Home > #Hoofdnieuws > Autosport: de stand van zaken

Autosport: de stand van zaken

De kans wordt steeds groter dat we pas tijdens de zomer of na de zomer opnieuw gaan racen. Hier vindt u alvast een stand van zaken bij de verschillende kampioenschappen.

 • F1: enkele dagen geleden werd bekendgemaakt dat ook de GP van Canada (14 juni) wordt uitgesteld, dat is al de negende GP. Volgens Ross Brawn gaat de F1 in Europa van start en waarschijnlijk achter gesloten deuren. Brawn gelooft nog steeds in een kalender van 18-19 races en dat is mogelijk als F1 begint in juli. De seizoensopener is nu de GP van Frankrijk (28 juni), maar hoogst waarschijnlijk wordt het nog later.
 • WRC: eerder werd al bekendgemaakt dat de WRC-manches in Portugal en Italië werden uitgesteld. Nu het coronavirus zich ook in Afrika aan het verspreiden is lijkt het onwaarschijnlijk dat de Rally van Kenia wordt gereden. Het is nog maar de vraag als er überhaupt nog wordt geracet in het WRC. De eerstvolgende manche op de kalender is (voorlopig) de Rally van Finland (06/08-09/08).
 • FIA WEC – Le Mans: de race in Spa en 24 Uur van Le Mans hebben een nieuwe datum gekrgen. De 6 Uur van Spa staat nu gepland op 15 augustus. De 24 uur van Le Mans gaat plaatsvinden op 19-20 september, Bahrein (21 november) wordt de afsluiter van het seizoen. In maart 2021 gaat het nieuwe en negende seizoen van het WEC van start.
 • Formule E: midden maart heeft Formule E bekendgemaakt dat het seizoen voor een periode van minstens twee maanden wordt stilgelegd. Deze maand krijgen we zeker geen races, hoogstwaarschijnlijk ook niet in mei. Over de races van juni en juli is nog niet gecommuniceerd, dus deze vinden voorlopig wel plaats.
 • WRX (rallycross): ook in het wereldkampioenschap rallycross kan de organisatie niet anders dan evenementen schrappen omwille van het coronavirus. Portugal en Noorwegen zijn de laatste die werden uitgesteld. De seizoensstart staat nu gepland op 4 juli in Zweden.
 • WTCR: na de Hungaroring is nu de race op de Nürburgring (20-23 mei) geannuleerd. De Slovakia Ring mag voorlopig het seizoen in gang zetten van 5 tot 7 juni. Ondertussen heeft het WTCR zoals enkele andere kampioenschappen ook een esports series gestart, zodat rijders toch het racegevoel kunnen onderhouden.
 • F2/F3: net zoals bij F1 zijn tot nu toe alle races geannuleerd. In tegenstelling tot F1 gaan deze categorieën voorlopig in Oostenrijk van start van 3 tot 5 juli en niet in Frankrijk zoals F1.
 • IndyCar: de start van het seizoen staat nog steeds gepland op 6 juni, op de Texas Motor Speedway. IndyCar Series heeft bekendgemaakt het de annuleringen gaat compenseren en een extra race gaat houden op Indianapolis en Laguna Seca en Iowa worden doubleheaders, dat wil zeggen dat er twee dagen na elkaar wordt geracet.
 • IMSA: in de laatste weken heeft IMSA ook het een en het ander aangepast aan de kalender. Drie races hebben een nieuwe datum gekregen. Mid-Ohio is verschoven naar 27 september i.p.v. 3 mei. De race van Laguna Seca wordt een week vervroegd en wordt nu gereden op 6 september. De petit Le Mans enduro in Atlanta is verplaatst naar 17 oktober. Het seizoen gaat voorlopig van start op het circuit van Watkins Glen, 25-28 juni.
 • GT World Challenge Europe: de twee Britse races (Brands Hatch en Silverstone) die normaal in mei zouden worden gereden zijn uitgesteld. Mogelijk wordt er einde juni weer gereden.
 • GT World Challenge Asia: na de bekendmaking dat de openingsrace werd verplaatst naar eind mei, Fuji Speedway 23-4 mei, is er nu wel op 11-12 juli een race bijgekomen op het Autopolis circuit.
 • ELMS: de races in Barcelona en Monza hebben ondertussen een nieuwe datum gekregen. In Barcelona wordt er geracet op 29 augustus en op het circuit van Monza op 11 oktober. Op 19 juli start het seizoen op Le Catellet, waar er op 14 juli nog testen worden georganiseerd.
 • NASCAR: het NASCAR seizoen wordt op 9 mei hervat op de Martinville Speedway. De kans dat dit ook effectief gebeurt is klein, omdat het coronavirus in Noord-Amerika zich snel verspreidt. Het zou zomaar eens kunnen dat het seizoen pas in juli of later wordt hervat.
 • DTM: Zolder heeft wel degelijk een plaats gekregen op de DTM-kalender. Het kampioenschap slaat zijn tenten tussen 7 en 9 augustus op in Zolder. De seizoensstart is nu voor de Norisring ovan 10-12 juli. De tweede race van het seizoen wordt gereden op het Igora circuit (Rusland) of in Anderstorp (Zweden), de organisatie is er nog niet uit waar er van 31 juli tot 2 augustus wordt geracet. Wordt het Zweden, dan wordt er in Rusland gereden van 2-4 oktober en omgekeerd.
 • Autosport bij ons: in het BRC zijn de TAC Rally, Sezoensrally en de Rally van Wallonië afgelast of uitgesteld. Spa heeft ondertussen een nieuwe datum (12-13 december) gekregen. Ieper is de volgende rally en als dat event niet plaatsvindt, zitten we meteen na de zomer bij de Omloop…
 • Belcar zal van start gaan op 27-28 juni, Spa-Francorchamps is een prachtige seizoensopener.
 • Creventic: voorlopig is Spa (1-3 mei) nog de seizoensopener, maar dat zien we niet gebeuren…
You may also like
BRC Historic: Rainer Hermann op puntenjacht in South Belgian Rally
BRC Junior: forfait van Jonas De Wilde. Wie scoort er zaterdag?
BRC South Belgian: met opnieuw een zeer mooi deelnemersveld onder aanvoering van Maxime Potty
BRC South Belgian: evenwichtig startveld in VHRS 65 en 50