Home > Electric > Formule e > Formula e: vrouwendag in Riyad

Formula e: vrouwendag in Riyad

De autosport verplaatst zich tegenwoordig naar gevoelige gebieden. En dan moet je soms compenseren met politiek correcte acties. Ook de Formula e ontsnapt niet hieraan.

Het ABB FIA Formula e kampioenschap spreekt over de aanvang van een ‘historisch’ seizoen. Op 15 december lanceert dat seizoen zich in de straten van Ad Diriyah, nabij de Saoedische hoofdstad Riyad. Saoedi-Arabië. Een land dat niet hoog staat aangeschreven als het om democratie gaat. Een land waar nog maar onlangs de kroonprins een moord bestelde op een journalist. En uiteraard een land waar vrouwenrechten nog in de kinderschoenen staan.

Tijd dus om die vrouwen ten tonele te voeren en dat wil de Formula e doen met een testdag, voorafgaand aan de “E-Prix”, waarop zoveel mogelijk vrouwelijke rijders worden uitgenodigd. Heel wat pilotes en teams gaven al gehoor aan het verzoek. Voor een eerste kennismaking met het kampioenschap alvast een serieuze schoktherapie” voor de Saoedi’s, waar nog maar onlangs vrouwen werden toegelaten om wagens te besturen!

  • Venturi Formula e nodigde de Zwitserse Simona de Silvestro uit, ooit Indycar rijdster en nu vooral actief in Japan.
  • Envision Virgin Racing gaat scheep met Amna Al Qubaisi, afkomstig van de Verenigde Arabische Emiraten en met ervaring in de Rotax Max karting en de Formule 4 met Prema Theodore Racing.
  • DS Techeetah haalde Tatiana Calderon binnen, de Colombiaanse die vooral in de eenzitter toeleveringscategorieën actief is (ze werkte het FIA European Formula 3 af verleden seizoen) en is testrijdster voor Alfa Romeo Sauber.
  • NIO Formula e Team laat de 16-jarige Jamie Chadwick overkomen. Vorig jaar de jongste winnares in GT4 met de Britse Ginetta Cup en dit seizoen nog de eerste vrouw ooit met een zege in de Britse Formule 3.
  • Bij BMW i Andretti Motorsport zien we de Nederlandse Beitske Visser, ooit als piepjong wicht op weg naar glorie maar wiens carrière ondertussen vooral in GT modus zit.
  • Mahindra Racing steunt op ervaring want zij contacteerden Katherine Legge, de voormalige Indycar rijdster die nu in de IMSA aan de slag is.
  • Bij Nissan e.dams zien we Carmen Jorda, de Spaanse die ooit GP3 reed en World Series

Blijft nog Jaguar, waar enkel Mitch Evans aan de slag is, Geox Dragon, waar men nog geen vrouwennaam heeft voor de komende test en ook het balboekje van Stoffel Vandoorne bij HWA Racelabs is voorlopig nog leeg…

(foto: fiaformulae.com)

You may also like
In een notendop: HR-nieuws uit de autosport
Formula E Kaapstad: da Costa wint spannende afvalrace
Formula E Kaapstad: Sacha Fenestraz op Pole
Formula E Kaapstad: alles wat u moet weten