Home > #Hoofdnieuws > Nabeschouwing: Barcelona RX in woord en beeld

Nabeschouwing: Barcelona RX in woord en beeld

Het WK en EK Rallycross is afgelopen weekend op gang geschoten op het Circuit de Catalunya te Barcelona. We blikken samen met u, vooral met beeld, nog één keer terug naar een weekend waarbij nog niet te veel conclusies kunnen worden getrokken. Daarvoor speelde het weer vooral op zaterdag een te grote rol. En toch … Peugeot loopt meteen achter de feiten aan en voor STARD, het team van Manfred Stohl, was de puntenoogst nog magerder.

De grote winnaar was uiteraard de Zweed Mattias Ekström met zijn Audi S1 uitkomend voor zijn eigen EKS-team. De regerend wereldkampioen was de grootste slokop wat punten betreft en heeft voor de tweede maal op rij de meeting in Barcelona gewonnen.

Na Ekström, die ook nog steeds actief is in DTM, werd de Duitse ex-DTM-rijder Timo Scheider verrassend tweede met zijn Ford Fiesta. Scheider was heel het weekend bij de les en hield het hoofd koel tijdens de moeilijke omstandigheden op zaterdag. In de tweede heat kon hij daarbij ook optimaal profiteren van de weersomstandigheden die steeds slechter werden toen de overige toppers aan de bak moesten. Scheider was de beste in het klassement na vier heats, voor Ekström. Met zijn tweede plaats zorgde hij uiteraard voor enorme vreugde-uitbarstingen bij MJP Racing Team Austria, het team van Max Pucher. Daarbovenop miste zijn teamgenoot Kevin Eriksson maar nipt de halve finales.

Voor de Noor Andreas Bakkerud leek het weekend op zaterdag even voorbij toen hij met zijn Ford Focus van Hoonigan Racing tot de opgave gedwongen was na een aanrijding. Maar Bakkerud toonde dat voor het vervolg van de titelstrijd 2017 er terdege rekening moet worden gehouden met hem, want een besttijd in de laatste heat katapulteerde hem meteen naar een vierde stek in de tussenstand, wat hem een plek op de voorste rij in één van de halve finales opleverde. Van daaruit stoomde hij door naar finale waarin hij derde werd.

Vierde werd Petter Solberg, die de Citroën DS3 ruilde voor een Volkswagen Polo tijdens de afgelopen winterperiode. PSRX krijgt steun van Volkswagen Motorsport en samen met de Zweed Johan Kristoffersson bereikte “Hollywood” de finale. PSRX was daarmee meteen het enige team dat zijn beide wagens in de finale zag. Kristoffersson werd daar wel zesde en laatste nadat hij slecht uit de startblokken kwam in die finale.

De Zweed Timmy Hansen redde min of meer de meubelen voor Peugeot-Hansen door met de 208 dan toch een finale in de wacht te slepen. De oudste van de Hansen-broers werd vijfde terwijl Kevin Hansen vrede moest nemen met een vijfde stek in de halve finale. Voor hun teamgenoot Sébastien Loeb verliep het Spaanse avontuur nog erger. Loeb leek na de zaterdag nog op weg naar de halve finales maar de traagste reekstijd wegens problemen in de derde reeks op zondagochtend sloeg de negenvoudig wereldkampioen rally helemaal uit koers. De Fransman zou een toptijd nodig hebben in de allesbeslissende reeks maar dat lukte helaas voor hem niet en zo verdween hij vrij anoniem uit de wedstrijd.

Guy Wilks werd als privé-rijder eerste reserve voor de finale nadat hij zijn halve finale als vierde afsloot. Hij was immers iets sneller dan Ken Block die vierde werd in de andere halve finale. Wilks blikte achteraf dan ook tevreden terug op zijn exploot en kijkt met vertrouwen hoopvol verder om met zijn VW Polo een finale te veroveren dit jaar.

Bij de Europese Supercars was het de Zweed Anton Marklund, vorig jaar nog WK-rijder, die zijn VW Polo naar de overwinning loodste. Onze landgenoot Michael De Keersmaecker eindigde 18de.De Zweedse Fiesta-rijder Philip Gehrman was de winnaar in de Touringcar-klasse. Steve Volders kende een heus pechweekend en diende zelfs verstek te geven voor de halve finales na motorproblemen.

Het weekend van 22 en 23 april gaat het naar Portugal (Montalegre), en ook daar kan het weer een belangrijke rol spelen.

You may also like
Dakar 2021: Ekström met X-Raid
WRX: FIA zoekt een nieuwe promotor
Extreme E: Abt Sportsline en CUPRA samen aan de start
WRX: Timmy Hansen wereldkampioen na een ware thriller

Leave a Reply