Home > #Hoofdnieuws > WK Rallycross: wie wordt vice-kampioen?

WK Rallycross: wie wordt vice-kampioen?

World RX sluit volgend weekend zijn seizoen af met de 12 de manche in Kaapstad, Zuid-Afrika, waar er een voor iedereen nieuw circuit wacht. In het spoor van het WK volgen ook de rijders van RX2 de weg naar Kaapstad.

Zowel in het wereldkampioenschap als in RX2 zijn de nieuwe kampioenen reeds bekend. In het WK RX is het de Zweed Johan Kristoffersson die met zijn Polo al zekerheid verwierf over de titel en bij het WK voor teams zorgden Petter Solberg en Kristoffersson ervoor dat VW Motorsport al mocht vieren. Er kan dus zonder veel rekenwerk gestreden worden voor de overwinning daar in Kaapstad op de Killarney International Raceway. Tot nog toe konden enkel EKS-Audi  (met Mattias Ekström) en VW Motorsport (met Kristoffersson en Solberg) wedstrijden winnen waardoor onder meer Peugeot-Hansen en Ford-Hoonigan nog erg gebrand zullen zijn op winst. Peugeot bevestigde eerder in oktober reeds in het WK te blijven terwijl Ford op hetzelfde ogenblik meegaf ermee op te houden na dit seizoen.
De titels zijn dan wel uitgedeeld, de strijd om de dichtste ereplaatsen is nog open waarbij er vooral wordt uitgekeken naar het duel om plek twee in het WK. Ekström telt momenteel één eenheid achterstand op Solberg. Sébastien Loeb, die op de vierde plaats prijkt, heeft reeds 30 punten achterstand op de tweede plek terwijl er maximaal 30 te rapen zijn in één wedstrijd. Bij de teams gaat de strijd om plek twee tussen EKS en Peugeot-Hansen waarbij Team Peugeot-Hansen met 28 eenheden voorsprong duidelijk in het voordeel is.

We zien met Guillaume De Ridder bij RX2 één landgenoot aan het werk in Kaapstad. De Ridder leerde erg snel in zijn debuutjaar wat rallycross betreft en kwam al enkele malen dicht bij de overwinning. De plaatsen in RX2 liggen nagenoeg vast. De Ridder, momenteel derde, zal ook niet rekenen gaf hij ons afgelopen weekend in Mettet mee: “Met maximaal 30 punten te rapen en een achterstand van 22 punten op Dan Rooke denk ik dat de derde plaats in het kampioenschap zo goed als vaststaat. Zelf heb ik een voorsprong van 26 punten op de vierde, William Nilsson. Op een voor iedereen nieuwe omloop ga ik dan vol voor de winst, zonder veel rekenwerk.” Het zou een mooie bekroning van het seizoen zijn voor De Ridder die in Frankrijk thuisrijder Cyril Raymond het vuur aan de schenen wist te leggen. De Fransman Raymond, die voor het tweede jaar op rij de titel behaalt in deze klasse, is zowat de referentie in RX2.

De actie in Kaapstad wordt verdeeld over twee dagen, met de eerste kwalificaties en demoritten op zaterdag 11 november en de overige kwalificaties en finales op zondag 12 november.

(foto J Dingenen: Solberg-Ekström in Buxtehude)

You may also like
GSeries 2023: De Ridder kampioen, Vranckx derde
GSeries 2023: drie op een rij voor De Ridder, Vranckx op het podium
GSeries 2023: Vranckx en De Ridder domineren opnieuw
GSeries 2023: De Ridder en Vranckx op het podium