Home > Electric > FE Berlijn: alles wat u moet weten voor de seizoensfinale

FE Berlijn: alles wat u moet weten voor de seizoensfinale

Dit weekend worden in Berlijn de laatste twee races van het 2020-2021 FIA Formula E Wereldkampioenschap verreden. Op zondag weten we dan eindelijk wie de allereerste wereldkampioen in de geschiedenis van de FE wordt.

Met achttien rijders die nog kans maken op de titel, ligt het volledige kampioenschap nog volledig open. Op dit moment staat Nyck de Vries (Mercedes) bovenaan het klassement met 95 punten. Hij wordt op de hielen gezeten door Robin Frijns (Envision Virgin) met 89 punten op de tweede plaats en Sam Bird (Jaguar) met 81 punten op de derde plaats. Meteen daarna volgen Jake Dennis (BMW), António Félix da Costa (DS Techeetah) en Alex Lynn (Mahindra). Nyck Cassidy (Envision Virgin), Mitch Evans (Jaguar), Edoardo Mortara (Venturi) en René Rast (Audi) sluiten de top tien af.

Ook onze landgenoot, Stoffel Vandoorne (Mercedes), is nog in de running voor de eerste plek. Hij staat nu dertiende met 63 punten. Mercedes heeft de voorbije jaren al telkens goed weten scoren. Stoffel is dan ook enthousiast en heeft goede vooruitzichten voor het weekend: “Wel, kom maar op! Het is Berlijn en de laatste ‘double header’ van het seizoen. Ik kijk erg uit naar dit raceweekend, want zoals je je misschien herinnert, hebben zowel ikzelf als het team nog goede herinneringen aan vorig jaar, toen ik mijn eerste overwinning in de Formule E behaalde. Nyck bezorgde ons ook onze eerste één-twee-overwinning met P2 in de seizoensfinale. Het circuit is ons in het verleden goed bevallen en ik kijk er na de twee rondes in Londen echt naar uit. Hopelijk heb ik in Berlijn wat meer geluk, zodat ik het seizoen op een hoog niveau kan afsluiten. Het wereldkampioenschap ligt nog helemaal open. Ik sta een beetje onderaan, dus mijn taak zal zeker niet gemakkelijk zijn, maar ik heb niets te verliezen en kan alleen maar winnen, daarom ga ik met een open geest en een helder hoofd het weekend in, in de hoop om twee goede resultaten neer te zetten”.

Een race tegen de klok

Beide races van dit weekend zullen verreden worden op het tarmac van de voormalige Tempelhof Luchthaven. Op zaterdag zullen we op de traditionele, met de klok mee, lay-out rijden. Na de race op zaterdag heeft de crew dan de lastige taak om in minder dan vijftien uur de lay-out en lichtpanelen aan te passen voor de race op zondag. Deze wordt immers tegen de klok in verreden. De twaalf teams en hun 24 rijders zullen over een lengte van 2,4km strijden voor de overwinning en dit voor een publiek met maar liefst 10.000 fans!

Track lay-out Berlijn E-Prix © FIA Formula E

Tenslotte is het dit weekend ook de laatste keer dat BMW en Audi aan de startlijn zullen komen. Beide teams hebben immers laten weten dat het FE-verhaal voor hen ten einde is. Voorlopig is het nog onduidelijk of hun rijders, Jake Dennis, Maximilian Günther, René Rast en Lucas di Grassi volgend jaar nog in actie zullen komen.

De veertiende race van het seizoen start zaterdag om 14u04. Op zondag start de actie iets later om 15u34.

You may also like
In een notendop: HR-nieuws uit de autosport
Formula E Kaapstad: da Costa wint spannende afvalrace
Formula E Kaapstad: Sacha Fenestraz op Pole
Formula E Kaapstad: alles wat u moet weten