Home > Moto > MotoGP > In een notendop: MotoGP (Misano 2, zondag)

In een notendop: MotoGP (Misano 2, zondag)

• MotoGP – Een Valentino Rossi die al vroeg in de wedstrijd op zijn eentje valt en later opgeeft. Morbidelli (Petronas Yamaha SRT), vorige week nog winnaar, die in de openingsronden omver gemaaid wordt door de Agusta van Aleix Espargaro. Een Francesco Bagnaia (Pramac Racing Ducati) die souverein op zijn eerste zege lijkt af te stormen maar dan onverklaarbaar tegen de vlakte gaat. En tenslotte een Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT) die wegens track limits zijn podium moet inruilen voor een vierde plaats. Het ontbrak weer niet aan drama en onverwachte ontknopingen in de tweede afspraak van de MotoGP op Misano. Wat overbleef was Maverick Viñales (Monster Energy Yamaha MotoGP), eindelijk winnaar dit seizoen, de zesde verschillende winnaar al op 7 races! Achter hem stonden een sterke Joan Mir (Team Suzuki Ecstar) en een uitstekende Pol Espargaro (Red Bull KTM Factory Racing) op het podium. En ongelooflijk genoeg blijft Andrea Dovizioso (Ducati Team), vandaag slechts achtste, nog aan de leiding van het kampioenschap met 84 punten. Vinales (83), Quartararo (83) en Mir (80) schuiven echter korter bij.

• MotoE – Dominique Aegerter (Dynavolt Intact GP) werd al in de openingsronde onderuit geveegd door een vallende Tommaso Marcon (Tech 3 E-Racing). Maar daarop had een ontketende Matteo Ferrari (Trentino Gresini MotoE) niet gewacht om naar de leiding te stormen en deze elektrische wedstrijd afgetekend te winnen. Naast hem mochten Mattia Casadei (Ongetta SIC58 Squadra Corse) en Jordi Torres (Pons Racing 40) mee op het podium. Meer pech voor onze landgenoot Xavier Simeon (LCR E-Team) die nadat hij gisteren uit de wedstrijd werd gereden, vandaag vanuit de pitlane moest starten met technische moeilijkheden. Met een verre 14de plaats mag hij stilaan elke hoop op een goede klassering opbergen. Ferrari komt nu met nog één weekend te gaan, voor vier punten aan de leiding van de tussenstand, voor Aegerter.

• Moto2 – Een race die eerst werd stilgelegd wegens een beginnende regenbui, dan werd hervat met alle rijders op slicks (wegens…een droge baan) en eens de herstart werd gegeven dan weer werd stilgelegd omdat de regenbui dan toch losbrak… Het zorgde voor wat geharrewar en om het strakke tijdschema niet in de war te brengen, werd de Moto2 race gereduceerd tot een sprint van 10 ronden. Een agressief voorsteek maneuver van Enea Bastianini (Italtrans Racing Team) bracht op. De Italiaan kon zich daarna los rijden en won overtuigend de wedstrijd. Achter hem werd Marco Bezzecchi (SKY Racing Team VR46) tweede en Sam Lowes (EG 0,0 Marc VDS) derde. Luca Marini (SKY Racing Team VR46) zakte aanvankelijk verder weg maar eindigde alsnog als vierde en behoudt nog maar net zijn leidersplaats in het kampioenschap, met vijf punten overschot op Bastianini.

• Moto3 – Een gespierde race, zoals we van het jonge geweld gewoon zijn. Maar soms rijden ze elkaar al eens in de wielen. Dat gebeurde toen Celestino Vietti (SKY Racing Team VR46) iets te overmoedig naar de leiding wou in de laatste ronde en zo leider Jaume Masia (Leopard Racing) naar een zesde plaats weg duwde. De lachende derde was Romano Fenati (Sterilgarda Max Racing Team) die zo naar de leiding vloog en met een totaal van 12 zeges in zijn carrière in de Moto3, nu de absolute zegerecordhouder is in de categorie. De 24-jarige Italiaan ging uiteindelijk voor aan Celestino Vietti (SKY Racing Team VR46) en aan Ai Ogura (Honda Team Asia). Onze landgenoot Barry Baltus (CarXpert PruestelGP KTM), die voor het eerst naar Q2 kon en als 18de startte, eindigde op de 22ste plaats. Albert Arenas (Gaviota Aspar Team Moto3), vandaag vierde, klampt nog vast aan de leiding in het kampioenschap voor twee puntjes op Ogura.