Home > #Hoofdnieuws > Ulster GP met Peter Hickman in hoofdrol

Ulster GP met Peter Hickman in hoofdrol

Toegegeven, het is lastig om volgen, om uberhaupt enige beelden of audio livestream te vinden over dit soort wedstrijden. Wie zich toch de moeite getroost vind in deze discipline de ultieme snelheidssport. En misschien worden de evenementen wel doelbewust weggemoffeld in de media want de risico’s zijn niet van de poes en iedere race ziet zijn deel aan ongevallen, gewonden en helaas doden. Maar de opzet van deze races wijzigen, zou de doodsteek betekenen voor deze sport, waarvan de deelnemers ten volle begrijpen wat de risico’s inhouden.

De editie 2017 van de Ulster Grand Prix stond gisteren zaterdag, helemaal in het teken van het gevecht tussen Engelsman Peter Hickman en de Nieuw-Zeelandse veteraan Bruce Anstey. Toen de baan eindelijk werd vrijgegeven, na de overvloedige regen in de nacht, was het Peter Hickman die onmiddellijk zijn ambities duidelijk maakte met een zege in de Superstock race. De Engelsman hield 3.8 seconden over op Dean Harrison en Dan Kneen. In de 600cc Supersports was het opnieuw Peter Hickman die de winst greep. Maar deze keer moest hij wel de opzittende Bruce Anstey afhouden. Lee Johnston, die twee maanden geleden nog gewond raakte in de Isle of Man races, kon op de lijn de derde podiumtrede veroveren.

En dan waren er nog wat bekers die niet toekwamen aan Peter Hickman, aangezien hij niet deelnam aan de Ultralightweight en de Lightweight races, voorbehouden aan de 125cc en 250cc machines. Daar werd het vooral beslist met de opgaves aangezien eerst Bruce Anstey en daarna Neil Kernohan met technische problemen aan de kant moesten in de 250cc race terwijl ze duidelijk aan de leiding lagen. Het gaf de kans aan de Noord-Ierse rijders om te schitteren aangezien Davy Morgan (uit Saintfield) de bloemen pakte in de 250cc terwijl Ballymoney-man Paul Robinson de 125cc race domineerde.

De Superbike wedstrijd is het koninginnestuk van de meeting. Peter Hickman en Bruce Anstey wisselden over de diverse rondes verschillende malen de leiding. Anstey haalde tijdens het duel aanvankelijk een nieuwe recordronde op het Dundrod circuit met 134.396 mph (een gemiddelde van 225 km/u). In de laatste ronde kon Anstey voorbij Hickman, die echter bleef aandringen om de hattrick te halen, maar het was 48-jarige veteraan Anstey die het hoofd koel hield bij de laatste uitremmogelijkheid bij Lindsay Hairpin en als winnaar uit Dawsons End stuurde. Zijn 6de Superbike zege in de Ulster GP en zijn 13de zege in alle categorieën in totaal. Het ronderekord, 134.614 mph, ging uiteindelijk nog naar Dean Harrison die als derde over de meet ging.

De hattrick, die kwam er dan toch voor Hickman toen hij in de late namiddag de tweede Supersport race won, opnieuw na een beklijvend duel met Anstey, die als tweede finishte. De Supertwins dan. De Engelsman Lintin hield er 0.02 seconden over op Dan Cooper, na een ultieme jump over de lijn. “Ja, dat pakte redelijk goed uit voor me”, vertelde Lintin laconiek op de BBC na de finish. “Met een andere motor zou het moeilijker zijn geweest, maar deze dingetjes zijn zo wendbaar. Het was fun!”  Dean Harrison tenslotte won de afsluitende race2 voor de Superbikes na een dramatisch gevecht met Dan Kneen en Conor Cummins in de allerlaatste ronde. Harrison kon voorbij een teleurgestelde Kneen glijden en greep de winst. Een spannende afsluiter voor een goedgevulde racedag, gelukkig zonder ernstige ongevallen deze keer.

Het Ierse “road racing” kampioenschap is zo aan zijn sluitstuk toe want de Killalane Road races, voorzien op 9 en 10 september is definitief van de kalender gehaald. De verzekeringspremies werden verdubbeld en de organisatoren trokken er vervolgens de stekker uit. Een euvel dat eerder ook al Kells Road race in juni trof. Ironisch voor een kampioenschap dat zijn topattractie, de Ulster Grand Prix, gesponsord ziet door MCE… een verzekeringsmaatschappij.

op foto (bbcsports/presseye): het Supersport podium met Hickman (midden), Anstey (links) en Johnston (rechts).