Home > #Hoofdnieuws > Kristoffersson sant in eigen land

Kristoffersson sant in eigen land

De Zweed Johan Kristoffersson won deze namiddag de zevende manche van het WK Rallycross in het Zweedse Höljes. Dat deed Kristoffersson ook nog eens met bravoure, de Polo-rijder zette enkele kanontijden neer en was gewoon een klasse sterker dan de anderen. Hij neemt naast de winst ook nog eens het maximum van 30 punten dat tijdens een weekend te verdienen is voor zijn rekening en profiteert dus maximaal van de afwezigheid van zijn landgenoot Mattias Ekström die DTM-verplichtingen had. Kristoffersson heeft nu een voorsprong van 31 punten op zijn teamgenoot Petter Solberg. Deze laatste raakte niet verder dan de halve finale nadat hij niet meteen wegraakte van de startgrid. Ekström valt terug naar de derde plek met een achterstand van 38 punten. Na de oppermachtige Kristoffersson was het Andreas Bakkerud die met zijn Ford Focus van Hoonigan Racing de tweede plaats veroverde, net voor de Peugeot van Sébastien Loeb. Loeb schuift door naar plek vier in het kampioenschap met Bakkerud in zijn zog. Grote afwezigen in de finalestrijd waren de rijders van EKS. De Fin Toomas Heikkinen werd 14de, PG Andersson die stand-in was voor Ekström werd 15de en de Let Nitiss sloot zijn weekend af als 18de.

Supercars EuroRX: net geen halve finale voor De Keersmaecker
Bij de Supercars die strijden voor de Europese titel zagen we met Michael De Keersmaecker en Jochen Coox twee landgenoten aan het werk waarbij De Keersmaecker met zijn Ford Fiesta lange tijd op weg leek naar een halve finale. In reeks drie op zondag reed de Fiesta-rijder naar een mooie achtste tijd op 32 deelnemers maar een probleem met het stuurhuis zorgde ervoor dat de Londerzeelnaar zijn kansen niet naar behoren kon verdedigen in de vierde en alles beslissende heat. Een 15de plaats en twee EK-puntjes is dan een magere troost. Verderop in de rangschikking vinden we Jochen Coox (VW Polo) op een 27ste plaats. Helemaal vooraan was het de Zweed Anton Marklund, vorig jaar nog actief in het WK, die zijn tweede wedstrijd van het seizoen won met zijn VW Polo. Zijn landgenoot Peter Hedström werd tweede voor de Duitser René Muennich.

(podium RX2: vlnr Guillaume De Ridder, Dan Rooke, William Nilsson)

RX2: schitterende resultaat voor Guillaume De Ridder
Elders schitterden dit weekend Belgen in het WK Rally (Neuville) en DTM (Maxime Martin), maar ook de prestatie van onze landgenoot Guillaume De Ridder in de klasse RX2 tijdens zijn eerste Höljes is er eentje om U tegen zeggen. Sterker wordt het verhaal nog als we even vermelden dat het voor De Ridder in feite een ontdekkingsjaar is in rallycross. De Ridder begon op vrijdag schitterend aan zijn weekend met een derde reekstijd in de eerste heat en kon de fase van de heats als  zesde afsluiten. Dat opende perspectieven voor de finales waarbij hij in zijn halve finale tweede werd, wat recht gaf op een plek in de finale. En ook daar stevende De Ridder af op een tweede plek achter de Brit Dan Rooke, die afgelopen jaar Brits kampioen was in de klasse Supercars. De Zweed William Nilsson werd derde terwijl de Fransman Cyril Raymond, die heel het weekend domineerde, als laatste achterbleef in de finale ten gevolge van een lekke band.

Super1600: Artis Baumanis neemt de leiding over
De Let Artis Baumanis won met zijn Skoda Fabia in de druk bevolkte klasse Super1600 en verovert de leiding in het kampioenschap nadat de koplopers het lieten afweten. Voormalig leider Kasparas Navickas (Litouwen)  eindigde zesde en laatste in zijn halve finale en de Deen Ulrik Linnemann kwam in de andere halve  finale net tekort met een vierde plek. Twee andere Skoda-rijders, Krisztian Szabo en Janno Ligur werden respectievelijk tweede en derde.

De WK-rijders hebben even pauze en komen tijdens het weekend van 5 en 6 augustus opnieuw in actie tijdens de GP Trois Rivières in Canada. EuroRX hervat na de zomer in het Franse Lohéac (2 en 3 september) voor Supercars en Super1600 en hetzelfde geldt voor RX2.

(Foto: IMG/FIAWorldRallycross)

You may also like
GSeries 2023: De Ridder kampioen, Vranckx derde
GSeries 2023: drie op een rij voor De Ridder, Vranckx op het podium
GSeries 2023: Vranckx en De Ridder domineren opnieuw
GSeries 2023: De Ridder en Vranckx op het podium