Home > VAS > Classic toppers bevestigen in Noorderkempen

Classic toppers bevestigen in Noorderkempen

De 6 uren van de Noorderkempen blijven in en om Wuustwezel, naamgeving verplicht. Maar de editie 2017 toonde aan dat dit geen sinecure is, of zal blijven. In deze Classic rit gingen uiteindelijk meer dan 60 teams van start en de zegelijst werd een zaak voor de “gevestigde waarden”.

Van de startplaats, feestzaal ’t Kattegat aan het voetbalplein van Wuustwezel, ging het naar Essen voor drie lussen en een tussenstop. De wedstrijd verliep niet zonder strubbelingen. Zo werd er een verschil in opgegeven afstand waargenomen in deel 1 tussen wat er op de briefing werd medegedeeld en wat er in het roadbook stond. Omdat het aanleiding gaf tot onduidelijkheid werd die passage geschrapt. In deel 2 kwamen een deel van de deelnemers vast te zitten achter een vrachtwagen met kraan in de buurt van de 7de RT. Er volgde dus een annulering van de betrokken proef.

“Het wordt ook in de Noorderkempen steeds moeilijker om onontdekte baantjes te vinden, en de kalme baantjes zijn natuurlijk ook het terrein waar wandelaars, fietsers en paardrijders gebruik van maken. Uiteindelijk zijn we de 6u van de Noorderkempen en dus kunnen we moeilijk uitwijken naar een landsdeel waar er nog vrije ruimte te vinden is, zoals Oost-Vlaanderen”, verduidelijkt CRRT-medewerker Paul Van den Wyngaert.

Maar uiteindelijk raakten de deelnemers tijdig aan de finish in Wuustwezel. Bovenaan de tabellen: de oudgedienden, met op de eerste plaats Leo en Inge Rackham. Een overwinning zonder veel tekst en uitleg volgens Leo Rackham. “Niet al te moeilijk, een correcte rit”, oordeelde Leo. “Met de nodige valstrikken. We trapten we in een val bij de zelfcontrole. Letter gemist die er vlakbij stond. We wilden tijd ophalen, draaiden in, pakten de zelfcontrole. Tja, we hadden moeten doorrijden, omkeren, letter noteren, zelfcontrole en dan finish. Simpel. Maar ja, eigen schuld. We hadden beter moeten opletten!”

Op de tweede plaats algemeen vinden we een ander gekend duo: Jan Eysermans en Wim Poulmans met de Subaru Impreza. Ze strandden op amper 1.65 punten van de zege. “Net onze pech”, klinkt het in koor. “Telkens er een deel wordt geannuleerd, is het net dat stuk dat wij goed hebben gedaan en omgekeerd maken we dan fouten in de delen die wél tellen! Het is logisch. Als je fouten maakt dan moet je omrijden, dan wil je die tijd goedmaken en dikwijls lijdt dat tot nieuwe fouten en dus strafpunten…”

“Zo makkelijk vond ik de rit niet”, zegt Jan Eysermans. “Het was een rit waarbij je de hele tijd zeer goed bij de pinken moest zijn.” Pascal Buelens en Frank Bersipont mochten met de Volvo op de derde podiumtrede, en daarmee heersten de Youngtimers in de Noorderkempen over de Oldtimers. Binnen de klassen waren het natuurlijk de Rackham’s en Eysermans-Poulmans die één en twee werden binnen de Youngtimers, Dirk Vanderschoor en Luc Avonds, met de Peugeot 206, mochten daar op de derde trede plaatsnemen.

Achter Buelens-Bersipont lag het in de Oldtimers klasse dichter bij elkaar. Het podium werd daar vervolledigd door Steven en Jos De Man in de Matra Murena, en Bart Babeliowsky met Hendrik Jaeken in de Opel Manta GSI. Zij worden in het algemene klassement onmiddellijk gevolgd door de winnaars van de categorie Toertimer: Filip Dierckx en Han De Bock Han met de Mitsubishi Lancer EVO9.

(vas)

Top 10 Algemeen
1 Rackham Leo – Rackham Inge Peugeot 205 GTI 1,9 1990 YT 23,00
2 Eysermans Jan – Poulmans Wim Subaru Impreza GT Turbo 1998 YT 24,65
3 Buelens Pascal – Bersipont Frank Volvo 1964 OT 40,30
4 Van Den Schoor Dirk – Avonds Luc Peugeot 106 GTI 1998 YT 40,35
5 De Man Steven – De Man Jos Matra Murena 1981 OT 41,20
6 Babeliowsky Bart – Jaeken Hendrik Opel Manta GSI 1986 OT 43,55
7 Dierckx Filip – De Bock Han Mitsubishi Lancer EVO9 RS 2007 TT 43,70
8 Claeys Tim – Boone Jorden Porsche 911 1989 YT 61,80
9 Claeys Johan – Pessendorffer Werner Porsche 911 1987 YT 63,55
10 Velghe Dirk – Verdonckt Geert Opel Manta A 1973 OT 71,00

You may also like
Rally: Paul Lietaer in minimum twaalf wedstrijden
VAS Monteberg: inschrijvingen zijn geopend
Rally: Vincent Verschueren à la carte met Skoda Fabia Rally2
Voorstelling Anthony Vandenbussche: “We rijden puur voor het plezier.”