Home > #Hoofdnieuws > WRC Zweden: het weer wordt bepalend

WRC Zweden: het weer wordt bepalend

Zweden is de tweede afspraak op de kalender van het WRC 2020, een tweede afspraak die lang onzeker was. De reden is het weer dat net als de voorbije jaren te zacht is en dus te weinig harde ondergrond en sneeuw oplevert. De organisatoren hebben de rally ingekort, naar goed 180 kilometer tegen de chrono en dat uitsluitend in de regio ten noorden van het rallycentrum in Torsby.

Kort samengevat zijn er nog vier proeven en twee showproeven verspreid van donderdagavond tot zondagmiddag. De deelnemers leggen de vier proeven tweemaal af, de showproef in Torsby eveneens tweemaal en de rally start met een showproef in Karlstadt die eenmaal wordt verreden. Elfmaal wordt er dus tegen de klok gereden.

https://www.autosportwereld.be/2020/02/06/wrc-zweden-timing-bekend/
De actie vindt vooral in de voormiddag plaats

De rally van Zweden is ook de tweede afspraak tussen de titelpretendenten, die met zeer diverse gevoelens uit de Monte-Carlo vertrokken. Sébastien Ogier kijkt “naar de wedstrijd uit, omdat ik er van hou en omdat ik dit jaar een iets andere startpositie zal hebben. Ik denk dat we er weer sterk gaan presteren.

De concurrentie voor de Fransman komt uiteraard ook van binnen het eigen team Toyota. Elfyn Evans startte opvallend goed in de Monte-Carlo, verloor zijn tweede plaats in extremis nog aan kopman Ogier, maar weet wat hij kan. “De wagen voelde tijdens de wintertesten goed aan. Nu zal de startpositie in Zweden erg belangrijk zijn en de weersomstandigheden zullen een grote rol spelen. Bij losse sneeuw zijn de wagens achteraan meer in het voordeel.” Wat we van Ford mogen verwachten is onzeker, maar de Finnen starten achteraan en kennen de omstandigheden, dus wie weet spelen Esepekka Lappi en Teemu Suninen alsnog mee voor het podium.

Hyundai weer voor winst

Als de latere starters een voordeel hebben, dan geldt dat zeker voor Ott Tänak en Craig Breen. Beide Hyundai-rijders komen zonder punten naar Zweden en starten dus achteraan op de eerste dag. Ott Tänak lijkt alvast hersteld van de fysieke en mentale schade na zijn crash in de Monte Carlo: “We hebben een goede les geleerd en ik hoop dat we in Zweden een goed resultaat kunnen neerzetten.

Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul op weg naar de derde plek in 2019

Thierry Neuville, de WK-leider, hoopt vooral op sneeuw, “want een rally van Zweden zonder sneeuw en sneeuwmuren is vooral heel snel en dus weinig interessant. We moeten echt hopen op sneeuw, ook omdat met de smalle nagelbanden rijden op gravel, behoorlijk verraderlijk kan zijn. Ik kruis mijn vingers opdat we sneeuw zouden krijgen!” Herinneren we er aan dat Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul de wedstrijd in 2018 al wonnen en afgelopen seizoen derde werden. Naast de Hyundai-rijders, zien we geen andere Belgen aan de start verschijnen.

Weersverwachtingen

You may also like
In een notendop: ERC en WRC
In een notendop: rally
WRC Mexico: tien WRC’s en zestien WRC2
WRC 2024: met Letland op de kalender