Home > #Hoofdnieuws > WRC Australië: mooi gevecht voor zege, Neuville kansloos door vegen

WRC Australië: mooi gevecht voor zege, Neuville kansloos door vegen

Na twee proeven op dag 2 van de WRC-finale in Australië werd meteen duidelijk hoe groot de winstkansen van Thierry Neuville in het WK rally nog zijn. Onze landgenoot kreeg in de beide proeven respectievelijk 11,9 en 28,6 seconden van de winnaars van de proeven, Haydon Paddon en Ott Tänak, aangesmeerd. De reden? Neuville start als tweede en moet de weg letterlijk schoonvegen voor de opzittende concurrentie.

Na de tiende proef van de rally leidt de Noor Mads Ostberg (Citroën), voor Jari-Matti Latvala (Toyota) en Haydon Paddon (FOTO – Hyundai). Ott Tänak is vierde, Sébastien Ogier zevende. Neuville volgt dan al op 1min43.2 van de leider en ziet iedere proef zijn achterstand fors oplopen. Hij vat de situatie dan ook het beste zelf samen: “Enorm frustrerend allemaal. Ik doe alles wat ik kan, maar we verliezen alleen maar tijd. Ik kan niets, werkelijk niets doen. Ik hoopte dat de rallygoden voor regen zouden zorgen, maar ook dat is er niet.”

Vegen…

Wat is het probleem? Door het tijdverlies van de openingsdag, als gevolg van een slechte landing na een jump, moet Neuville als tweede de baan op, achter de Belgisch-Griekse zakenman Jourdan Serderidis. Die rijdt als gentleman driver echter hele andere lijnen dan de professionals, dus veel maakt dat niet uit. Op de gravelwegen aan de oostkust van Australië ligt een laag losse steentje, die bijna het effect van knikkers hebben. Net die laag vegen de eerste wagens op de proef weg, waardoor de wagens die iets later volgen wel op een harde ondergrond rijden en dus veel sneller kunnen gaan. Dat vegen is al jaren onderwerp van discussie en vooral Sébastien Ogier wil er al eens een boompje over opzetten.

Hoe dan ook, het lijkt nu quasi uitgesloten dat Thierry Neuville meteen veel gaat opschuiven in het klassement. De wereldtitel is enkel nog mogelijk bij pech van de tegenstand of in geval van hevige regen, maar ook dat leek er deze nacht niet echt in te zitten.

 

 

You may also like
In een notendop: ERC en WRC
In een notendop: rally
WRC Mexico: tien WRC’s en zestien WRC2
WRC 2024: met Letland op de kalender