Home > #Hoofdnieuws > WRC: wie wordt er nu wereldkampioen?

WRC: wie wordt er nu wereldkampioen?

Nog één rally en dan weten we wie er in de Monte-Carlo 2019 met het startnummer #1 zal mogen vertrekken. De wereldkampioen, dat weten we wel al, zal luisteren naar de naam Sébastien Ogier, Thierry Neuville of Ott Tänak, want enkel zij maken nog kans op de titel. Wie het wordt, weten we vermoedelijk pas na de Power Stage van de wedstrijd in Australië, ergens rond middernacht tussen zaterdag 17 en zondag 18 november.

Sébastien Ogier is uit Spanje als leider in het wereldkampioenschap vertrokken, maar of dat een voordeel is, zal nog moeten blijken. Een goed geplaatste bron binnen het team van Hyundai vertelde aan autosportwereld.be dat de (onverharde) wegen in Australië nog meer in het nadeel zijn van de eerste ‘openende’ auto op de weg, dan dat het geval is in Spanje. “Vooral bij regenweer, kan je het vergelijken met bruine zeep, zelfs wandelen is dan quasi onmogelijk…

Ogier zal dus zeker op vrijdag moet afrekenen met zijn positie op de weg. Overigens zijn Ogier, Neuville en Tänak ook vorig seizoen exact in die volgorde richting onze tegenvoeters getrokken en toen won Neuville en werd Ogier slechts zesde. Uiteraard was de Fransman toen al wereldkampioen, dus in hoeverre hij toen nog gemotiveerd was om echt het onderste uit de kan te halen, is een terechte vraag.

Hoe dan ook is Neuville niet in het nadeel met zijn tweede positie op de baan. De Belg toonde vorig seizoen al hoe sterk hij in Australië kan zijn, door er te winnen en zich te verzekeren van de titel van vicewereldkampioen. De Hyundai van Neuville en Gilsoul leek in Spanje ook te kunnen wedijveren met de concurrentie, terwijl het Belgische duo ondertussen meer dan voldoende ervaring heeft om de wedstrijd met meer dan maturiteit aan te pakken. Is Neuville dan favoriet, zoals hij dat gisteren zelf bij autosportwereld.be aangaf?

Hoe liggen de kaarten?

We zien drie elementen spreken in het nadeel van de Duitstalige Belg: ten eerste is er de waanzinnige ervaring van Sébastien Ogier, die al vijf wereldtitels veroverde en dus ook weet hoe hij met de druk van zo’n strijd moet omgaan en meer dan wie ook een wedstrijd naar zijn hand kan zetten. Secundo is de Toyota van Ott Tänak misschien wel net de betere auto. Gelukkig telt de Est nu 20 punten minder dan Neuville, wat betekent dat de Toyota-rijder alleen mits een zege echt nog aanspraak op de titel kan maken. Een laatste kanttekening bij de kansen van Neuville is dat hij één zege minder telt dan zijn tegenstanders wat maakt dat bij een gelijke eindstand zonder zege, dus eigenlijk één punt tekort komt.

Rekenen, rekenen en rijden!

Mathematisch is de situatie redelijk complex, gezien de drie kandidaten en vooral het feit dat er niet alleen punten te verdienen zijn in het eindklassement, maar ook in de Powerstage uiteraard. Wij doen alvast een poging in grote lijnen:

Ogier is wereldkampioen als:

  • hij wint
  • hij voor Neuville eindigt en minstens 6de wordt (of acht punten scoort)
  • Neuville en Tänak opgeven
  • hij en Neuville niet winnen, maar hij net één plaats achter Neuville eindigt en beter scoort in de Power Stage
  • Tänak de wedstrijd en de Power Stage niet wint en Neuville niet beter doet dan negende

Neuville is wereldkampioen als:

  • hij wint en minstens vierde in de Power Stage wordt
  • hij als tweede of derde voor Ogier eindigt en beter doet in de Power Stage
  • hij als vierde, vijfde, zesde of zevende voor Ogier eindigt en twee punten meer scoort dan Ogier en Tänak in de Power Stage
  • hij als achtste voor Ogier eindigt en twee punten meer scoort dan Ogier in de Power Stage en Tänak niet meer dan 25 punten scoort.

Tänak is wereldkampioen als:

  • hij én rally én Power Stage wint en Ogier niet meer dan zeven punten in het totaal scoort en Neuville niet meer dan tien punten.

 

 

 

You may also like
In een notendop: ERC en WRC
In een notendop: rally
WRC Mexico: tien WRC’s en zestien WRC2
WRC 2024: met Letland op de kalender