Home > #Hoofdnieuws > Ekström wint ook in Portugal

Ekström wint ook in Portugal

De Zweed Mattias Ekström won met zijn Audi S1 na de seizoensopener in Barcelona nu ook de tweede wedstrijd voor het WK Rallycross in het Portugese Montalegre. Zijn voorsprong op de tweede in de stand, zijn landgenoot Johan Kristoffersson, bedraagt nu 14 punten.

Zaterdag leek het er nochtans op dat de Volkswagen-rijders Petter Solberg en Johan Kristoffersson het zaakje goed onder controle hadden. Op zondagochtend was er even een misser van Kristoffersson, die in reeks drie vergat te jokeren, iets wat Bakkerud hem voordeed op zaterdag. Die laatste vocht zich met een sublieme run in reeks vier, waar hij de beste tijd veroverde, nog een weg terug naar een onverhoopte halve finale met de Ford Focus van Hoonigan Racing, maar voor de derde van Barcelona eindigde het verhaal in de halve finales, net als voor zijn teamgenoot Ken Block. Na vier heats was het de Noor Petter Solberg die met de VW Polo op de eerste plaats stond. Solberg en Kristoffersson zetten de VW-show verder in hun halve finale door daar één en twee te eindigen terwijl Ekström de andere halve finale won. In Montalegre liep het ook beter voor Peugeot-Hansen waarbij de Fransman Sébastien Loeb en de Zweed Timmy Hansen elk een plaats in de finale afdwongen.  Naast Solberg, Ekström, Krtistoffersson, Loeb en Hansen wist ook de Let Reinis Nitiss (EKS/Audi S1) zich te kwalificeren voor de finale, ten koste van de Zweed Kevin Hansen. Timo Scheider, tweede in Spanje, moest dit keer vrede nemen met de 15de plek.

Het talrijk opgekomen publiek in Portugal kreeg daarna een zinderende finale te zien waarbij Ekström uiteindelijk als winnaar over de streep kwam met in zijn zog Loeb, die even erg dicht kwam in de laatste meters. Johan Kristoffersson werd met een derde plek uiteindelijk de beste VW-rijder. In de aanvangsfase leidde Solberg nog, maar die kreeg te kampen met problemen waardoor hij uiteindelijk zesde werd. Timmy Hansen werd vierde voor Reinis Nitiss. Een zichtbaar opgeluchte Loeb na de finale: “Ik ben blij met een plaats in de finale en om op het podium te staan na de erg slechte start in Barcelona en om ook waardevolle punten te scoren. Ik was sneller in de laatste ronde en kwam dichtbij, maar inhalen is hier bijna onmogelijk.” Ekström over de laatste meters: “Ik had een erg hongerige Fransman op mijn bumper, maar ik hij is een man van eer een hij zou het fair houden. Dat gebeurde en ik moest mijn lijn houden. Wel erg voor Petter, hij was erg snel het hele weekend, ik weet niet wat het probleem was. Maar uiteindelijk is de pech de ene keer voor de anderen, dan weer voor ons.”

Ook bij de Super1600-rijders, die hun eerste wedstrijd voor het Europese kampioenschap afwerkten, was er een uitermate spannende finale waarbij uiteindelijk de Deen Ulrik Linnemann het laken naar zich toetrok met zijn Peugeot 208. Na hem werd uiteindelijk de Hongaar Krisztian Szabo (Skoda Fabia) als tweede geklasseerd terwijl de Let Artis Baumanis (Skoda Fabia)  de derde plek kreeg toebedeeld. Nochtans kwam de Rus Timur Shigaboutdinov met zijn Twingo als tweede over de streep, maar zijn wel erg stevige  inhaalbeweging in de laatste meters ten nadele van Szabo leverden hem een waarschuwing en een terugzetten naar de vijfde stek op.

Over twee weken trekt het WK naar Hockenheim (Duitsland), waar rallycross in het programma van het DTM-weekend is opgenomen.
(foto’s FIAWorldRallycross.com

You may also like
WK Rallycross: Viktor Vranckx en Johan Kristoffersson kampioen
Dakar 2021: Ekström met X-Raid
Extreme E: Rosberg Xtreme in zee met Johan Kristoffersson
WRX: FIA zoekt een nieuwe promotor

Leave a Reply