Home > Rally > ERC > Kristoffersson wint in Noorwegen

Kristoffersson wint in Noorwegen

De Zweed Johan Kristoffersson won met zijn Volkswagen Polo na Mettet (ronde 4) nu ook de zesde manche van het WK Rallycross in het Noorse Hell nabij Trondheim. Daarmee breidt hij zijn voorsprong op zijn landgenoot Mattias Ekström (Audi), die in Hell vierde werd, uit tot 8 punten. De Noor Andreas Bakkerud sloot het weekend af op de tweede stek met de Ford Focus van Hoonigan Racing en de Fransman Sébastien Loeb (Peugeot 208) maakte het podium compleet.

Timmy Hansen, teamgenoot van Loeb, werd vijfde en de Rus Timur Timerzyanov werd zesde met zijn Ford Fiesta van STARD, het team van Manfred Stohl. Dat is voor Timerzyanov en STARD meteen ook het beste resultaat tot dusver. Onder meer de Amerikaan Ken Block en de Noor Petter Solberg haalden de finale niet. Zij werden elk vierde in hun halve finale. De winst van Kristoffersson is nog opmerkelijker gezien het gegeven dat hij het hele weekend rondreed met een blessure aan zijn rechtervoet. Die blessure had hij vrijdag opgelopen, toen zijn voet ongelukkig onder de Peugeot van Loeb terecht kwam op de pre-grid.

Supercars en Touringcars

Naast het WK was er ook strijd voor de Europese titel in de klasse Supercars en Touringcars en er was de derde manche van de supportklasse RX2.
Bij de Supercars was de winst voor de Zweed Robin Larsson (Audi) voor zijn landgenoot Anton Marklund (VW Polo) die de stand blijft aanvoeren  met 12 voorsprong op Larsson. De Noor Alexander Hvaal werd derde met een VW Polo. Onze landgenoot Michael De Keersmaecker kwam nooit in het stuk voor met zijn Ford Fiesta en eindigde 28ste op een totaal van 32 deelnemers.

Bij de Touringcars bereikte onze landgenoot Steve Volders de finale met zijn Ford Fiesta te midden van het Scandinavische geweld, waar hij uiteindelijk zesde werd. In de tussenstand na vier wedstrijden bekleedt Volders voorlopig de vierde plaats. Het was uiteindelijk de Noor Lars Oivind Enerberg (Ford Fiesta) die de grootste trofee in de wacht sleepte, Enerberg blijft uiteraard ook leider in de stand. Voor de rijders in deze klasse is er nu een lange zomerpauze, pas eind september, op de Duitse Estering in Buxtehude rijden zij hun finalewedstrijd.

In de klasse RX2 eindigde het Noorse avontuur voor onze landgenoot Guillaume De Ridder in zin halve finale, waar hij vijfde werd. Gezien het gegeven dat het voor De Ridder slechts de derde wedstrijd is in deze klasse, mag dat een knap resultaat genoemd worden. Het is de Fransman Cyril Raymond die voor de tweede opeenvolgende keer wist te winnen en de stand blijft aanvoeren met 13 punten voorsprong op de Brit Dan Rooke.

De volgende wedstrijd wordt verreden in het Zweedse Höljes, en dat tijdens het weekend van 1 en 2 juli. Actie is er wellicht reeds vanaf vrijdag 30 juni, want naast het WK staan ook het Euro RX voor Supercars, Super1600 en de support klasse RX2 op het programma. Het is overigens nog de vraag of Ekström zelf aan de start komt in Zweden. In Mettet liet de regerend Wereldkampioen Rallycross ons reeds verstaan dat DTM dit jaar wel eens zou kunnen primeren, en datzelfde weekend is er een meeting op de Norisring in Duitsland.

You may also like
GSeries 2023: De Ridder kampioen, Vranckx derde
GSeries 2023: drie op een rij voor De Ridder, Vranckx op het podium
GSeries 2023: Vranckx en De Ridder domineren opnieuw
GSeries 2023: De Ridder en Vranckx op het podium