Home > Electric > De grote Buemi-show, deel 5: Zwitser wint ook ePrix Parijs

De grote Buemi-show, deel 5: Zwitser wint ook ePrix Parijs

Sébastien Buemi (Renault e.Dams) zit nog iets steviger in het zadel om zijn Formule E-titel te verlengen. De Zwitser won met sprekend gemak de ePrix van Parijs, zijn vijfde zege uit zes wedstrijden. José Maria Lopez (DS Virgin) en Nick Heidfeld (Mahindra) vervolledigden het podium. Lucas Di Grassi, de enige overgebleven concurrent van Buemi, kende een rampzalige wedstrijd en scoorde geen punten.

Buemi mocht vanaf pole position vertrekken en hield de eerste plek ook vast na de start, al moest hij wel de druk van de achtervolgende Jean-Eric Vergne (Techeetah) weerstaan. In de achtergrond viel Di Grassi terug naar de vijftiende plek. De Braziliaan kon geen vuist maken tegenover de voorliggende rijders en reed bovendien vlak voor de verplichte wagenwissels Antonio Felix Da Costa (Andretti) de muur in. De gele vlag werd gezwaaid over het hele circuit, waarna alle rijders (met uitzondering van Mike Conway) hun verplichte stop afwerkten.

Di Grassi, die als 19de de pits indook na zijn aanrijding met Da Costa, kwam na de autowissels plots als 11de weer de baan op. Meteen gingen stemmen op dat de vicekampioen te snel zijn stop had afgewerkt, en dat vermoeden werd later ook bevestigd toen Di Grassi een drive through penalty kreeg. Intussen verdween Jean-Eric Vergne, op dat moment nog steeds tweede, uit de wedstrijd. De Fransman parkeerde zijn wagen in de muur na een vermeend stuurprobleem. De safety car kwam de baan op, waardoor het hele veld weer samenkwam.

Di Grassi leek na de safety car zijn weekend nog een beetje te redden door de snelste ronde en het bijhorende punt te pakken, tot Sam Bird zijn snelste ronde nipt verbeterde. Di Grassi trok vervolgens nog eens de baan op en crashte tijdens zijn ultieme poging om toch nog de snelste ronde te rijden, waardoor zijn slechte weekend een passend einde kreeg. De safety car kwam zo nog even de baan op in de laatste twee rondes. Buemi kon zonder zorgen de finish als eerste overschrijden, gevolgd door José Maria Lopez en Nick Heidfeld. In de achtergrond ontstond nog even chaos toen Daniel Abt halverwege de laatste ronde plots stilviel. Pijnlijk voor de Duitser, aangezien hij vanaf een magere zestiende startplek naar een zevende plaats was opgerukt.

Onze landgenoot Jérôme d’Ambrosio kende een zware wedstrijd in Parijs. De Waal was de hele race onzichtbaar, raakte vlak voor de eerste safety car achterin verzeild en gaf enkele rondes voor het einde op. In het kampioenschap is Buemi nog steeds leider met 132 punten, 43 eenheden meer dan eerste achtervolger Di Grassi. De volgende races zijn op 10 en 11 juni in Berlijn.

You may also like
In een notendop: HR-nieuws uit de autosport
Formula E Kaapstad: da Costa wint spannende afvalrace
Formula E Kaapstad: Sacha Fenestraz op Pole
Formula E Kaapstad: alles wat u moet weten