Home > #Hoofdnieuws > WRC: dit is de wereldkampioen rally Sébastien Ogier

WRC: dit is de wereldkampioen rally Sébastien Ogier

Sébastien Ogier is bijna 35 en telt nu dus zes wereldtitels, zes opeenvolgende bekroningen ook, met twee verschillende constructeurs. Tussen 2013 en 2016 deed hij het autoritair met Volkswagen, vorig seizoen en dit seizoen hielp hij M-Sport Ford aan de wereldtitel bij de rijders. Ogier is samen met Loeb het boegbeeld van de rallysport van de afgelopen tien jaar.

In 2008 leerde de rallywereld deze snelle jongeman uit Gap kennen. Hij werd met Citroën Junior WRC-kampioen en deed dat toen al met Julien Ingrassia. Daarna promoveerde hij met Citroën naar het WRC en na een eerste podium in 2009, in Griekenland, volgde een eerste WK-zege in Portugal 2010. Ogier reed ondertussen 136 WK-wedstrijden en won 44 maal. In amper 14 wedstrijden gaf hij op en 71 maal stond hij op het podium!

In 2011 werd bekend dat Ogier in 2012 de spil zou worden van de ontwikkeling van de VW Polo WRC en hij reed dat jaar met zijn Skoda elf (!) maal naar de zege in WRC2. Van 2013 begon dan een waanzinnige periode van 31 overwinningen in 52 wedstrijden, een periode ook waarin de Fransman nooit de leiding in het WK moest afstaan. Vier wereldtitels waren dan ook zijn deel. En ook bij zijn overstap naar Ford, in 2017, bleef hij sterk bezig, al was het misschien allemaal minder opvallend. Zes zeges in twee seizoen waren voldoende voor evenveel bekroningen.

In 2019 start Ogier zoals geweten voor Citroën en wil hij als tweede man ooit, na Juha Kankkunen (Lancia, Peugeot en Toyota), met drie verschillende constructeurs wereldkampioen worden.

You may also like
In een notendop: ERC en WRC
In een notendop: rally
WRC Mexico: tien WRC’s en zestien WRC2
WRC 2024: met Letland op de kalender