in pk het geschatte vermogen van een moderne WRC.

28: aantal banden voor een rally

You may also like
In een notendop: ERC en WRC
In een notendop: rally
WRC Mexico: tien WRC’s en zestien WRC2
WRC 2024: met Letland op de kalender