Home > F1 > F1: wat gebeurt er in de vrije trainingen?

F1: wat gebeurt er in de vrije trainingen?

Wie geen complete F1 fanaat is laat waarschijnlijk de vrijdagse vrije trainingen aan zich voorbijgaan, want pas op zaterdag en zondag, met de kwalificaties en de race, gaat het om de knikkers. Toch?

(foto: archief ©W.Bouchez)

De basis voor de prestaties op die racedagen wordt uiteraard veel eerder gelegd. In de tests voor het seizoen begint, in de fabriek, maar toch ook vanaf de allereerste vrije training op vrijdag.

De eerste sessie, FP1, begint meestal met een aantal installatierondes. De gegevens van de motor worden dan gelezen en er wordt gekeken of belangrijke componenten zoals versnellingsbak en ophanging naar behoren functioneren. Belangrijk want vaak zijn dit de eerste rondes van de bolide nadat die weer werd opgebouwd. FP1 is ook de uitgelezen sessie om tests te doen. Onderdelen die vanuit de fabriek werden ontwikkeld en meegebracht worden nu getest. Enkele rondes met het oude onderdeel om een referentie te zetten, en dan enkele rondes met het nieuwe onderdeel om te kijken of er vooruitgang werd geboekt. Het is dus niet ongewoon om rijders reeksen van snelle en trage rondes te zien afleggen.

FP2 en FP3: race en kwalificatie voorbereiden

Op vrijdagnamiddag, in FP2, worden de racesimulaties afgewerkt. De wagen wordt in race-afstelling gezet en de rijders werken langere reeksen aan rondes af, met een hogere lading aan brandstof en de voorspellingen voor de race worden geëxtrapoleerd, strategieën worden bepaald aan de hand van de gegevens die de ingenieurs halen uit de afgelegde rondes.
In FP3, op de zaterdagochtend, wordt de wagen dan geoptimaliseerd voor de kwalificatie, met minder brandstof aan boord, zachtere banden en de motor in de best presterende stand.

Het programma dat de teams afwerken in de vrije trainingen is zeer rigoreus en het is dan ook niet ondenkbaar dat het wordt verstoord. Dat kan door een omslag in het weer of door problemen binnen het team: defecte onderdelen, ongevallen of het feit dat een team beslist zich te richten op een ander aspect binnen het weekend, bijvoorbeeld op race-performance. Het zijn allemaal redenen die de vrije sessie er anders kunnen doen uitzien voor een team.