Home > Rally > Divers > Rally: de Skoda Fabia Rally2 Evo als reddende engel

Rally: de Skoda Fabia Rally2 Evo als reddende engel

Een half dozijn airbags en het Advanced Driver Assistance Systems (ADAS), het zijn enkele van de belangrijkste veiligheidsvoorzieningen in de wegversie van de Skoda Fabia. Maar in de voor de rallysport ontwikkelde Skoda Fabia Rally2 Evo, zijn deze systemen uiteraard niet voorhanden. Maar wat als het dan toch eens misgaat?

foto’s: Skoda Press

Electronisch aangestuurde systemen, zoals in een normale straatwagen, zouden te gevoelig zijn aan de ruwe omstandigheden waarin een rallywagen zich beweegt: onverharde wegen, G-krachten, afslijtende banden, putten en jumps… In een rallywagen moeten de ontwerpers tellen op puur mechanische bescherming, uiteraard onderworpen aan de strengste regelgeving.

Maar wat dan als je dan toch van de baan gaat in een Fins bos met bomen aan beide zijden van de weg? Extra stalen balken, zespuntsgordel, race-zetels, hans systemen, rolkooi en kreukelzones van koolstofvezel en schokabsoberend schuim: deze elementen verzekeren de beste overlevingskansen voor de bemanning in de cockpit van de Skoda Fabia rallywagen. Rijder en copiloot worden omringd door liefst 34 meter aan stalen buizen van 35 over 40 tot 50mm dik. Er zijn dwarse verstevigingsbalken en de ramen zijn van poly-koolstofverbindingen en makkelijk zonder werktuigen te verwijderen. Composietpanelen en schokabsorberend schuim beschermen verder.

Professionele rijders zitten ingestopt in hun individueel ontworpen racezetels, ingesnoerd in een zespunts-veiligheidsgordel. De uitstekende zijkanten van de zetel (de “oren”) vangen laterale schokken op en het HANS systeem beschermt hoofd en nek bij een frontale impact. Daarenboven beschikt men nog over een brandblussysteem, buiten de normale brandblussers, met spuitmonden die gericht zijn op de bemanning, een systeem dat desnoods het gehele motorcompartiment onder het schuim zet. Dat systeem kan ook van buitenaf worden bediend, door een baanpost bijvoorbeeld.

De veiligheidsvoorzieningen in de wagen en hun persoonlijke uitrusting zorgen ervoor dat de bemanning van de Skoda Fabia Rally2 Evo, toch een van de populairste rallywagens, ingeval het misgaat toch de beste overlevingskansen heeft.