Home > Circuit > European VW Fun Cup: De laatste is voor Socardenne by Milo

European VW Fun Cup: De laatste is voor Socardenne by Milo

Afgelopen zondag sloot de European VW Fun Cup het seizoen 2017 af op Circuit Zolder. Een laatste afspraak die een bewogen race produceerde, waarbij het team van Socardenne by Milo na 8 uur en dankzij Christophe Nivarlet, Kevin Balthazar, Lorenzo Donniacuo en Frédéric Caprasse zegevierend over de streep kwam. Bij de Tweezitters haalde CARPASS LRE by DRT de dubbel: winst in de race én de titel voor Philippe Reynens, Stéphane Lémeret en Gautier Engisch. 

Een startveld van 39 VW Fun Cup, wispelturige weersomstandigheden met af en toe een bui, heel wat incidenten die de race omgooiden, fouten, straffen… Alle ingrediënten waren aanwezig om van deze finale van de European VW Fun Cup op Circuit Zolder een boeiende afspraak te maken. Dankzij een uitstekend wedstrijdbegin van  eerst Guillaume Mondron en dan Kevin Caprasse – zeer in zijn sas bij de eerste regendruppels – leek de #277 Allure Team goed vertrokken voor een zoveelste zege dit jaar. In geen tijd hadden ze een ronde voorsprong, maar het duo en hun teammaats Sébastien Kluyskens en Cédric Bollen – al zeker van de titel – werden wat later in de steek gelaten door hun motor…

Dan was het de beurt aan #44 Jac Motors by MTE van Michaël Leenders, Laurent Jaspers en Stéphane Henry de Frahan om de leiding in handen te nemen. Het team beging echter een strategische fout bij het aantal maximaal toegelaten rijbeurten en de #44 moest in het zicht van de streep een extra stop maken. De #888 AC Motorsport van Romain Degeer, Timo Van Impe en Sébastien Morel beging dezelfde fout en viel terug van de tweede naar de vijfde plaats.

Zo was de weg vrij voor de #280 Socardenne by Milo van Christophe Nivarlet, Frédéric Caprasse, Kevin Balthazar en Lorenzo Donniacuo, die zo hun tweede zege van het seizoen behaalden. Het sterke seizoensslot zorgt er ook voor dat het kwartet in de eindstand van het kampioenschap als derde eindigt! “We reden een hele mooie wedstrijd, we waren regelmatig en begingen geen fouten… maar we hebben uiteindelijk toch wel wat geluk gehad”,erkende Lorenzo Donniacuo ruiterlijk. “Maar om te winnen heb altijd wat geluk nodig! Dit resultaat zal het team zo net voor de winterpauze alvast een stevige boost geven. Schitterend!”

Het trio Jaspers-Henry de Frahan-Leenders (#44 Jac Motors by MTE) had toch nog reden tot juichen. “Een fantastisch resultaat!”, stelde een enthousiaste Stéphane Henry de Frahan. “Dit was een droomseizoen en dankzij deze tweede plaats worden we vice-kampioen! We zullen proberen om volgend jaar beter te doen… maar dat wordt niet makkelijk (lacht). In afwachting, mijn felecitaties aan Tom Calmeyn, zijn team en mijn twee teammaats!”

Het podium werd vervolledigd door de meest ervaren aller VW Fun Cup-rijders. Om zijn 21ste seizoen in de discipline af te sluiten reed Manu Nava de #278 Acome Racing naar de derde plaats, samen met zijn teammaats Stéphane Charlier, Pierre Piron en Benoit Philips. Een perfecte wedstrijd, die sterk deed denken aan de 25 Hours VW Fun Cup, waar het kwartet eerder al de bronzen medaille had veroverd… Toch scheelde het niet veel, want op de streep scheidden minder dan acht seconden de #278 en de #417 SP Racing by AC. Pascal Raes, Jimmy De Breucker, David De Saeger en Martin Leburton hadden na een contact op de piste een stop&go moeten afwerken en vonden het allicht wel zuur dat het podium hen op die manier was ontglipt…

Na toepassing van een strafronde was het dus de #888 AC Motorsport de Van Impe-Degeer-Morel die de Top-5 vervolledigde, voor de #290 Comtoyou Racing, een wagen waarop twee jonge VW Fun Cup-debutanten heel wat indruk maakten. Samen met Stéphane Evrard, wisten jonge wolven Gilles Magnus (18 jaar, vice-kampioen van de Formula Renault 2.0 Northern Cup en winnaar van de 24 Uren van Zolder) en Tristan Földesi (16 jaar, ex-Belgische kampioen karting en aan de start van zijn eerste autowedstrijd) hun reeds uitstekende reputatie te bevestigen, door in de aanvangsfase om de podiumplaatsen te strijden. Hoewel ze nadien wat terugvielen gingen hun prestaties niet onopgemerkt voorbij!

Noteren we ook de mooie zevende plaats van de #299 van Guillaume Eykens en Gilles Verleyen (DRM 3 Panini-Pains Beck), laureaten van het Pure-klassement voor rijders die enkel VW Fun Cup rijden. Zij werden gevolgd door de #255 DZ Racing by Allure Team (Sébastien Dorkel-Amine Zeghouani-Jean-Luc Vandormael), de #24 Petrolheads (Pol Van Pollaert-Jan-Pieter Pieters-Stefan Talpe) en de #17 Pharmarome by Jac de Jean-Jacques en Gilles Smits, die wat tijd verloren toen… hun stuur afbrak!

