Home > #Hoofdnieuws > Topcasting voor WK rallycross!

Topcasting voor WK rallycross!

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”Tekst” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Zonet werd de line-up voor het wereldkampioenschap rallycross 2017 gepresenteerd. Die ziet er bijzonder indrukwekkend uit en bulkt van de rallycross- en andere vedetten.Het WK doet uiteraard ook ons land aan, met op 12 mei de Belgische manche in Mettet. De volledige kalender vindt u hier.

Een overzicht:

1. DA Racing (Peugeot 208)
Het Franse DA Racing van Andréa Dubourg schafte zich twee ex-Hansen-Peugeots aan om daarmee de strijd aan te gaan met de fabrieksteams. Het team is ambitieus, en dat mag. Want de Fransman Jean Baptiste Dubourg schitterde enkele jaren geleden door tijdens het WK in zijn eigen land te Lohéac een podium te behalen met een Citroën C4. Dubourg staat op de lijst als individueel rijder. De tweede Peugeot van het team zal sporadisch door Gregoire Demoustier (FIA GT, WTCC, … ) bestuurd worden. Demoustier start in Barcelona, Portugal, België, Canada en Zuid-Afrika.

2. PS RX (Volkswagen Polo)
Zonder meer een topformatie, want Solberg is uiteraard de wereldkampioen van 2014 en 2015 en deed ook in 2016 lange tijd mee voor de titel. De Zweed Johan Kristoffersson is dan weer de vice-kampioen van 2016 en behaalde voor VW Team Zweden een mooie overwinning in Lohéac (Frankrijk).

3. Hoonigan Racing Division (Ford Focus RS)
Ken Block ziet net als vorig jaar de Noor Andreas Bakkerud als teammaat en zal nog geen moment spijt hebben gehad van het telefoontje dat hij bij aanvang van 2016 pleegde met “Babyblue”.

4. MJP Racing team Austria (Ford Fiesta)
Een volledig nieuwe formatie bij het team van de Oostenrijker Max Pucher. Janis Baumanis en Timur Timeryanov maken plaats voor de Duitse ex-DTM-rijder Timo Scheider en de Zweed Kevin Eriksson. Scheider moet wel de wedstrijd in het Britse Lydden wegens andere verplichtingen aan zich voorbij laten gaan. Daar wordt hij vervangen door de Brit Andrew Jordan.

5. EKS (Audi S1)
Mattias Ekström bevestigde, ondanks de voortzetting van zijn DTM-carrière, zijn titel te zullen verdedigen. Een tijdje bleef het onduidelijk of de Fin Toomas Heikkinen zou blijven, maar even later werd bevestigd dat EKS in bijna ongewijzigde opstelling verder gaat onder het motto “never change a winning team”. Bijna ongewijzigd, want even later werd de Let Reinis Nitiss aangekondigd als derde rijder.

6. Team Peugeot-Hansen (Peugeot 208)
In navolging van EKS gaat ook Team Peugeot Hansen met dezelfde twee rijders door als in 2016, dat zijn niemand minder dan negenvoudig wereldkampioen Sébastien Loeb en de Timmy Hansen, de oudste zoon van teambaas Kenneth Hansen. Daarnaast wordt Kevin Hansen aangesteld als derde rijder. De jongste Hansen-telg is de regerend Europees kampioen bij de Supercars en wist in 2016 maar liefst vier van de vijf manches te winnen en bleef daarbij ervaren rijders als de Noor Tommy Rustad voor.

7. STARD (Ford Fiesta)
STARD, voluit Stohl Advanced Research and Development, zet onder de leiding van de Oostenrijker Manfred Stohl twee Ford Fiesta’s in. Die worden bestuurd door de Let Janis Baumanis en de Rus Timur Timerzyanov. Beide toonden afgelopen jaar hun snelheid in het Oostenrijkse team van Max Pucher. Stohl zelf heeft dan weer rallycross-ervaring opgedaan nadat hij in 2015 een Fiesta bestuurde voor het team van diezelfde Pucher.

8. Gronholm RX (Ford Fiesta)
Niclas Gronholm, afgelopen jaar nog actief bij OMSE, start binnen de eigen structuur van vader Marcus aan een nieuwe WK-campagne, en dat als individueel rijder.

9. Galli (Kia Rio)
Bij Gigi Galli wordt een tweede Kia Rio geprepareerd. De Hongaar Lucas Kornis (“Csucsu”) zal een volledig WK afwerken met de wagen waarmee Galli reeds in 2015 en 2016 sporadisch deelnam in het WK. Csucsu was afgelopen seizoen met een Supercar te zien in de Rallycross Challenge Europe èn in het Europees kampioenschap, dat met een ex-Pauwels Ford Focus. De Italiaan zelf zal pas later in actie komen, wanneer de tweede wagen opgebouwd is.

10. Guy Wilks
De Brit Guy Wilks kocht zich één van de overgebleven Marklund Polo’s van 2016 aan, meer bepaald die van Johan Kristoffersson, en plant een volledig WK-programma. Guy Wilks stuntte in 2015 in Lydden door bij zijn rallycrossdebuut een Mini van JRM meteen naar de finale te loodsen. Daarna nam Wilks sporadisch nog plaats achter stuur van de Mini voor datzelfde JRM.

Naast de permanente lijst mag u bij de diverse wedstrijden ongetwijfeld ook lokale helden verwachten als “wild cards”. En ook de Fransman Guerlain Chicherit gaf aan meerdere wedstrijden af te werken als voorbereiding op een WK-campagne met de Renault Mégane in 2018.
(tekst: Johan Dingenen, foto’s: fiarallycross)

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_image admin_label=”Afbeelding” src=”http://www.autosportwereld.be/wp-content/uploads/2017/03/Peugeot_Hansen_vlnr_Timmy_en_Kevin_Hansen_en_Loeb.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”] [/et_pb_image][et_pb_image admin_label=”Afbeelding” src=”http://www.autosportwereld.be/wp-content/uploads/2017/03/Dubourg.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”] [/et_pb_image][et_pb_image admin_label=”Afbeelding” src=”http://www.autosportwereld.be/wp-content/uploads/2017/03/Niclas-Gronholm.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”] [/et_pb_image][et_pb_image admin_label=”Afbeelding” src=”http://www.autosportwereld.be/wp-content/uploads/2017/03/Guy-Wilks.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”] [/et_pb_image][et_pb_image admin_label=”Afbeelding” src=”http://www.autosportwereld.be/wp-content/uploads/2017/03/Johan-Kristoffersson-en-Solberg.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”] [/et_pb_image][et_pb_image admin_label=”Afbeelding” src=”http://www.autosportwereld.be/wp-content/uploads/2017/03/start.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”] [/et_pb_image][et_pb_image admin_label=”Afbeelding” src=”http://www.autosportwereld.be/wp-content/uploads/2017/03/Nitiss-zien-we-bij-het-EKS-kampioenenteam.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”] [/et_pb_image][et_pb_image admin_label=”Afbeelding” src=”http://www.autosportwereld.be/wp-content/uploads/2017/03/fia-rallycross.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”] [/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

You may also like
WRX en Euro RX: enkele kalenderwijzigingen
Belcar 2023: met AC Motorsport
Dakar 2023: Loeb voor zijn zesde, Al-Attiyah op weg naar zege
Dakar 2023: Chicherit wint, Sainz verliest leiding

Leave a Reply