Vandaag stellen negentien ingenieursstudenten van de KU Leuven hun splinternieuwe zonnewagen voor. Op exact één jaar tijd ontwierpen, produceerden en assembleerden ze de wagen die volledig aangedreven wordt door zonne-energie. Voor het ontwerp van de achtste zonnewagen gingen de studenten tot het uiterste, waardoor deze nog kleiner is dan haar voorganger. In oktober neemt het team deel aan het wereldkampioenschap voor zonnewagens in Australië waar ze mikken op de eerste plaats.
Het Agoria Solar Team bouwt om de twee jaar een nieuwe zonnewagen met als doel het nog beter te doen dan hun voorgangers tijdens het wereldkampioenschap in Australië. Vandaag reed de nieuwe wagen, genaamd BluePoint, haar eerste meters op het C-mine plein tussen de twee oude mijnschachten. Met deze locatie willen de studenten het contrast tussen energieopwekking van vroeger en nu in de verf zetten.
De BluePoint is de achtste Belgische zonnewagen en is ook meteen de meest aerodynamische wagen van België. Om de luchtweerstand zo laag te krijgen werd de vorm van de wagen zes maanden lang verbeterd.
“We zijn trots op het resultaat dat we bereikt hebben. Tijdens de hele race van 3000 kilometer door Australië zal het verbruik van de BluePoint volgens de berekeningen equivalent zijn aan 7 liter diesel”, aldus Emmerick Vandervelpen, aerodynamisch ingenieur in het Agoria Solar Team.
Buiten de verbeteringen op aerodynamisch vlak, zijn er ook enkele innovaties in de BluePoint. Het is bijvoorbeeld de eerste keer dat de studenten het zonnepaneel zelf ontwikkelen. In het verleden kocht het Belgische Solar Team dit altijd aan. Door het paneel zelf te maken, heeft het team meer controle over het productieproces. Dit jaar selecteren ze zelf de geschikte zonnecellen, verbinden ze deze met elkaar en omhullen ze de cellen met een beschermende laag. De zonnecellen zijn enorm breekbaar waardoor dit een zeer moeilijk proces is. Nelis Geurts, verantwoordelijke voor het zonnepaneel in het team:
“De zonnecellen zijn heel wat efficiënter dan diegenen die je ziet liggen op de daken in de straat. Ze worden ook gebruikt op satellieten en het volledige paneel kost evenveel als een Lamborghini.”
Bij het ontwerp van de nieuwe zonnewagen zijn de ingenieursstudenten tot het uiterste gegaan. Met een oppervlakte van 2,6 m² is het zonnepaneel van de BluePoint even groot als dat van haar voorganger, de Punch 2. Toch is de nieuwe wagen smaller waardoor de luchtweerstand lager is maar er ook minder plaats is voor de mechanische componenten. Zo is de ruimte tussen de wielen en de carrosserie van de wagen op bepaalde plaatsen slechts enkele millimeters. Ook de piloot heeft minder bewegingsruimte.
“Om onnodige plaatsverspilling tegen te gaan is de wagen letterlijk op mijn maat gemaakt. Mijn heupen en schouders passen er perfect in”, zegt Inge Habets, pilote van het Solar Team.
Op 13 oktober staat de Belgische zonnewagen aan de start van de Bridgestone World Solar Challenge. Dit is het wereldkampioenschap voor zonnewagens waarin de BluePoint 3021 kilometer dwars door de Australische woestijn zal rijden. Met 53 studententeams van over de hele wereld is er deze editie een recordaantal inschrijvingen. Het Belgische team is vastberaden om als eerste over de finishlijn te rijden. Door de derde plaats in 2017 en de eerste plaats in de meest extreme race voor zonnewagens in Chili vorig jaar, is deze ambitie enkel gegroeid.
“Heel het team heeft één jaar lang alles gegeven. We zijn nu helemaal klaar voor het wereldkampioenschap en mikken op de eerste plaats in Australië“, aldus Willem-Jan Claes, teamleider van het Agoria Solar Team.
(persbericht)