Home > Circuit > Het verhaal van Jim Nabors

Het verhaal van Jim Nabors

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_image _builder_version=”3.0.72″ src=”http://www.autosportwereld.be/wp-content/uploads/2017/12/51jS8Ymd77L._SY445_.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” sticky=”off” align=”left” always_center_on_mobile=”on” border_style=”solid” force_fullwidth=”off” /][et_pb_image _builder_version=”3.0.72″ src=”http://www.autosportwereld.be/wp-content/uploads/2017/12/11-30-Jim-Nabors-FirstSong-1972Indy500.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” sticky=”off” align=”left” always_center_on_mobile=”on” border_style=”solid” force_fullwidth=”off” /][et_pb_image _builder_version=”3.0.72″ src=”http://www.autosportwereld.be/wp-content/uploads/2017/12/51jS8Ymd77L._SY445_.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” sticky=”off” align=”left” always_center_on_mobile=”on” border_style=”solid” force_fullwidth=”off” /][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text _builder_version=”3.0.72″ background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

Jim Nabors, acteur en entertainer, was één van de meest geliefde figuren in de geschiedenis van de Indianapolis 500. Over de periode van 1972 tot 2014 mocht hij 36 keer het volkslied van de staat Indiana zingen. Een traditie die in ere werd gehouden voor elke start van de 500 mijlsrace. In 2014 zong Nabors voor het laatst “Back Home Again in Indiana”. Hij overleed vorige week op 87-jarige leeftijd in zijn huis op Hawaï. Nabors leed al een tijd aan hepatitis-B. Een opmerkelijk figuur, waardig van een korte terugblik op zijn leven.

De oudere Amerikanen kennen Nabors vooral van zijn TV optredens in de jaren 60. Daar zette hij een komische soldatenrol neer in “The Andy Griffith Show” (vanaf 1960) en in de bijhorende spin-off TV-reeks “Gomer Pyle, U.S.M.C.” (1964-1969). Diegenen onder ons die de Vietnamfilm “Full Metal Jacket” van Stanley Kubrick ooit hebben gezien, zullen het personage herkennen. De onhandigste marinier van het peloton wordt in het trainingskamp door de sergeant immers “Gomer Pyle” genoemd.

Hij kende de tekst niet…
en schreef die dan maar op zijn hand

 

Nabors had echter ook een rijke bariton stem en gebruikte die ook bij verschillende gelegenheden in zijn TV shows. In 1972 werd hij ter plaatse benaderd door de organisatie van de 500-mijlsrace. Zijn “racecarrière” begon met een leuke anekdote. In 1972 was hij op Indianapolis de gast van de casinomagnaat Bill Harrah. Op racedag zelf, kort voor de plaatsing van de wagens op de grid, werd hij door de raceleiding gevraagd. Hij vermoedde dat hij het volkslied moest zingen, een traditie in de Amerikaanse races. Maar de race officials vroegen hem “Back Home Again in Indiana” te zingen. Hij kende echter de tekst van dat lied niet en diende het overhaast op zijn hand te schrijven. Toch wist Nabors de menigte te begeesteren met zijn optreden. De familie Hulman-George, de eigenaars van de befaamde Speedway, waren enthousist en vroegen jaar na jaar opnieuw of Nabors het volkslied van de staat kon komen zingen. Hij deed het in de periode 1973-1978, in 1982-1983 en vanaf 1987 voor nog eens 27 edities. In 2014, bij zijn laatste optreden mocht hij ook samen met erevoorzitster Mari Hulman-George de in Amerika gevleugelde woorden spreken … “Gentlemen, start your engines”.

Nabors was op Indianapolis een monument. Dat belette hem niet, in de meest pure showbizz traditie, van met iedereen op de foto te gaan en duizenden handtekeningen uit te delen. Elk jaar bezocht hij het souvenirwinkeltje van de speedway, waarbij hij zich tussen de fans begaf. Niemand had een kwaad woord te zeggen over Nabors. Voor de Indy 500 getrouwen is zijn dood dan ook een groot verlies. Nabors werd een geadopteerde “Hoosier” (Indiana) want oorspronkelijk was hij afkomstig van de zuidelijke staat Alabama. Hij laat zijn echtgenoot (en ja, dat leest u ook goed) achter, Stan Cadwallader. Nabors zei steeds dat hij zich niet in het debat zou mengen over het homohuwelijk. Uiteindelijk trouwde hij in 2013 met Cadwaller, die hij ontmoette toen hij naar Hawaï verhuisde in 1976. Hij was toen al een gekend entertainer.

(foto’s: verizon/youtube/amazon)

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

You may also like
In een notendop: MotoGP, IndyCar en Ricciardo naar McLaren?
Circuit: IndyCar seizoen begint op zes juni
In een notendop: de overlijdens van grootheden uit de autosport en ERC
Autosport: de stand van zaken