Home > VAS > Rittensport > Garnalenrit naar record deelname

Garnalenrit naar record deelname

Op zaterdag 28 oktober 2017 pakt Autoclub Noordzee uit met de 11de editie van de Garnalenrit, de 5de manche van het VAS rittensportkampioenschap. AC Noordzee sprak opnieuw navigatie-icoon Bjorn Vanoverschelde aan en die kneedde de Garnalenrit anno 2017 in 3 etappes en 5 kaartleesproeven op een parcours van ongeveer 125 kilometer, overgoten met een sausje RAC-rally gevoel.

En wanneer de naam Vanoverschelde valt, dan weet je dat er een niet alledaagse rittensportmanche wacht. De organisatoren willen opnieuw uitpakken met een navigatierit die open staat voor het ‘brede publiek’ verpakt in een unieke ouderwetse sfeer. Wedstrijdleider Pieter D’hoore legt uit: “Het decor waar zich de afgelopen twee edities onze wedstrijd in afspeelde is fenomenaal. Maar waar we als organiserende renstal nog trotser op zijn, is dat we er in slagen om een navigatierit uit te zetten waarin iedereen kan meegenieten van het ‘RAC-rally-gevoel’. Je hoeft geen ervaren rot te zijn of het ganse reglementenboek van buiten te kennen om van ons parcours te kunnen genieten. Het zijn vooral natuurlijke factoren die het vinden van het juiste wegje bemoeilijken. De duisternis, de door afgevallen bladeren bedekte wegen, de weinig verlichte boswegen… Maar het allerbelangrijkste is dat je bij het maken van een fout telkens terug op de goede route uitkwam, waarschijnlijk merk je de fout pas op bij de finishlijn. De
Garnalenrit 2017 staat er weer zoals we hem willen: een navigatierit uit de oude doos, voor het brede publiek…Net dat maakt ons uniek terwijl de doorwinterde rittensporters toch hun hart kunnen ophalen aan de subtiliteiten van het roadbook. Uiteraard ook dit jaar opnieuw binnen ons typisch decor…”

Bovendien zet Bjorn Vanoverschelde zwaar in op zijn stokpaardje: een geheim parcours. Deel 1 zal zich vooral afspelen rond de A17 snelweg met als rode draad het vinden van de juiste weg ernaast, erover of eronder de rode draad zal zijn. Voor deel 2 gaat het richting Maria-Aalter, voor 80 kilometer rechttoe-rechtaan navigeren, met passages langs passages langs Doomkerke en Kruiskerke. Daarna gaat de bosetappe van start aan de rand van het Vagevuurbos. Na een passage rond het kasteel van Schuurlo (bekend uit voorgaande edities) begeven gaat het richting de bossen van het Brugse Ommeland, ook weer nieuw in vergelijking met afgelopen edities. Bij de start van etappe 2 zal het roadbook niet de volledige route bevatten maar slechts de helft! Halverwege de etappe -middenin het heetst van de strijd- wordt dan het vervolg van het roadbook overhandigd en begint de terugkeer naar Lichtervelde en de finish moet leiden.
Een ander merkwaardig fenomeen aan editie 2017 is dat de uitzetters dit jaar extra bemande stempelcontroles in de route gaan opnemen. Twijfelen, afwachten of even nadenken is uit den boze want een stempelcontrole verwijder je niet zomaar van je controlekaart… Strak navigeren en nadruk op meteen de juiste route rijden is hier aan de orde!

Het legt de organiserende AC Noordzee geen windeieren want met nog meer dan een week te gaan zijn er al 89 teams ingeschreven! De limiet staat vast op 90 inschrijvingen. “Ik zou er graag 90 aan de start zien”, vertelt secretaris Stephan Sobry. “Het zou een absoluut record vormen voor zijn voor een rittensportwedstijd. Er vallen altijd nog wel een paar deelnemers weg in de laatste dagen en er zijn altijd ook nog wel wat last minute beslissers die zich op de valreep inschrijven, of de avond zelf . Dat kan ook nog altijd.
Beginnelingen komen graag naar onze rit. Er is vooraf gelegenheid tot vragen stellen, en onmiddellijk na de bekendmaking van de resultaten krijgen ze een uitlegbrochure doorgemaild en die is ook ter inzage beschikbaar de avond zelf in de zaal. Het parcours draagt duidelijk de signatuur van Bjorn Vanoverschelde, in zijn gekende stijl. Goed navigeren en wakker zijn vanaf de eerste minuut is de boodschap…”

Traditiegetrouw wordt de start gegeven aan zaal “De Turfhauwe” in Lichtervelde. Om 19u vertrekken daar de eerste deelnemers voor etappe 1. Om 20u30 start etappe 2 in Doomkerke. Omstreeks 23u30 volgt de aankomst in Lichtervelde.

(vas)

You may also like
Rally: Paul Lietaer in minimum twaalf wedstrijden
VAS Monteberg: inschrijvingen zijn geopend
Rally: Vincent Verschueren à la carte met Skoda Fabia Rally2
Voorstelling Anthony Vandenbussche: “We rijden puur voor het plezier.”