Home > #Hoofdnieuws > Zandvoort Historic Grand Prix met unieke F1 demo’s

Zandvoort Historic Grand Prix met unieke F1 demo’s

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_image admin_label=”Afbeelding” src=”http://www.autosportwereld.be/wp-content/uploads/2017/08/Lotus-72-1-800×425.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” /][et_pb_image admin_label=”Afbeelding” src=”http://www.autosportwereld.be/wp-content/uploads/2017/08/Retromobile-Lotus-63-1024×683.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” /][et_pb_image admin_label=”Afbeelding” src=”http://www.autosportwereld.be/wp-content/uploads/2017/08/jimclark_lotus-cosworth_zandvoort_1967_3-1.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” /][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”Tekst” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Op 1, 2 en 3 september vindt de zesde editie van de Historic Grand Prix Zandvoort plaats. Traditiegetrouw vervullen bijzondere, spraakmakende demo’s een hoofdrol naast het enerverende raceprogramma. Dit jaar komen er drie Lotus Formule 1-modellen naar Circuit Zandvoort, die een bijzondere link hebben met de Grand Prix van Nederland.Waar de Lotus 49 en 72 succesnummers waren, bleek de vierwiel-aangedreven Lotus 63 een mislukking. Een kort overzicht:

Lotus 72: begin van succesverhaal in 1970

De Lotus 72 zag in 1970 het levenslicht. Jochen Rindt behaalde de eerste zege van het model tijdens de Grand Prix van Nederland. Naast de wereldtitel voor rijders (Rindt) stelde Lotus in 1970 de constructeurstitel veilig. Twee jaar later werd Emerson Fittipaldi tot wereldkampioen gekroond, Lotus won zowel in 1972 als in 1973 wederom het constructeurs kampioenschap. Met deze wereldtitels en 20 Grand Prix-zeges ging de Lotus 72 de geschiedenisboeken in als een zeer succesvol ontwerp. Tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort keert een Lotus 72 terug op het circuit waar het model voor het eerst zegevierde.

Lotus 63: met vierwielaandrijving in 1969

De Lotus 63 moest het team in 1969 succes brengen. De Formule 1-auto met vierwielaandrijving maakte de verwachtingen niet waar. Het weggedrag was allesbehalve goed, daarnaast was de auto te langzaam. De Lotus 63 moest debuteren tijdens de Grand Prix van Nederland van 1969, maar werd alleen tijdens de training ingezet. De vierwiel aangedreven Lotus reed uiteindelijk maar een paar races en eindigde nooit in de punten. Er werden maar twee exemplaren van de Lotus 63 gebouwd, één komt in actie voor een meer-dan-bijzondere demo tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort!

Lotus 49: start van een nieuw tijdperk in 1967

De Lotus 49 debuteerde tijdens de 1967-editie van de Grand Prix van Nederland. De Formule 1-bolide werd aangedreven door de eveneens gloednieuwe Ford Cosworth krachtbron. Jim Clark schreef geschiedenis door de debuutrace van de Lotus 49-Ford winnend af te sluiten. Op 4 juni 1967, op het circuit van Zandvoort, werd met deze overwinning de basis gelegd voor een ongekende succesperiode. De Ford Cosworth DFV groeide uit tot een legende, met tot en met 1982 twaalf wereldtitels voor rijders en tien constructeurskampioenschappen. De Lotus 49 won races tot en met 1970. In 1968 won Lotus de wereldtitel bij de constructeurs en behaalde Graham Hill de rijderstitel. Op 1, 2 en 3 september keert de Grand Prix-winnende Lotus 49 van Jim Clark terug op Circuit Zandvoort voor de herdenking van een zege die een nieuw tijdperk in de Formule 1 inluidde!

fotos: http://historicgrandprix.nl

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

You may also like
De autosport dit weekend: startlicht voor de eenzitters
In een notendop: F1
F1 Bahrein: Drugovich vervanger voor Stroll
F1 Bahrein: wat leren de testdagen ons?