Pitstop Racing Events won de categorie Evo2, maar hun 28ste plaats algemeen was verre van de juiste weerspiegeling van hun niveau. Koen De Wit reed met zijn diesel-machine mooi achtste algemeen toen hij werd geraakt door een rondtollende bolide. De herstellingen kostten hem en teammaats Julien Nyst en Christophe Ryheul zo een vijftiental ronden. Ook het team van 0SGRT.be (Simon Lurkin-Linus Christiaens-Steve Claeys-Eric Delnest-Michiel Verhaeren) was in de Evo2-categorie ingeschreven, maar kon wegens problemen met de versnellingsbak geen gebruik maken van de pech van hun collega’s.

Tweezitters: CARPASS LRE by DRT pakt alles

Bij de Tweezitters viel er weinig spanning te noteren. Er stond in de aanvangsfase geen maat op Stéphane Lémeret, en ook tijdens een regenbui was hij duidelijk sterker dan de rest. Zo wist het team van CARPASS LRE by DRT de seizoensfinale helemaal te domineren. Samen met Gautier Engisch vervolledigde Philippe Reynens het rijderstrio en hij was helemaal in de wolken: “We zijn zo blij! Deze titel is zoveel mooier omdat de concurrentie heel stevig was en we het hele seizoen lang een mooi duel met Trendy Monster hebben kunnen uitvechten. Uiteraard dragen we deze kroon op aan Alain Vercammen, die er om medische redenen niet bij kon zijn, maar die met heel zijn hart bij ons was.”

 Ondanks alle inspanningen moesten de dubbele regerende kampioenen van Trendy Monster tevreden zijn met de zilveren medaille. Bij gebrek aan titel kunnen Eric Jardon, Jean-Pierre Van de Wauwer en Sarah Bovy (Francis Plunus was uitzonderlijk afwezig) zich toch troosten met hun zege in de 25 Hours VW Fun Cup. De revanchegevoelens zullen groot zijn volgend jaar!

Het podium in Zolder was identiek aan dat van het kampioenschap, met de #360 CBRS by AC van Michel Koning, Philippe Fisette en Alain Dupont als derde. De #361 Leader Racing (Philippe Willems-Jérôme François-Xavier Gérard-Marc-Olivier Van Oppens-Baudouin Feron) streed lange tijd om een podiumplaats, maar moest uiteindelijk tevreden zijn met een vierde plaats, na op drie ronden van het eind een straf te hebben gekregen wegens een pitstop te weinig te hebben afgewerkt. De top-5 werd vervolledigd door de #330 Lisalux Racing (Stéphane Loesel-Alexandre Camp-Lucien Bourdeaux), die met grote technische problemen te kampen kregen.

En zo eindigt een schitterend seizoen voor de European VW Fun Cup. Maar de campagne 2018, die dit weekend in Zolder werd voorgesteld, ligt al op ieders lippen!

 

Uitslag:  1. Socardenne by Milo (Nirvalet-Balthazar-Donniacuo-Caprasse F.) 234 ronden; 2. JAC Motors 1 by MTE (Jaspers-Henry de Frahan-Leenders) 28.215 ; 3. Acome Racing 1 (Nava-Piron-Charlier-Philips) 46.576; 4. SP Racing by AC (Raes-De Saeger-Leburton-De Breucker) 54.521; 5. AC Motorsport 1 (Morel-Degeer-Van Impe) 1 ronde; 6. ComToYou Racing (Evrard-Magnus-Foldesi) 1 ronde; 7. DRM 3 Panini Pains Beck (Eykens-Verleyen) 2 ronden; 8. DZ Racing by Allure Team (Zeghouani-Dorkel-Vandormael) 3 ronden; 9. Petrol Heads (Van Pollaert-Pieters-Talpe) 3 ronden; 10. Pharmarome by JAC (Smits-Smits) 3 ronden; 11. DRM Motorsport 2 (De La Serna-E. Mondron) 4 ronden ; 12. DDS Racing (Smets-Tavernier-Deschepper-Mouton) 5 ronden ; 13. Acome Racing 2 (Rose-Piron-Charlier) 5 ronden ; 14. Flying Chicken by Allure Team (Rondeneur-Rosoux-Dupont-Bouvy) 5 ronden ; 15. Concept Expo by Leader Racing (Van Cutsem-Fraiture-Doutrepont) 5 ronden ; 16.DRM 1 Proxy Delhaize (De Robiano-Heymans-Verhoeft) 6 ronden ; 17. FunToYou (Verbist-Cartelle-Jacquemain-Crosset) 6 ronden ; 18. McDonald’s Racing (Van Oppens-Gerard-Bouillon-Beugoms) 6 ronden ; 19. Bustin Motorsport (Bustin-Lieutenant-Detry) 9 ronden ; 20. Leader Racing (Denis-François-Denis Q.) 9 ronden;… 24. Carpass LRE by DRT (Lemeret-Engisch-Reynens) 1ste Tweezitters; 25. Monster Trendy Foods (Jardon-Vandewauwer-Bovy) 2de Tweezitters;… 29. CBRS by AC (Koning-Fisette-Dupont) 3de Tweezitters; etc…

You may also like
25 Hours Fun Cup: door de lens van Roel Ramaekers
VW Fun Cup: Belgium Back On Track
E-circuit: een spectaculair format voor de VW e-Fun Cup
VW Fun Cup: de VW Fun Cup powered by Hankook ziet mogelijkheden vanaf 8 juni