Home > #Hoofdnieuws > Bentley, Bentley, wat doet u nu?

Bentley, Bentley, wat doet u nu?

Misschien is er afgelopen weekend ook in Spa-Francorchamps wel ergens een discussie geweest, maar als we alles in overschouw nemen, dan is het eerste grote nationale circuitweekend zeer goed verlopen. De races waren leuk om volgen, de rijders vochten, binnen de grenzen van de fairplay, om elke meter en op de podia hebben we meer dan één echt gelukkige jonge of minder jonge rijder gezien. Echter, tussen de bedrijven door volgden we ook de Blancpain Endurance in Monza en wat zich daar afspeelde was ongezien en meteen ook ongehoord voor de autosport.

Even de feiten op een rijtje zetten:

Bentley-rijder Guy Smith raakt betrokken in een startongeval, waarbij tien wagens zwaar beschadigd worden, en dat met als gevolg een prijskaartje aan herstellingen van goed een miljoen euro. Wat volgt is een onderzoek door de wedstrijdleiding en een straf van 15 seconden voor de Brit, uit te voeren door middel van een stop & go. Tot daar kan u volgen. De Brit, of moeten we zeggen zijn team, weigert, en de ronden gaan voorbij, waarna uiteraard de zwarte vlag volgt, wat een uitsluiting uit de race met zich meebrengt. Herinner u Louis Machiels tijdens de 24 Uur van Spa 2011 een gelijkaardige sanctie kreeg voor een lichter vergrijp.

Maar het verhaal is nog niet ten einde, de Bentley kwam effectief de pitlane in, maar werd door zijn teamleiding gesommeerd om… weer te vertrekken. De uitleg van de Britten was naderhand moeilijk te begrijpen. Zo zou de teamleiding in beroep zijn gegaan tegen de tijdstraf van 15 seconden… iets wat volgens de regels van de FIA simpelweg niet kan. Vergelijk het met een gele of rode kaart tijdens een voetbalwedstrijd, daar is ook op geen enkele manier beroep tegen mogelijk. Vervolgens reed Smith weer de piste op, omdat er niemand aan de strafplek zou gestaan hebben. Maar ondertussen had hij al de zwarte vlag gekregen, een vlag die alle rijders kennen…

Hoe dan ook, zou het niet meer dan normaal zijn, dat deze affaire nog een staartje krijgt, want zo’n een loopje nemen met de sportieve autoriteiten mag toch niet ongestraft blijven? En zoals onze Franse collega Laurent Mercier terecht opmerkte, men mag zich afvragen wat er zou gebeurd zijn indien dit alles een gentleman driver was overkomen… Naar ons gevoelen mag Bentley voor een bepaalde periode naar de strafbank verwezen worden, ook naar analogie van een schorsing zoals we die in andere sporten ook kennen, want de sportiviteit moet toch de basis blijven van onze sport.

© Foto: SRO

Leave a Reply