Home > #Hoofdnieuws > De autosport kan de hooligans missen (bis)

De autosport kan de hooligans missen (bis)

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.0.72″ background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

Sport en zeker topsport is nooit veilig geweest voor mensen die het niet te nauw met de regels nemen. Voetbal heeft zijn vuile fouten, wielrennen doping en in de autosport wordt er al eens mechanisch of elektronisch iets gedaan wat niet door de beugel kan. Echter wat de betrokkenen vaak niet beseffen is in hoeverre dit de sport op zich beschadigt en, kijk naar de sponsorperikelen in het wielrennen, hoe dit zelfs de toekomst van een sport in het gedrang kan brengen. 

Er zijn in de autosport echter niet enkel de inbreuken op het technische reglement, zoals we het voorbije weekend in de Condroz zagen. Het gerommel in de trukendoos bij het Belgische kampioenschap voor historic wagens is al langer een doorn in het oog van rijders, teams en toeschouwers. Maar in en om het rallygebeuren en zelfs in de recreatieve autosport duikt er nog een ander verontrustend fenomeen op. Respect voor regels en de eigenheid van autosportdisciplines wordt de laatste tijd meer dan eens overboord gegooid. Wie het schoentje past trekke het aan…

Zo is autosportwereld.be op een “zwarte lijst” gestoten in de Boucles de Bastogne. Hierop staan een aantal rijders, blijkbaar “Vlaamse” rijders, die zich afgelopen editie inschreven in de categorie Classic maar nooit de bedoeling hadden zich aan de 60 km/u te houden. Dat gemiddelde wordt daar gehanteerd voor mensen die echt van regelmatigheid houden. De betrokkenen vonden het echter nodig een “snelheidsrally” te rijden, ze gingen andere rijders in de proeven voorbij en voerden hun “show” op. Resultaat: een levenslange ban uit de Legend Boucles. Eén van de gangmakers kreeg voor de komende editie trouwens nu al zijn inschrijvingsgeld teruggestort en werd stante pede de inschrijving geweigerd. Om maar te zeggen dat het onze Waalse confraters menens is!

Legend Boucles hanteert al een zwarte lijst

Dat was echter niet het enige incident van de afgelopen maanden. Zo kregen enkele organisatoren binnen de regionale autosport af te rekenen met de inschrijving van een aantal “cowboys”. Een deel rijders schreven zich in met een daglicentie bij diverse regularity wedstrijden maar respecteerden geenszins de geldende reglementen. Het was deze hooligans blijkbaar ook niet te doen om het rijden van een regularity wedstrijd, maar enkel om een opvallend showtje op te voeren, met inhaalmaneuvers (een gevolg van het niet respecteren van de opgelegde gemiddelde snelheid), overdreven dwarse passages, bandengepiep en donuts draaien… Het soort zaken dat een organisatie nu niet bepaald populair maakt bij de organiserende gemeentes. Die moeten immers de rubberstrepen van het asfalt schrapen, de klachten van de buren behandelen en ze schuiven de facturen uiteraard graag door.

Buiten de bijkomende kosten bestaat er uiteraard ook het gevaar dat de betrokken instanties een volgende keer de toelatingen zullen weigeren voor die evenementen. Op het einde van vorig seizoen kreeg een slalomorganisatie inschrijvingen van enkele “drifters”, die de slalom wilden proberen. Alleen werd het snel duidelijk dat de heren de spelregels niet zouden respecteren. Ze dachten eerder in een vervolg van “The Fast en de Furious” te zitten, reden naar goeddunken poortjes  kapot en vertoonden gevaarlijk rijgedrag  met hun veel te krachtige machines voor het kleine parcours. Dit seizoen werden ze geweigerd bij inschrijving. Evenals de cowboys in de regularity wedstrijden die voor het lopende seizoen geschorst werden voor alle regionale wedstrijden. En in Wallonië is er blijkbaar ook geen interesse in hen, getuige de “blacklist”…

Deze idioten rijden ook gewoon in het verkeer…!

Moeten we niet verder gaan in de behandeling van dergelijk “grensoverschrijdend gedrag” (een redelijk populaire term tegenwoordig)? De motieven van deze hardleerse individuen zijn onduidelijk. Zijn ze echt zo dom dat ze niet weten dat ze zo de autosport in een negatief daglicht stellen? Merken ze dan ook niet dat ze zich belachelijk maken door de regels niet te volgen? Blijkbaar willen ze hun kunnen tonen maar hebben ze niet genoeg vaardigheden om dat binnen de regels te doen van een georganiseerde wedstrijd. Of is het een vooropgezette campagne van een bepaalde “commandogroep” om de autosport definitief te laten verbannen? Maar wat nog schrikbarender is: deze idioten rijden straks ook in het gewone verkeer! Denk daar maar eens over na…

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]