Home > F1 > China 1000: de 750ste Grand Prix is die van… China

China 1000: de 750ste Grand Prix is die van… China

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.19.9″][et_pb_row _builder_version=”3.19.9″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.19.9″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text admin_label=”Tekst” _builder_version=”3.19.9″]

Veertig jaar gingen er voorbij van de eerste Grand Prix in 1950 tot de 500ste in Australië in 1990. De volgende 250 Grand Prix namen slechts 15 jaren in beslag om tot stand te komen. De Chinese Grand Prix in 2005 werd de 750ste wedstrijd van het WK Formule 1.

China. Het was het ultieme land om nog te veroveren voor de Formule 1. Een oneindige afzetmarkt voor de Westerse producten. In 2005 is de F1 voor de tweede maal te gast op het circuit van Shanghai. Erg spraakmakend is de wedstrijd niet. Fernando Alonso pakt vanop pole een makkelijke zege voor Raikkonen (McLaren-Mercedes) en haalt in zijn vierde jaar in de F1 zijn allereerste wereldtitel. Aan Renault schenkt hij hun eerste titel als constructeur. In de 1000ste Grand Prix, die van China in 2019 zullen we Alonso niet meer zien. De Spanjaard hield het voor bekeken na 18 jaar in de F1. Wel nog steeds erbij is…Kimi Raïkkonen! 

De 1000ste Grand Prix zit eraan te komen. Slechts 14 jaar is er nodig geweest om de volgende sprong van 250 Grand Prix te maken en dat heeft alles te maken met een toenemende mondialisering. Bijkomende races in het Midden-Oosten en Azië, tot 21 races per seizoen… Het wordt er voor F1 rijders, ondertussen een speciaal soort mensen, er zeker niet eenvoudiger op.

(foto: wikipedia/credit: Tinou Bao under CC BY 2.0)

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.19.9″][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”3.19.9″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text _builder_version=”3.19.9″]

DE WERELD IN 2005

We lieten u achter in 1990, in een wereld waar oude tegenstellingen verdwenen en nieuwe conflicten zich begonnen te vormen. In 2005 komen we terecht in een veranderde wereld. De Sovjet-Unie is ondertussen weer gewoon Rusland geworden. Zoon Bush treedt aan voor een tweede ambtstermijn als president van de VS. In 2005 leeft men nog steeds met de naweeën van “nine eleven” en de aanslagen op het WTC. De Verenigde Staten zijn nog steeds betrokken in oorlogen in Irak en Afgahistan. En de wereld? Wel die is ondertussen digitaal geworden, het internet is niet meer weg te denken, sexting en ramsonware zijn nieuw in de woordenboeken. Het Facebook platform, amper een jaar eerder gestart, wint in recordtempo zieltjes. U wil een datum om aan te strepen in uw agenda? Probeer dan misschien wel 23 april 2005, want dan verschijnt “Me at the zoo“, het alleerste filmpje op … You Tube! Kan u zich nog een wereld herinneren waar de diverse social media niet aanwezig waren? Vroeg op het jaar trouwens werd in Japan het Kyoto protocol in voege gebracht, een overeenkomst die de uitstoot van CO2 moest beperken en dat was een eerste aanzet voor een weer geheel nieuw probleem: het veranderende klimaat op onze planeet.

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”3.19.9″]

DE JUKEBOX

Was de jukebox in 1990 al een verouderd apparaat, in 2005 zijn de discman en de walkman dit ook. Ondertussen kan iedereen een playlist van honderden nummers op een minuscule MP3 speler zetten. In de hitlijsten een vreemde mix van nationale en internationale nummers. Laura Lynn werd 1000 maal belogen, de meiden dweepten met James Blunt, onder invloed van de ringtones zien we een aantal vreemde dieren als kleine krokodillen en gekke kikkers opduiken en sommige artiesten hebben bandnamen die even lang zijn als de teksten van hun nummers… Maar als de Chinese Grand Prix gereden wordt op 14 oktober 2005 neuriën we met z’n allen voor de 14de week op rij mee met de absolute tophit van het moment: Kuma hé van K3, nog steeds in de orginele bezetting!

