Home > #Hoofdnieuws > WRC Monte-Carlo: Ogier versus Neuville voor de zege

WRC Monte-Carlo: Ogier versus Neuville voor de zege

De 87ste Monte-Carlo heeft weer alle ingrediënten van een klassieker. De wegen liggen er zeer afwisselend bij, de bandenkeuze is bepalend en heel wat toppers kenden al pech. Vooraan vechten Sébastien Ogier en Thierry Neuville ondertussen voor de zege in en om Gap.

Zes proeven stonden er vandaag op het menu, maar de eerste (Valdrome) werd geannuleerd. Loeb liet het niet aan zijn hart komen startte vervolgens sterk. De Fransman zette de beste chrono in de tweede KP van de dag neer, gevolgd door Sébastien Ogier, Jari-Matti Latvala en opnieuw Sébastien Loeb in de proeven drie, vier, vijf en zes. Het was een spel van de banden – van nagelbanden tot slicks – voor proeven waar er geen 500 meter identiek waren. Vaak wisselden droge stroken af met ijsplekken, sneeuw, en modder. Hoe dan ook, de Monte-Carlo 2019 is een zeer moeilijke oefening, waar alleen de echte toppers boven blijven.

Pechvogels waren er ook en niet in het minst bij Toyota. Kris Meeke brak een velg, zijn derde, Ott Tänak reed lek en beide Toyota-rijders zakten uit de top-5. Ook Pontus Tidemand (Ford) kende problemen.

Amper twee seconden

Op het einde van de dag was het dan toch de regerende wereldkampioen Ogier die nipt de meerdere bleef van Neuville, ondanks een erg sterke laatste KP van onze landgenoot, een KP die Neuville won. Ogier leidt na de tweede dag met… twee seconden bonus op Neuville. Die laatste kende een zeer intens moment toen hij om een crash te vermijden, een zijweg kon nemen, omdraaien en amper 20 seconden verloor. “Ik zag dat ik de bocht niet meer kon nemen en alles was beter dan crashen, want verder hebben we een perfecte dag achter de rug“, aldus Neuville aan het einde van de dag. “We hadden kunnen leiden, maar er zijn nog twee rallydagen en de weersomstandigheden kunnen nog danig wisselen. Twee seconden verschil zijn dan niets.

Mikkelsen is terug

Achter Ogier en Neuville is Andreas Mikkelsen (Hyundai) derde, maar op bijna anderhalve minuut van het leidersduo. De Noor is zeer tevreden over zijn rally tot dusver: “We hebben veel nagedacht tijdens de winter en ik ben erg blij dat het goed loopt hier. Het ritme is goed, de wagen werkt echt goed en we zijn in strijd voor een plaats op het podium. We presteren met het team ook goed in de breedte en dat is belangrijk.”

Jari-Matti Latvala is de enige Toyota-rijder die ongeschonden door de dag kwam, maar ook al op ruime afstand van de leiders. “Het was een zeer moeilijke dag en ik ben blij dat ik hier sta.

Sébastien Loeb (Hyundai) is vijfde, Ott Tänak (Toyota) pas zevende op meer dan twee en een halve minuut.“Wat kan ik zeggen? We gaan blijven pushen en we zien wel waar we uitkomen.”

Zaterdag staan vier proeven op het menu, met 92 kilometer tegen de chrono en mogelijk nog sneeuw.

 

You may also like
In een notendop: ERC en WRC
In een notendop: rally
WRC Mexico: tien WRC’s en zestien WRC2
WRC 2024: met Letland op de kalender