Home > #Hoofdnieuws > Boxoen klaar voor Bocholt

Boxoen klaar voor Bocholt

Achiel Boxoen is amper 20 en droomt van het WK rally. Maar in tegenstelling tot veel van zijn leeftijdsgenoten, kan deze prille twintiger dat doen met de intensieve begeleiding door coach Freddy Loix. Boxoen is immers begin dit jaar opgenomen in een Junior-rally programma van Skoda in ons land en krijgt het komende anderhalve jaar de tijd om te groeien en vooral heel veel te leren.

Zijn droom? “WRC-rijder worden, zoals Thierry Neuville”, vertelt de West-Vlaming na een drukke testdag, ergens op de grens van de Ardennen en de Condroz. Nu zaterdag start Boxoen voor het eerst met een echte dikke rallywagen, de Skoda Fabia R5, in de vijfde manche van het BK Rally, de Sezoensrally in Bocholt.

“Ik ben ondertussen al enkele maanden aan het werken aan mijn debuut zaterdag, inclusief twee wedstrijden van het BK in een kleinere bolide van Skoda”, legt een zichtbaar ontspannen Boxoen uit. “Verder hebben we hebben getest, maar ik werk ook erg hard aan heel wat andere aspecten van het ‘piloot’ zijn. Ik drink geen druppel alcohol meer, roken heb ik nooit gedaan, ik doe onder professionele begeleiding dagelijks stevig aan sport en hou me ook bezig met het commerciële verhaal rond de rallysport.”

En dan is er de factor ‘Loix’. Freddy Loix, één van de beste Belgische rallyrijders ooit, ontfermt zich over de jonge Boxoen. “Het is echt iets helemaal anders dan mijn actieve carrière”, lacht de Limburger. “Maar het is intensief en ons doel is duidelijk: continu vooruitgang boeken.”

Dat wil Achiel Boxoen ook: “Iedere rally die ik rij, wil ik vooruitgang maken, mijn uiteindelijke doel is om op het hoogste niveau te kunnen meedraaien. Vandaag meet ik me echter niet met de andere tenoren van het BK die met zo’n R5-rallywagen rijden (de hoofdklasse nvdr.). Ik wil gewoon zelf iedere chronoproef stap voor stap progressie maken en beter worden. Wat erg belangrijk is, is dat we alle rally’s uitrijden en heel veel ervaring opdoen, kilometers rijden heet dat in het jargon. Volgend seizoen worden er resultaten verwacht, dit seizoen moet ik mijn weg vinden. Ik rij vanaf nu alle wedstrijden van het BK, waaronder Ieper en ook de regionale wedstrijd in Wervik, voor Ieper.