Home > Industrie > Nissan LEAF NISMO RC raast over Circuit Ricardo Tormo

Nissan LEAF NISMO RC raast over Circuit Ricardo Tormo

Nissans toonaangevende expertise op het vlak van elektrische voertuigen en de verregaande autosportervaring van Nissan Motorsport worden op ultieme wijze verenigd in de Nissan LEAF NISMO RC. Deze spectaculaire raceauto demonstreert de kracht, de innovatie en het rijplezier van de elektrische aandrijftechniek van Nissan. De elektrische racewagen is voor het eerst te zien in Europa op het Circuit Ricardo Tormo in het Spaanse Valencia.

De nieuwste versie van de Nissan LEAF NISMO RC is voorzien van vierwielaandrijving en levert ruim twee keer zo veel vermogen en koppel als de vorige NISMO RC uit 2011, die gebaseerd is op de eerste generatie LEAF. De racewagen levert een vermogen van 237 kW (322 pk) en 640 Nm koppel dat direct vanaf stilstand beschikbaar is. Daarmee accelereert de LEAF NISMO RC in slechts 3,4 seconden van 0 naar 100 km/u. De auto maakt grotendeels gebruik van dezelfde techniek als de productieversie van de Nissan LEAF die met een totale verkoop van 450.000 exemplaren sinds 2010 is uitgegroeid tot de bestverkochte EV ter wereld.

De Nissan LEAF NISMO RC is niet alleen gebouwd voor de show. Het model fungeert ook als testvoertuig voor de ontwikkeling van toekomstige technologie en om het potentieel van Nissans aandrijftechniek verder te vergroten. In de NISMO RC worden de mogelijkheden van een aandrijflijn met twee elektromotoren en vierwielaandrijving onderzocht.

Expertise
“Door de expertise van Nissan op het gebied van elektrisch rijden en ruim zestig jaar autosportervaring van NISMO met elkaar te verenigen, hebben we een unieke auto gecreëerd … elektrisch en opwindend”, zegt Michael Carcamo, Nissan Global Motorsport Director.

Niet alleen de NISMO RC, maar elke LEAF wordt gekenmerkt door een felle reactie op het stroompedaal en een onmiddellijke acceleratie – een onvermijdelijke eigenschap van een elektrische auto omdat een elektromotor direct vanaf stilstand zijn maximumkoppel levert.

Handig e-Pedal

De Nissan LEAF wordt geleverd in twee versies, waarbij de LEAF e+ een 40% grotere actieradius biedt. Een bijzondere eigenschap van elke Nissan LEAF is het in- en uitschakelbaar e-Pedal. Hiermee kan de bestuurder niet alleen accelereren, maar ook remmen en de auto tot stilstand brengen door het pedaal los te laten. Het reguliere rempedaal fungeert als back-up wanneer extra remkracht vereist is. Dankzij de optimale feedback zorgt het e-Pedal voor een soepeler rijgedrag en een perfect gevoel van controle.

“Wie ooit met een Nissan LEAF heeft gereden, weet hoe leuk het is om ermee te rijden”, zegt Helen Perry, Head of Electric Vehicles bij Nissan Europe. “De LEAF e+ voegt daar nog meer opwinding aan toe met een indrukwekkende motor van 215 pk, die in combinatie met een grotere batterij en het e-Pedal, de LEAF nog aantrekkelijker maakt. Deze topversie was dan ook een groot succes bij de klanten en maakt 20% uit van alle LEAF-verkoop.”

(persbericht)