Home > Electric > FE Berlijn: stemmen na de race

FE Berlijn: stemmen na de race

Na afloop van de spannende FE-finale in Berlijn spraken wij met kersvers wereldkampioen Nyck de Vries (Mercedes), Mercedes teambaas Ian James, bronzen medaille-drager Jake Dennis (BMW) en natuurlijk onze landgenoot Stoffel Vandoorne (Mercedes).

“Het was een apart weekend voor mij. Gisteren had ik een lekke band, toen eindigde ik laatste. Vandaag heb ik het kampioenschap gewonnen. Ik ben er mij bewust van dat we veel geluk hebben gehad met wat er allemaal is gebeurd. Ik had een goede start, maar heb toch wel wat plaatsen verloren door het ongeval van Mitch en Edoardo. Het is wel jammer voor hen, gezien beiden de titel meer dan verdienden. Ik ben een beetje verwonderd dat ik de race heb kunnen uitrijden. Gisteren, maar vandaag nog meer had ik het gevoel een doel op mijn rug te hebben. Mijn eerste reactie bij het horen dat ik het kampioenschap had gewonnen, was dan ook eerder teleurgesteld. Ik wil racen en vechten voor de overwinning, maar niet op deze manier. Sommige rijders waren gewoon onacceptabel agressief en het respect was ver te zoeken. Gelukkig heeft dit geen invloed gehad op mijn resultaat. Deze frustraties verdwenen echter snel toen iedereen me feliciteerde en werd ik zelfs emotioneel. Het is tien jaar geleden dat ik nog kampioen werd in het karten, twee jaar geleden toen ik F2-kampioen werd. Deze overwinning is meer dan verdient voor het team. Het is een competitief kampioenschap en het toont dat consistentie loont. We waren niet bezig met de puntentelling, maar bleven vasthouden aan onze aanpakt. Elke race opnieuw proberen optimaliseren”, aldus een glunderende wereldkampioen.

Een tevreden teambaas

Ook Mercedes teambaas Ian James is tevreden met de titel: “Nyck is veel te bescheiden over zijn overwinning. Het is gewoon een fantastische rijder. Ik heb nooit getwijfeld over zijn kunnen en deze titel is dan ook meer dan verdiend. Vandaag toont ook gewoon het mooie van dit kampioenschap. Het is zo onvoorspelbaar. Soms heb je echt pech, maar soms word je dan toch nog wereldkampioen. Als team hebben we meer dan 125 jaar aan motorsport geschiedenis. Om dan als eerste ooit de wereldkampioen te mogen leveren, is dat zeker mooi meegenomen”.

De Vries zijn teamgenoot, Stoffel Vandoorne had niets dan lof over de overwinning van zijn teamgenoot, maar was zelf ook best tevreden over zijn eigen prestaties: “Het was een moeilijk begin van de race vandaag. Ik had moeite met het managen van de banden waardoor ik pace te kort kwam en ik snel moest zijn om een gat te vinden voor de attack mode. De eerste vijftien ronden heb ik hier toch plaatsen mee verloren. Na de safety car ging alles gelukkig een stuk beter. Ik heb het maximale eruit gehaald en een derde plaats was het meest haalbare. Ik heb mezelf dus niets te verwijten”. Over zijn negende plaats in het kampioenschap heeft Stoffel de volgende mening: “De negende plaats zegt niets over over mijn kunnen. Ik ben gewoon veel punten verloren door zaken waar ik zelf niets aan kon doen. Neem nu de diskwalificatie in Valencia of de vele incidenten dit seizoen. Ook in Londen liep het niet van een leien dakje. Had ik die punten gehaald, dan had het kampioenschap er helemaal anders uitgezien”.

Een rookie op het podium

Tenslotte spraken we ook nog met een uitgelaten Jake Dennis: “Ik kan niet beschrijven hoe blij ik, als rookie, ben met deze derde plaats in het kampioenschap. Niemand kende mij voor ik in de FE kwam. Ik ben BMW en Andretti dus heel erg dankbaar voor de kansen die ze mij gaven. De wagen was goed doorheen het volledige seizoen. We mogen hier dus van genieten! Zeker na de race die we vandaag reden. Na de herstart hoorde ik een vreemd geluid vanuit de versnellingsbak of aandrijflijn. Enkele seconden later blokkeerde dan mijn achteras en betekende dit het einde van de race voor mij. Om dan toch nog op het podium te staan in het kampioenschap is een onbeschrijfelijk gevoel. Na het feestje van vanavond verschuift onze focus naar volgend jaar. Elke race leren we bij en dat moeten we proberen doortrekken naar seizoen acht”.

Fijn nieuws uit de paddock

Ten middin van de festiviteiten komt ook het nieuws naar buiten dat zowel Nyck de Vries als Stoffel Vandoorne volgend jaar opnieuw zullen strijden voor het Mercedes-Benz EQ Formula E Team. Beide rijders hebben nog een jaartje bijgetekend bij de Duitse renstal.

You may also like
In een notendop: HR-nieuws uit de autosport
Formula E Kaapstad: da Costa wint spannende afvalrace
Formula E Kaapstad: Sacha Fenestraz op Pole
Formula E Kaapstad: alles wat u moet weten