Home > #Hoofdnieuws > De terugblik: TBR Rallysprint van Oekene

De terugblik: TBR Rallysprint van Oekene

Met Pieter-Jan Maeyaert kreeg de Rallysprint van Oekene een verwachte en tevens populaire winnaar. Het beëindigde een dag die voor de toeschouwers, VIPS en rijders best amusant was gebleken.

Voor de TBR organisatie was het opnieuw allesbehalve vanzelfsprekend. Er was weer een pleiade aan incidenten en ongevallen en dat hakte ernstig in op het tijdschema. Vooral de rijders moesten dat ontgelden want zij dienden soms lang aan te schuiven in een bradende hitte. De toeschouwers en de VIP’s kwamen er beter vanaf. Deze editie werd er immers een heus publiekspunt ingericht aan de Kantinestraat en Ieperstraat, met drankentent, catering en uitgebreid zicht op de proef. Zeker voor herhaling vatbaar!

“We zijn van bij het begin in de aanval getrokken”, vertelde winnaar Pieter-Jan Maeyaert achteraf. “Maar eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat ik onmiddellijk zulke grote kloof zou slaan. Het parcours lag er tenslotte toch zeer glad bij. Nu goed, dat zijn natuurlijk omstandigheden die voor iedereen zo liggen. Ik ben toch zeer tevreden dat ik hier in de eigen gemeente kon winnen. Na ons goede resultaat in Ieper geeft dat toch extra vertrouwen om te weten dat de wagen in topconditie staat.” Voor Leonie Dewulf, dochter van de trouwe sponsor (Motul) werd het een leuke vuurdoop. De jongedame mocht mee in het rechterstoeltje en was toch wel onder de indruk. “De snelheid, vooral dan in de bochten was echt wel hoog. Veel nota’s moest ik niet lezen want Pieter-Jan kent de baantjes hier van buiten. Het spel met de aanmeldingen en de tijdscontroles moet ik als co nog onder de knie krijgen, maar dit smaakt zeker naar meer. Maar eerst de studies, en dan zien we wel binnen een paar jaar!”
Steve Bécaert meldde zich in Oekene dan toch aan met een Citroën DS3 R5. Niet de wagen waarmee hij in Ieper crashte, waardoor het lange tijd niet zeker was dat hij in deze wedstrijd wel zou starten. “De wagen van Ieper, die was voor de vuilbak”, meldde Steve na de laatste lus. “Ik heb vandaag nog altijd wat pijnlijke ribben. Maar ik kwam hier niet voor de winst. Er zijn punten te verdienen voor het VAS kampioenschap, en ik wil de wagen mooi aan de finish brengen om dan met een gerust gevoel op verlof te kunnen vertrekken. Dus, ik ben heel tevreden met mijn tweede plaats hier! En eerlijk gezegd, zelfs al was ik in goede conditie, dan nog is het twijfelachtig of ik Pieter-Jan het moeilijk had kunnen maken.”

En dan was het tijd voor een resem aan ereplaatsen. Laten we eerst Steven Dolfen vermelden. Een hele dag goed aan de slag met de (Bulgaarse) Clio R3 Max en met een 5de plaats algemeen (4de in de Divisie 3) als beloning. “Vooral blij dat we ons kunnen tonen. De wagen stond in Ieper nog helemaal niet op punt en dan rij je mee op een 60ste positie. Hier draaien we toch mooie tijden, en we strijden met Kjell Vandenberghe die hier vandaag een fantastisch goede wedstrijd rijdt.” Paul Lietaer bracht de Ford Escort binnen op de vierde plaats en was daarmee met overschot de winnaar bij de Historics. Eenzelfde scenario voor Stefaan T’Joens, die de Megane RS naar een makkelijke zege loodste in de Divisie 1-2. “Tja, ik nodig de mensen uit om het tegen ons op te nemen”, zei hij aan de finish. “Meer concurrentie is natuurlijk leuker. Met meer voor de zege strijden is altijd plezanter.” Het duo Benouwt-Callewaert tenslotte mocht de zege binnenhalen in de Divisie 5, Youngtimers, met de mooie Peugeot 309 GTi.

Een leuke anekdote was de deelname van vader Pascal en dochter Alanis Clarys (foto facebook). “Ze wilde al lang eens een rally meerijden en nu ze gaat studeren was dit de ideale gelegenheid om dit eens te doen”, aldus Pascal Clarys. Met de Opel Kadett D mochten ze de hele dag als allerlaatste deelnemer over de proeven. Maar laatste werden ze bijlange niet! Uiteindelijk kwam het vader-dochter duo aan op de 35ste plaats algemeen, met de winst in de divisie 4 (historics), klasse 2 er bovenop.

De deelnemers aan het VAS regionale rallykampioenschap mogen nu even uitrusten en hernemen de competitie op 15 augustus, met de Rally van Staden.

(vas pers)

You may also like
Rally: Paul Lietaer in minimum twaalf wedstrijden
VAS Monteberg: inschrijvingen zijn geopend
Rally: Vincent Verschueren à la carte met Skoda Fabia Rally2
Voorstelling Anthony Vandenbussche: “We rijden puur voor het plezier.”