James BluntYou’re Beautiful

K3Kuma Hé

Crazy FrogAxel F

Bob Sinclar presents Goleo VI featuring Gary “Nesta” PineLove Generation

SchnappiDas Kleine Krokodil

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”3.19.9″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_image src=”http://www.autosportwereld.be/wp-content/uploads/2019/04/1200px-Alonso_US-GP_2004.jpg” _builder_version=”3.19.9″][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”3.19.9″]

DE RENAULT R25

In 1990, op de 500ste Grand Prix was Ayrton Senna er nog bij. Zijn dood in 1994 schokte de F1 wereld en er kwam een ommezwaai naar meer veiligheid en meer controle. Dat had zijn weerslag op het ontwerp van de wagens. De focus werd verlegd naar veiligheid en downsizing. 2005 was het laatste jaar van de hoogtoerige V10 motoren. Vanaf het daaropvolgende jaar zou er worden overgegaan naar V8 motoren. En naar KERS, energie-recuperatie en op termijn beperkingen op aerodynamica. De Renault R25 waarmee Alonso het wereldkampioenschap won is een typische machine van die periode. De F1 bolides zijn krachtiger dan ooit en verworden tot hoogtechnologische machines. Met een ondertussen standaard koolstofvezel monocoque chassis, met veel aerodynamische tierlantijntjes, met halfautomatische versnellingsbakken maar nog steeds met een atmosferische zuigermotor. De drieliter V10 Renault RS25 levert 900 pk bij 19000 t/min. Het maakt de wagen bloedsnel, bochtenvast als nooit tervoren en veiliger dan een F1 wagen ooit is geweest.

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”3.19.9″]

IN DE CINEMA

Wie “culturele” cinema wil, die moet in 2005 naar de Oscar-winnende “Million Dollar Baby”, een drama van Clint Eastwood over de bokswereld, en de Oscar winnaar van het jaar. De meest besproken film is dan zonder twijfel weer “Brokeback Mountain” over homosexualiteit in het cowboy milieu. Die prent zou het daaropvolgende jaar in de prijzen vallen. Maar de dollars aan de kassa rollen naar spectaculaire fantasy sagen met voorop “Harry Potter and the Goblet of Fire”, gevolgd door “Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith” en “The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe”, van de Disney Studios. Voor het overige is het publiek tuk op remakes van oudere films. Zo zien we Tom Cruise in een remake van de klassieker van Orson Wells, “War of the Worlds”, een betoverende Jessica Lange in “King Kong” en een vreemde Johnny Depp in “Charlie and the Chocolate Factory”.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.19.9″][et_pb_column type=”1_4″ _builder_version=”3.19.9″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_image src=”http://www.autosportwereld.be/wp-content/uploads/2019/04/Million_Dollar_Baby_poster.jpg” _builder_version=”3.19.9″][/et_pb_image][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_4″ _builder_version=”3.19.9″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_image src=”http://www.autosportwereld.be/wp-content/uploads/2019/04/Harry_Potter_and_the_Goblet_of_Fire_Poster.jpg” _builder_version=”3.19.9″][/et_pb_image][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_4″ _builder_version=”3.19.9″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_image src=”http://www.autosportwereld.be/wp-content/uploads/2019/04/War_of_the_Worlds_2005_poster.jpg” _builder_version=”3.19.9″][/et_pb_image][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_4″ _builder_version=”3.19.9″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_image src=”http://www.autosportwereld.be/wp-content/uploads/2019/04/Brokeback_mountain.jpg” _builder_version=”3.19.9″][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

You may also like
De autosport dit weekend: startlicht voor de eenzitters
In een notendop: F1
F1 Bahrein: Drugovich vervanger voor Stroll
F1 Bahrein: wat leren de testdagen ons?