Home > Industrie > Audi stelt nieuwe A8 voor

Audi stelt nieuwe A8 voor

De nieuwe Audi A8 maakt zijn werelddebuut op de Audi Summit in Barcelona. De nieuwe A8 is er  voor de Belgische markt met twee uitgebreid vernieuwde V6-turbomotoren: een 3.0 TDI en een 3.0 TFSI. De diesel heeft een vermogen van 210 kW (286 pk) en de benzineversie 250 kW (340 pk). Twee achtcilinderversies – een 4.0 TDI met 320 kW (435 pk) en een 4.0 TFSI met 338 kW (460 pk) – zullen wat later beschikbaar zijn. De exclusieve topmotorversie is de W12 met een cilinderinhoud van 6,0 liter. (Deze voertuigen zijn nog niet te koop. Ze hebben nog geen typegoedkeuring en zijn derhalve niet onderworpen aan Richtlijn 1999/94/EC.)

Alle vijf motoren werken in combinatie met een alternator-starter (BAS) die het zenuwcentrum van het 48V-boordnet vormt. Deze mild-hybride technologie (MHEV, mild hybrid electric vehicle) stelt de auto in staat om met een uitgeschakelde motor te vrijlopen en vlot herop te starten. Het heeft ook een uitgebreide stop-startfunctie en een energierecuperatiefunctie van maximaal 12 kW. Het gecombineerde effect van deze maatregelen is om het brandstofverbruik van de reeds efficiënte motoren nog verder te verlagen met maximaal 0,7 liter per 100 kilometer in echte rijomstandigheden.

De A8 L e-tron quattro met zijn krachtige plug-in hybride aandrijving volgt later (dit voertuig is nog niet te koop, heeft nog geen typegoedkeuring en is derhalve niet onderworpen aan Richtlijn 1999/94/EC.): Zijn 3.0 TFSI en de krachtige elektrische motor bereiken een systeemvermogen van 330 kW (449 pk) en 700 Nm systeemkoppel. De lithium-ionbatterij slaat genoeg energie op om ongeveer 50 kilometer lang elektrisch te rijden en kan optioneel via Audi Wireless Charging worden opgeladen. Een plaat in de garagevloer brengt de energie inductief over naar een ontvangerspoel in de auto met een vermogen van 3,6 kW.

De nieuwe Audi A8 en A8 L worden op de Neckarsulm-site vervaardigd en komen in de late herfst van 2017 op de Belgische markt. De startprijs van de A8 bedraagt € 87.500 en die van de A8 L € 90.500.