Home > #Hoofdnieuws > Total 24 Spa: Porsche won ook in 2003 en 2010

Total 24 Spa: Porsche won ook in 2003 en 2010

Porsche behaalde in de meest recente geschiedenis van de Total 24 Hours of Spa nog twee zeges, met name in 2003 en 2010. In de meest recente configuratie, de zuivere GT3 vanaf 2011, wist Porsche echter nog niet te winnen.

Foto’s: © FIA GT en BMS Scuderia

2003 was het derde seizoen van de FIA GT in Spa-Francorchamps en in die periode waren er twee klassen in het FIA GT-kampioenschap voor GT-wagens: de GT, met Viper, Lister, Ferrari, Corvette en andere Saleen, en de N-GT, voornamelijk voorbehouden aan de Porsche 996 en Ferrari 360. In 2003 zou Porsche in een epische editie echter voor een totale verrassing zorgen door voor alle dikke ‘GT1’s’ de race te winnen. In 2010 behaalde het Duitse merk, dat dit jaar zijn 70ste verjaardag viert, een tweede zege, ook in wat bijzonder omstandigheden.

Regenmeesters

Acht ronden bedroeg het verschil aan de finish tussen de winnende ‘kleine’ Porsche 996 van Freisinger van Ortelli-Lieb-Dumas en de BMS Ferrari 550. Om het succes van Porsche in een vreselijk zware uitgave volledig te maken, reed Seikel Motorsport met een identieke 996 ook nog eens naar de derde stek. De winnende Porsche stond amper stil, het team maakte geen enkele strategische fout en het trio Ortelli-Lieb-Dumas liet op de piste geen seconde liggen. De zware weersomstandigheden, met hevige regen ’s nachts, speelden in het voordeel van de 911, maar de prestatie blijft toch één van de exploten van de recente geschiedenis van de 24-uursrace in de Ardennen.

De laatste…

Enkele jaren later, in 2010, was Spa op zoek naar een nieuw evenwicht, met het verdwijnen van de machtige GT1’s en de editie 2010 werd een mix van GT2, GTN en GT3-wagens. Porsche en Ferrari voerden het GT2-veld aan, BMW reed in GTN, terwijl we in GT3 vooral Audi vonden. Na een spannende wedstrijd ging de zege in de eindfase naar de BMS Porsche 997 van opnieuw Romain Dumas, Wolf Henzler, Martin Ragginger en Jorg Bergmeister.

En nu is het dus wachten op een nieuwe zege… en waarom niet met Laurens Vanthoor?

You may also like
IMSA Sebring 12: Porsche krijgt grotere luchtinlaat
Porsche Sprint Challenge Southern Europe: Benjamin Paque vicekampioen
24H Series Mugello: bijna 50 inschrijvingen
Porsche Carrera Cup Benelux: Hans Weijs Motorsport doet zijn intrede