Home > #Hoofdnieuws > Regionale rallycross op Glosso, met een stevige portie nostalgie

Regionale rallycross op Glosso, met een stevige portie nostalgie

Zondag 30 april werd onder een stralend lentezonnetje de tweede VAS-rallycross-wedstrijd afgewerkt op het Glosso-circuit te Arendonk. Een 50-tal piloten verdeeld over de klassen Promo, Regionaal A (min 1600cc) en Regionaal B (plus 1600cc) daagden op en het veld werd verder aangevuld met de 2CV-deelnemers èn een mooi aantal rijders die in de jaren ’70, ’80 en ’90 actief waren in deze autosportdiscipline. Die laatsten werkten hun rondjes af in de Beetle-cup, een cup waarvoor Patrick Mertens uit Tielen, die nog niet zo lang geleden zelf ook rallycross reed, de Beetles prepareerde. Toen de speaker namen als Francois Monten, Wim Van Herck, Willem Van Dalen, Fred Kalkhuis, Jan Van Elderen, Tony Kuypers en nog een aantal anderen opsomde aan de microfoon klopte menig nostalgisch rallycrosshart sneller, waaronder dat van ondergetekende.

Op het voorlopig nog verkorte circuit zonder jokersectie speelt de start meer dan elders een belangrijke rol en dat bleek ook vandaag nog maar eens. Menig duel werd op het scherpst van de snee, soms allicht tè hevig, “uitgevochten”.

In de klasse min 1600cc noteerden we de come-back van Davy Wijnants met zijn Seat Ibiza. Een terugkeer die niet onopgemerkt voorbijging, want in de finale kwam hij het snelst weg om even later ook als eerste over de finish-lijn te passeren voor Honda-rijders Benny Demandt (Civic) en Martijn Engelen (CRX).

In de klasse plus 1600cc bleef Johnny Geudens met zijn imposante BMW E46 Jan Driesen voor, die tweede werd met de BMW compact. Andy Leysen vervolledigde het podium met zijn BMW 530. Het werd hier een waar BLMW-festival met ook op plaatsen vier (Michel Hulselmans) en vijf (Jonas Kemps) een BMW-rijder.  Stijn Severijns was op de zesde plek de eerste niet BMW-rijder met een Opel Ascona.

Hevige strijd was er ook in de Promo-klasse waar uiteindelijk Bram Schepens (Peugeot 106) de zegebloemen in ontvangst mocht nemen terwijl Yorick Maeyninckx tweede werd met zijn Opel Kadett voor Wim Van Tiggelen (Peugeot 205).

Bij de Beetle-cup met de ex-rallycrossers werden er duo’s gevormd waarbij de rijders afwisselend piloot of co-piloot speelden. Daarbij was de winst voor het tweetal Robert Vereecken/Jan Van Elderen en Willem Van Dalen/Ivan Lievens werden tweede. Francois Monten:Tony Kuypers werden als derde geklasseerd. Het initiatief werd enthousiast onthaald en de reacties van rijders en publiek waren positief. Voor herhaling vatbaar dus, misschien wanneer het circuit voor de allereerste keer volledig mag worden benut?

De volgende VAS-wedstrijd gaat opnieuw door op Glosso en dat op zondag 4 juni.

Leave a Reply