Home > #Hoofdnieuws > Petter Solberg wint in Lydden

Petter Solberg wint in Lydden

De Noor Petter Solberg won voor Volkswagen op het Britse circuit Lydden Hill de vijfde manche van het WK Rallycross terwijl zijn Zweedse teamgenoot Johan Kristoffersson dankzij een tweede plek de leiding neemt in het kampioenschap. Het feest was dus compleet bij PSRX/Volkswagen Motorsport en Solberg wist met zijn vreugde geen blijf, het was dan ook al 405 dagen geleden dat hij wist te winnen in het WK Rallycross. Tijdens de persconferentie gaf “Hollywood” ook nog eens mee dat het erg jammer is dat het WK (voorlopig?) vaarwel zegt aan Lydden Hill, een circuit dat rallycross-geschiedenis uitademt. Tijdens het hele weekend was er dan ook uitgebreid aandacht voor het feit dat rallycross hier 50 jaar geleden begon. Na het Volkswagen-duo was het de Noor Andreas Bakkerud die met zijn Ford Focus van Hoonigan Racing naar de derde plek snelde, de Fransman Sébastien Loeb (Peugeot) vocht met de Zweed Mattias Ekström (Audi) een  stevig duel uit om vierde te worden ten nadele van Ekström. Ekström heeft nu een achterstand van vier punten op Kristoffersson. Timmy Hansen kreeg te kampen met problemen en eindigde zesde en laatste met zijn Peugeot. Onze landgenoot Michael De Keersmaecker (Ford Fiesta) werd uiteindelijk 24ste en laatste, mede een gevolg van een opgave in de derde reeks.

Bij de Europese Touringcars won de Noor Lars Oivind Enerberg (Ford Fiesta) voor onze landgenoot Steve Volders die, ook met een Fiesta, een knap weekend achter de rug heeft. Volders zette de beste tijd neer in de vierde heat en was ook nog eens de snelste in zijn halve finale. De derde plaats was voor de Noor Kjetil Larsen die zijn Skoda Fabia inruilde voor een Fiesta.

In de klasse RX2 was de Fransman Cyril Raymond oppermachtig. Hij won alle vier de heats, en daarna ook nog eens zijn halve finale en de finale. Hier kan onze landgenoot Guillaume De Ridder terugblikken op een prachtig weekend waarin hij met zijn vierde plek net dat tikkeltje te kort kwam voor de laatste podiumplaats. De Ridder achteraf : “Ik ben erg tevreden met mijn weekend. Het is nog maar mijn tweede race in rallycross en mocht iemand me op voorhand dit resultaat voorspellen zou ik al blij geweest zijn. Dit jaar rij ik alle Europese manches om volgend jaar hopelijk een volledig kampioenschap af te werken. Het einddoel is hopelijk het WK. Hopelijk volgen er sponsors. De “M” van McDonalds is overigens van een privé-sponsor die zes filialen bezit.”

(Petter Solberg (links) en John Taylor (rechts) net voor aanvang van de halve finales)

In het kader van 50 jaar rallycross werden heel wat rijders en historische wagens uitgenodigd. Zo waren vanuit België Jos Sterkens en Roger Lippens van de partij, maar ook de Brit John Taylor, de eerste Europese kampioen rallycross ooit, was aanwezig.

De volgende wedstrijd is er reeds over twee weken in het Noorse Hell nabij Trondheim. Daar wil Solberg eindelijk eens zijn thuiswedstrijd winnen, gaf die nog aan in de persconferentie. De tegenstand is alvast gewaarschuwd.

(Foto’s J Dingenen)

You may also like
GSeries 2023: De Ridder kampioen, Vranckx derde
GSeries 2023: drie op een rij voor De Ridder, Vranckx op het podium
GSeries 2023: Vranckx en De Ridder domineren opnieuw
GSeries 2023: De Ridder en Vranckx op het podium