Home > #Hoofdnieuws > TCR Benelux biedt kwaliteit, maar mist misschien iets in de breedte

TCR Benelux biedt kwaliteit, maar mist misschien iets in de breedte

De TCR Benelux is zonder twijfel kwalitatief de sterkste competitie van de Lage Landen. De namen op de startlijst in Spa, tijdens de opener van het seizoen, klonken als muziek in de oren van de autosportliefhebber, en ook in Zandvoort, dit weekend, is er ‘du lourd’ zoals ze dat zo mooi in de taal van Voltaire zeggen.

Maar met 12 bolides, aangevuld met 5 Clio van de Clio Cup Benelux, missen we goed 4 à 5 wagens. De promotor werkt zeer hard en waarschijnlijk is beter doen op dit moment zeer moeilijk. Maar we hopen voor Kronos en de TCR Benelux, dat we in de loop van het seizoen die enkele auto’s meer gaan zien. En die auto’s zijn er: zo missen we de Belgische Alfa Romeo – de auto kan absoluut mee zagen we al in de TCR International – en ook enkele anders teams die nu een TCR-wagen hebben (De Kimpe, Bleekemolen…), zijn er nog niet bij. ComToYou en DG Sport geven dit weekend dan weer verstek. Tel deze wagens er even bij en de ’20’ komt in zicht. Maar goed, met het geleverde spektakel, de sterke combinatie van goede auto’s en zeer snelle rijders, en de internationale structuur van TCR als basis, moet het goed komen. Overigens een kleine pluim voor de Benelux-promotor, het is de enige van de vier grote circuitseries in de Benelux, die fatsoenlijk met de pers communiceert.

Op naar Zandvoort

Na een spectaculaire start op het Circuit van Spa-Francorchamps trekt de karavaan van TCR Benelux voor de tweede meeting naar het Nederlandse Circuit Zandvoort in het kader van de Jumbo Familie Racedagen driven by Max Verstappen. Er zijn weer wat verschuivingen, onder meer bij Boutsen Ginion Racing met niemand minder dan Benjamin Lessennes en Tom Coronel, naast kampioen Stéphane Lémeret en Aurélien Panis, de zoon van ex-Formule 1-rijder Olivier Panis. De tegenstand is verwittigd en dan denken we aan de WRT Golf van Maxime Potty-Mathieu Detry of de SEAT Leon TCR van Sam Dejonghe-Denis Dupont, de vertegenwoordigers van het RACB National Team.

Ook nieuw is de overstap van Guillaume Mondron op de “25 Hours VW Fun Cup”-VW Golf van het Delahaye Racing, waar hij team vormt met Italiaan Giacomo Altoè, die we in Spa aan de zijde zagen van Romain de Leval. Broer Edouard Mondron is immers weerhouden door andere bezigheden.

Naast de twee Audi’s RS 3 LMS van Bas Koeten Racing die onder de vlag van KNAF, de Nederlandse federatie, het Nederlandse kwartet Willem Meyer-Paul Sieljes en Mika Morien-Stan van Oord verder school laat lopen in het betere TCR-sprintwerk, komt het eveneens Nederlandse Certainty Racing Team vanuit TCR Germany aanrukken met twee gelijkaardige Audi’s RS3 LMS voor Jaap van Lagen, bekend van WTCC bij Lada, Oostenrijker Simon Reicher en teambaas Dillon Koster samen met niemand minder dan Bernhard van Oranje!

Nog Nederlandse kleuren met een fonkelnieuwe SEAT Leon TCR bij Bas Koeten Racing voor Simon Knap en Rob Severs en een andere SEAT Leon van Ferry Monster Autosport is er voor de 17-jarige snelle Danny Kroes en hij krijgt versterking van niemand minder dan Spanjaard Pepe Oriola, één van de tenoren van TCR International Series waarin hij in 2015 vice-kampioen werd. Met Peugeot zijn we toe aan het vijfde merk en net zoals in Francorchamps deelt Fransman Aurélien Comte de DG Sport-308 Cup opnieuw met Nederlander Kevin Abbring.

Deelnemers TCR Benelux – Round 2

1. Honda Civic TCR – Boutsen Ginion Racing – Benjamin Lessennes (B)-Tom Coronel (NL)
2. Honda Civic TCR – Boutsen Ginion Racing – Stéphane Lémeret (B)-Aurélien Panis (F)
4. VW Golf TCR – Delahaye Racing – Guillaume Mondron (B)-Giacomo Altoè (I)
6. SEAT Léon TCR – Ferry Monster Autosport – Danny Kroes (NL)-Pepe Oriola (E)
7. SEAT Léon TCR – Team WRT – Sam Dejonghe (B)-Denis Dupont (B)1
8. Peugeot 308 Cup – DG Sport – Aurélien Comte (FR)-Kevin Abbring (NL)
9. Audi RS3 LMS – Certainty Racing Team – Dillon Koster (NL)-Bernhard van Oranje (NL)
52. VW Golf TCR – Team WRT – Maxime Potty (B)-Mathieu Detry (B)
54. Audi RS3 LMS – Certainty Racing Team – Jaap van Lagen (NL)-Simon Reicher (AT)
56. Audi RS3 LMS – Bas Koeten Racing – Willem Meyer (NL)-Paul Sieljes (NL)
66. Audi RS3 LMS – Bas Koeten Racing – Mika Morien (NL)-Stan van Oord (NL)
99. SEAT Leon TCR – Bas Koeten Racing – Simon Knap (NL)-Rob Severs (NL)
111. Renault Clio Cup – Bas Koeten Racing – Sven Van Laere (B)-Martin Van den Berge (NL)
115. Renault Clio Cup – Certainty Racing Team – Lucas Groeneveld (NL)
130. Renault Clio Cup – BM Racing – Karol Urbaniak (PL)
131. Renault Clio Cup – BM Racing – Albert Legutko (PL)
132. Renault Clio Cup – BM Racing – Bartosz Paziewski (PL)

Kampioenschap : 1. Comini-Van der Linde 105 ; 2. Mondron-Mondron 69 ; 3. Vernay-Huff 64 ; 4. Lessennes-Guibbert 58 ; 5. Homola-Caprasse 49 ; 6. Pottty-Detry 38 ; 7. De Leval-Altoè, Meyer-Sieljes 22 ; 9. Comte-Abbring 21 ; 10. Lemeret-Coronel 18 ; 11. Dejonghe-Dupont 17 ; 12. Corthals-Fumal 10 ; 13. Morien-van Oord 9

Junior : 1. Van der Linde 55 ; 2. Lessennes 48 ; 3. Potty 28 ; 4. Guibbert 25 ; 5. Detry 20 ; 6. Altoè, Meyer 18 ; 8. De Leval 10 ; 9. Van Oord 8 ; 10. Morien 5

Team : 1. Delahaye Racing 25 ; 2. Boutsen Ginion Racing 18 ; 3. Comtoyou Racing 15 ; 4. Team WRT 12 ; 5. DG Sport 10 ; 6. Bas Koeten Racing 8 ; 7. Milo Racing 6 ; 8. DG Sport Opel Team Belgium 4

Car : 1. Audi RS3 LMS 93 ; 2. VW Golf 66 ; 3. Honda Civic 53 ; 4. Opel Astra 49 ; 5. SEAT Leon 47 ; 6. Peugeot 308 Cup 28